Skip to main content

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι σημαίνει αγαπώ τον εαυτό μου

Αποδέξου αυτό που είσαι ακούμε, κάνε αυτό που σου αρέσει, μην καταπιέζεις τα συναισθήματά σου. Όλη αυτή η θεωρία λοιπόν πως περνάει στην πράξη;



Αγαπάω τον εαυτό μου. Τι πραγματικά σημαίνει η προτροπή πολλών ειδικών σε θέματα ψυχικής και σωματικής υγείας και πως αυτό εφαρμόζεται πρακτικά; Αποδέξου αυτό που είσαι ακούμε, κάνε αυτό που σου αρέσει, μην καταπιέζεις τα συναισθήματά σου. Όλη αυτή η θεωρία λοιπόν πως περνάει στην πράξη;

Για να μπορέσουμε να το κατανοήσουμε, θα ξεκινήσουμε από το πώς φερόμαστε σε αυτούς που αγαπάμε. Στα παιδιά μας για παράδειγμα. Από την συναισθηματική πλευρά τους δείχνουμε την αγάπη μας με την αγκαλιά, το φιλί, την ανησυχία, την αφοσίωση, τα συμβουλεύουμε να εκφράζονται και πολλά άλλα. Από την πρακτική πλευρά, εκδηλώνουμε την αγάπη μας με το να τους μαγειρεύουμε υγιεινά, να τους δίνουμε σπιτικό κολατσιό για το σχολείο για να μην τρώνε απέξω, να τα σκεπάζουμε το βράδυ να μην κρυώνουν, να τα οδηγούμε να κάνουν δραστηριότητες οι οποίες τα ευχαριστούν, να τα υπερασπιζόμαστε εκεί που χρειάζεται, να τα πηγαίνουμε στο γιατρό για να εξασφαλίσουμε τη σωματική τους υγεία.

Φροντίζουμε δηλαδή, και τη σωματική και την ψυχική και την πνευματική τους υγεία, στο βαθμό που ο κάθε ένας πιστεύει ότι είναι καλύτερο για το παιδί του. Ο λόγος λοιπόν που το κάνουμε αυτό, είναι πολύ απλά γιατί θέλουμε τα παιδιά μας να είναι ευτυχισμένα, δυνατοί χαρακτήρες και να έχουν υγεία.

Έχουμε λοιπόν αναρωτηθεί ποτέ, πως είναι δυνατόν να μπορώ να τα προσφέρω όλα αυτά ή έστω να προσπαθώ να τα προσφέρω σε ανθρώπους που αγαπάω (σύντροφος, παιδί, γονείς), αλλά να παραμελώ ή ακόμα χειρότερα να ξεχνάω να τα προσφέρω στον ίδιο μου τον εαυτό;

Όταν λοιπόν μπαίνουμε στη διαδικασία να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, αυτό σημαίνει ότι  χρειάζεται να τον φροντίσουμε και σε ψυχικό και σε πνευματικό και σε σωματικό επίπεδο.

Ψυχικό επίπεδο

Είναι το σύνολο των συναισθηματικών και νοητικών μας λειτουργιών. Προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τις αδυναμίες μας, να εντοπίσουμε το λόγο της ύπαρξής τους και να τις αποδεχτούμε χωρίς να κρίνουμε τον εαυτό μας. Είναι άλλο να λες είμαι ανήθικος και άλλο να λες αυτό που έκανα ήταν ανήθικο. Ρίχνοντας φως στις «σκοτεινές» μας πλευρές, αυτόματα αυτές εξαφανίζονται. Όσο τις καταχωνιάζουμε τις δυναμώνουμε. Όταν χρησιμοποιούμε τις φράσεις εγώ δεν ζηλεύω, εγώ δεν είμαι παράλογος, εγώ δεν είμαι ανάγωγος, εγώ δεν έχω ανήθικα κομμάτια, εγώ δεν κάνω λάθη, τότε σε καμία περίπτωση δεν θα μας ανοίξει η πόρτα της αλλαγής.

Πνευματικό επίπεδο

Η πνευματική νοημοσύνη δεν έχει να κάνει με θρησκεία. Υπάρχουν θρήσκοι άνθρωποι με χαμηλή πνευματική νοημοσύνη αλλά υπάρχουν και πολλοί που δεν είναι, οι οποίοι έχουν περάσει σε υψηλότερα επίπεδα συνειδητότητας. Η πνευματικότητα, έχει να κάνει με το επίπεδο που αντιλαμβανόμαστε ερωτήματα τα οποία σχετίζονται με το σκοπό της ύπαρξής μας. Έχει να κάνει με την ικανότητα του να μην ακολουθούμε το όχλο, αλλά να λειτουργούμε ανεξάρτητα και μόνο βάση της δικής μας αντίληψης των πραγμάτων. Έχει να κάνει με την αποδοχή της ροής των γεγονότων και που αυτά μας οδηγούν. Έχει να κάνει με την αποδοχή του θανάτου.

Σωματικό επίπεδο

Το σώμα μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ολότητά μας. Σε αυτό αντικατοπτρίζονται όλα τα αρνητικά συναισθήματα με τη μορφή ψυχοσωματικών. Το στρες, το άγχος, η θλίψη, το σοκ, ο θυμός, η ζήλια, καθρεπτίζονται σωματικά με συμπτώματα κούρασης, εξάντλησης, ημικρανιών, πονοκεφάλων, προβλήματα στο στομάχι, τριχόπτωση, διάφοροι πόνοι όπως αυχένας  και μέση και πολλά άλλα. Η διατροφή μας από την άλλη. Χρόνιες κακές επιλογές γευμάτων έχουν ως αποτέλεσμα την παχυσαρκία, τα ορμονικά προβλήματα κ.α.

Τα πάντα λοιπόν ξεκινάνε και τελειώνουν με εμάς. Αγαπάω τον εαυτό μου σημαίνει ότι τον θρέφω σωστά για να έχω καλή υγεία. Διαβάζω, προβληματίζομαι, ρωτάω, προκειμένου να ανοίξει η αντίληψή μου να κατανοήσω και να αποδεχτώ. Απομακρύνομαι από καταστάσεις και ανθρώπους που με αρρωσταίνουν καθημερινά. Αγαπάω τον εαυτό μου δεν είναι μόνο συναίσθημα. Αγαπάω τον εαυτό μου σημαίνει πράξη.

Η θεωρία των πέντε στοιχείων στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική μας λέει ότι:

Η καρδιά φιλοξενεί το πνεύμα
Ο σπλήνας φιλοξενεί τη λογική
Το συκώτι φιλοξενεί την ψυχή στην αιθέρια μορφή της
Ο πνεύμονας φιλοξενεί την ψυχή στην πιο υλική της μορφή
Τα νεφρά φιλοξενούν τη δύναμη της θέλησης
Ενεργειακή ανισορροπία  σε ένα ή περισσότερα από αυτά τα όργανα σημαίνει αυτόματα και τη μη ικανότητά μας να αντιληφθούμε την πραγματικότητα.

Η βιασύνη και η άρνηση είναι πάντα κακοί αρωγοί γι αυτή μας την προσπάθεια. Ο δρόμος για να αγαπήσουμε πραγματικά τον εαυτό μας είναι πάντα υπό κατασκευή.  Η διαδρομή επιφυλάσσει εκπλήξεις, χαρά και πόνο. Αυτή όμως είναι και η ομορφιά του!

Πηγή: Healthpath.gr

Διαβάστε επίσης

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Το μυστικό για να εκπέμπεις πάντα θετική ενέργεια

Κάτι που χρειάζεσαι τώρα περισσότερο από ποτέ

 

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί δεν μπορώ να αποφασίσω;

Αυτά είναι τα 5 πράγματα που χαρακτηρίζουν τους αναποφάσιστους

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 εύκολες κινήσεις για να γίνεις eco-friendly

Η διάσωση του πλανήτη αφορά όλους μας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.