Ζηλεύεις τα δόντια της; 10 τρόποι να τα αποκτήσεις κι ΕΣΥ - AllYou.gr

Search

Ζηλεύεις τα δόντια της; 10 τρόποι να τα αποκτήσεις κι ΕΣΥ

Χαμογέλασε άφοβα! 

> ΥΓΕΙΑ ::
27 Μαρτίου 2016

Αν καθαρίζετε σωστά τα δόντια σας θα έχετε καλή στοματική υγεία χωρίς χαλασμένα δόντια, ούλα που ματώνουν και άσχημη αναπνοή.

1. Διαλέξτε τη σωστή βούρτσα

Να είναι κατάλληλη για το μέγεθος του στόματός σας. Γενικά όσο μικρότερη τόσο καλύτερη ώστε να καθαρίζει περίπου τρία δόντια ταυτόχρονα και όχι περισσότερα. Διότι ενώ τα δόντια στη σειρά σχηματίζουν  τη δική τους καμπύλη η οδοντόβουρτσα είναι  είτε ευθεία είτε με τυποποιημένη καμπύλη. Επίσης οι τρίχες να είναι μαλακές ή μέτριας σκληρότητας Η ηλεκτρική βούρτσα δεν κάνει καλύτερη δουλειά. Όμως  αν έχετε αρθριτικά ή προβλήματα στα χέρια σας, στα μπράτσα σας ή στους ώμους σας (γενικά τα ηλικιωμένα άτομα) μπορεί η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα να είναι πολύτιμη.

2. Αφιερώστε χρόνο

Δύο φορές την ημέρα πρωί και βράδυ μετά το φαγητό είναι καλά. Τρεις φορές είναι ακόμα καλύτερα.  Δύο τουλάχιστο λεπτά κάθε φορά.

3. Μην το παρακάνετε

Κάνετε ήπιες κινήσεις. Δεν χρειάζεται δύναμη για να απομακρύνετε την μικροβιακή πλάκα.

4. Ακολουθήστε τη σωστή τεχνική

Βάλτε την οδοντόβουρτσά σας με γωνία 45ο στη σχισμή μεταξύ ούλων και δοντιών, κάνετε τοπικά μία μικρή παλινδρόμηση και σπρώξτε με κατεύθυνση από τα ούλα προς τα δόντια. Βουρτσίστε όλα τα δόντια και όλες τις επιφάνειες. Βουρτσίστε και τη γλώσσα σας.

5. Το είδος της οδοντόκρεμας είναι μία μεγάλη ιστορία.

Καμία οδοντόκρεμα δεν υποκαθιστά την ευεργετική δράση του σωστού βουρτσίσματος. Γενικά χρησιμοποιήστε μικρή ποσότητα, φτύστε και μην ξεπλύνετε. Έτσι το φθόριο ή όποια άλλη ωφέλιμη ουσία θα παραμείνει στα δόντια σας.

6. Προσέξτε τα όξινα ροφήματα

Επειδή μαλακώνουν την αδαμαντίνη καλόν είναι να περιμένετε να περάσει  περίπου μισή ώρα πριν βουρτσίσετε. Το ίδιο σε περίπτωση εμέτων λόγω εγκυμοσύνης  ή νευρικής ανορεξίας.

7. Διατηρήστε τη βούρτσα σας καθαρή

Ξεπλύντε  τη καλά ώστε να απομακρυνθεί πλήρως η κρέμα κα αφήστε τη να στεγνώσει. Έτσι ούτε μικρόβια θα συσσωρεύονται και δεν θα σκληραίνουν  οι τρίχες της. Μην χρησιμοποιείτε  οινόπνευμα ή άλλα αντισηπτικά. Εννοείται ότι η οδοντόβουρτσα ΔΕΝ δανείζεται και καλόν είναι  όταν είναι μαζεμένες στο ίδιο βάζο να μην έρχεται η μία σε επαφή με την άλλη.

8. Αλλάξτε την όταν καταστραφεί

Γενικά ο  χρόνος αποτελεσματικής λειτουργίας μιας οδοντόβουρτσας είναι 3-4 μήνες.

9. Αν το παιδί σας φορά ορθοδοντικά σιδεράκια υπάρχουν ειδικές οδοντόβουρτσες.

10. Συμπληρώστε τη στοματική σας υγιεινή καθαρίζοντας τα μεσοδόντια διαστήματα με οδοντικό νήμα ή άλλα μέσα.

Πηγή: http://www.iatrikanea.grΑκολούθησε το allyou στο Instagram!