Η μετακόμιση βλάπτει σοβαρά την (ψυχική) υγεία - AllYou.gr

Search

Η μετακόμιση βλάπτει σοβαρά την (ψυχική) υγεία

Ποιο ηλικιακό γκρουπ κινδυνεύει περισσότερο; 

> ΕΓΩ ::
30 Νοεμβρίου 2015
Συντάκτης : Αναστασία Τουρούτογλου

Οι μετακομίσεις λόγω αλλαγής σπιτιού, αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την ψυχική υγεία των εφήβων, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από μία νέα αμερικανική έρευνα 

Οι ερευνητές ανέλυσαν ιατρικά αρχεία άνω του μισού εκατομμυρίου παιδιών ηλικίας έξι έως 17 ετών. Όπως διαπίστωσαν, οι πιθανότητες ένα παιδί να προσφύγει σε γιατρό λόγω ψυχολογικών προβλημάτων είναι έως 20% μεγαλύτερη μετά από μία οικογενειακή μετακόμιση.

Η ανάλυση έδειξε ότι το σοβαρότερο πρόβλημα το έχουν τα παιδιά στην εφηβική ηλικία, για τα οποία η πιθανότητα να επισκεφθούν ψυχολόγο ή ψυχίατρο μέσα το επόμενο έτος μετά την μετακόμιση είναι αυξημένη κατά 19% έως 20%.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μετακόμιση επηρεάζει αρνητικά κυρίως τους εφήβους, επειδή βρίσκονται σε μια κρίσιμη ηλικία που αναζητούν την ένταξή τους σε μία ομάδα, ώστε να διαμορφώσουν μια δική τους ταυτότητα, έξω από την οικογένειά τους. Όταν οι παρέες στο σχολείο και στη γειτονιά διακόπτονται λόγω της μετακόμισης, τότε μπορεί ο έφηβος να εμφανίσει ψυχικά προβλήματα, που απαιτούν ιατρική βοήθεια.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πως έχει μεγάλη σημασία η κατάλληλη προετοιμασία των εφήβων πριν από μια μελλοντική μετακόμιση, ώστε να νιώσουν πιο έτοιμοι από ψυχολογική πλευρά για τις αλλαγές στη ζωή τους.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!