Μήπως κάθε πρωί ξυπνάς πλήρως... αποδιοργανωμένη; Ξέρουμε τι ΦΤΑΙΕΙ - AllYou.gr

Search

Μήπως κάθε πρωί ξυπνάς πλήρως... αποδιοργανωμένη; Ξέρουμε τι ΦΤΑΙΕΙ

...και σου το αποκαλύπτουμε!

> ΕΓΩ ::
13 Δεκεμβρίου 2015

Σίγουρα έχει συμβεί και σε σένα. Πόσες και πόσες φορές δεν έχεις ξυπνήσει το πρωί (ή ακόμα και μετά τον μεσημεριανό ύπνο) πλήρως αποδιοργανωμένη, νομίζοντας ότι αυτό που χτυπάει δεν είναι το ξυπνητήρι αλλά το τηλέφωνο ή το κουδούνι; 

Aυτός, λοιπόν, ο αποπροσανατολισμός έχει επιστημονική ονομασία που ίσως δεν γνώριζες. Και το όνομα αυτής μέθη του ύπνου! Πώς όμως εξηγούν οι ειδικοί το παράξενο αυτό φαινόμενο; 

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η μέθη του ύπνου χαρακτηρίζεται από τη δυσκολία του ατόμου να ανακτήσει την επαφή με τον κόσμο μετά τον ύπνο και συνοδεύεται από τη σύγχυση και τον αποπροσανατολισμό. Μερικές φορές εκδηλώνονται ταυτοχρόνως βίαιες αντιδράσεις, ακόμη και περιστασιακή αμνησία. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα σοβαρό πρόβλημα.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ πήραν προσωπικές συνεντεύξεις από 19.136 άτομα 18 ετών και άνω, ρωτώντας τα για την ψυχική τους υγεία, για την ποιότητα του ύπνου τους αλλά και για τη φαρμακευτική αγωγή που πιθανώς λάμβαναν. Το 15% των συμμετεχόντων φάνηκε να έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν κάποιο επεισόδιο μέθης του ύπνου.

Από τους συμμετέχοντες που δήλωσαν πως έχουν συχνά τέτοιου είδους εμπειρίες, το 84% έπασχε από κάποια διαταραχή του ύπνου ή από ψυχική διαταραχή ή λάμβανε φαρμακευτική αγωγή, όπως αντικαταθλιπτικά χάπια. Η διαπίστωση αυτή πιθανώς υποδεικνύει ότι η μέθη το ύπνου αποτελεί ένδειξη ή σύμπτωμα άλλων παθήσεων που διαταράσσουν τον ύπνο.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν έχει μελετηθεί εκτενώς σε σύγκριση με άλλες διαταραχές του ύπνου, όπως για παράδειγμα η υπνοβασία. Ακολούθησε το allyou στο Instagram!