ΑΥΤΗ είναι η Νο2 αιτία τύφλωσης παγκοσμίως - AllYou.gr

Search

ΑΥΤΗ είναι η Νο2 αιτία τύφλωσης παγκοσμίως

"Διάβασε" τα σημάδια! 

> ΥΓΕΙΑ ::
09 Απριλίου 2016

To γλαύκωμα είναι μια ομάδα παθήσεων που προκαλούν βραδεία προοδευτική εκφύλιση του οπτικού νεύρου που μεταφέρει την οπτική πληροφορία προς τον εγκέφαλο. Το γλαύκωμα είναι σήμερα η δεύτερη αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης παγκοσμίως και αποτελεί μια σημαντική απειλή τόσο για το άτομο όσο και για το κοινωνικό σύνολο. Στις αναπτυγμένες χώρες το 50%των πασχόντων από γλαύκωμα δε γνωρίζουν την πάθησή τους, ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο.

Είναι το γλαύκωμα νόσος της τρίτης ηλικίας;

Πράγματι το γλαύκωμα αφορά μεγαλύτερους ανθρώπους, ωστόσο οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή μας στη σημασία της πρόληψης, καθώς όταν εντοπιστεί το γλαύκωμα σε μεγαλύτερη ηλικία είναι συχνά προχωρημένο και πολλές από τις βλάβες που προκαλεί είναι μη αναστρέψιμες. Μάλιστα, η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας συνιστά μια προληπτική εξέταση για γλαύκωμα όταν συμπληρώσουμε το 40ο έτος της ηλικίας μας, αν συντρέχουν παράγοντες κινδύνου όπως το οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος (αν υπάρχει δηλαδή πρώτου βαθμού συγγενής με γλαύκωμα). Από την άλλη πλευρά ειδικές μορφές γλαυκώματος ενδέχεται να εμφανιστούν και κατά την παιδική και νεανική ηλικία και συνήθως είναι πιο επιθετικές.

Ένας ακόμη λόγος για να μην αμελούμε την προληπτική εξέταση είναι πως το γλαύκωμα μπορεί να “δουλεύει” για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να δίνει συμπτώματα. Δημιουργούνται όμως βλάβες και όσο πιο έγκαιρα εντοπιστεί τόσο καλύτερη θα είναι η αντιμετώπιση και η θεραπεία.

Αυξημένος κίνδυνος για γλαύκωμα

Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που μας βάζουν στην “ομάδα αυξημένου κινδύνου” για γλαύκωμα και εάν ανήκει κάποιος σε αυτές θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή της δεκαετίας των 40 τις προληπτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος, η ύπαρξη διαβήτη ή/και υψηλής αρτηριακής πίεσης, χρήση στεροειδών για μεγάλο διάστημα και παλιότεροι τραυματισμοί στα μάτια.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

ΠΑΙΔΙ

Τι να κάνεις όταν το παιδί σου τα θέλει όλα "δικά του"

Το παιδί σου δε θέλει να μοιράζεται; Να πως πρέπει να συμπεριφερθείς.
ΣΠΙΤΙ

Αυτό είναι το απόλυτο χρώμα για το 2017

Η εταιρεία χρωμάτων Benjamin Moore έκανε έρευνα και κατέληξε στο χρώμα που πρέπει να τολμήσεις!
ΠΑΙΔΙ

To νεογέννητο χαμόγελο που έγινε viral

Αυτό το μωρό έκανε την καλύτερη αρχή στη ζωή του και το ίντερνετ το λάτρεψε.
ΥΓΕΙΑ

7 φυσικοί τρόποι να αντιμετωπίσεις τον πονόλαιμο

Πρακτικές που θα μαλακώσουν τον πόνο και θα σε βοηθήσουν να καταπίνεις καλύτερα.
STREET STYLE

Seoul Fashion Week: Οι καλύτερες street style εμφανίσεις

Τι φοράνε οι Κορεάτισσες όταν βγαίνουν στους δρόμους;
BEAUTY NEWS

Πανθενόλη: Οι ευεργετικές δράσεις της στην ομορφιά

4 λόγοι που θα σε πείσουν να αρχίσεις να την χρησιμοποιείς.