Μήπως κάθε πρωί ξυπνάς πλήρως... αποδιοργανωμένη; Ξέρουμε τι ΦΤΑΙΕΙ - AllYou.gr

Search

Μήπως κάθε πρωί ξυπνάς πλήρως... αποδιοργανωμένη; Ξέρουμε τι ΦΤΑΙΕΙ

...και σου το αποκαλύπτουμε!

> ΕΓΩ ::
13 Δεκεμβρίου 2015

Σίγουρα έχει συμβεί και σε σένα. Πόσες και πόσες φορές δεν έχεις ξυπνήσει το πρωί (ή ακόμα και μετά τον μεσημεριανό ύπνο) πλήρως αποδιοργανωμένη, νομίζοντας ότι αυτό που χτυπάει δεν είναι το ξυπνητήρι αλλά το τηλέφωνο ή το κουδούνι; 

Aυτός, λοιπόν, ο αποπροσανατολισμός έχει επιστημονική ονομασία που ίσως δεν γνώριζες. Και το όνομα αυτής μέθη του ύπνου! Πώς όμως εξηγούν οι ειδικοί το παράξενο αυτό φαινόμενο; 

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η μέθη του ύπνου χαρακτηρίζεται από τη δυσκολία του ατόμου να ανακτήσει την επαφή με τον κόσμο μετά τον ύπνο και συνοδεύεται από τη σύγχυση και τον αποπροσανατολισμό. Μερικές φορές εκδηλώνονται ταυτοχρόνως βίαιες αντιδράσεις, ακόμη και περιστασιακή αμνησία. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα σοβαρό πρόβλημα.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ πήραν προσωπικές συνεντεύξεις από 19.136 άτομα 18 ετών και άνω, ρωτώντας τα για την ψυχική τους υγεία, για την ποιότητα του ύπνου τους αλλά και για τη φαρμακευτική αγωγή που πιθανώς λάμβαναν. Το 15% των συμμετεχόντων φάνηκε να έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν κάποιο επεισόδιο μέθης του ύπνου.

Από τους συμμετέχοντες που δήλωσαν πως έχουν συχνά τέτοιου είδους εμπειρίες, το 84% έπασχε από κάποια διαταραχή του ύπνου ή από ψυχική διαταραχή ή λάμβανε φαρμακευτική αγωγή, όπως αντικαταθλιπτικά χάπια. Η διαπίστωση αυτή πιθανώς υποδεικνύει ότι η μέθη το ύπνου αποτελεί ένδειξη ή σύμπτωμα άλλων παθήσεων που διαταράσσουν τον ύπνο.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν έχει μελετηθεί εκτενώς σε σύγκριση με άλλες διαταραχές του ύπνου, όπως για παράδειγμα η υπνοβασία. 

Hot αυτή τη στιγμή!

ΑΣΚΗΣΗ

6 σημάδια ότι πρέπει να γυμνάζεσαι περισσότερο

Το σώμα σου φωνάζει ότι θέλει γυμναστική. Το ακούς;
DO IT YOURSELF

3 tips για να έχεις όμορφο ύπνο

Απλές συμβουλές για να ξυπνήσεις φρέσκια και ξεκούραστη.
DO IT YOURSELF

Να τι θα φορέσεις στην επόμενη βραδινή σου έξοδο

Ακόμη και αν ο καιρός γράφει… μείον, εσύ θα είσαι in style!
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τελικά υπάρχουν τρόφιμα με αρνητικές θερμίδες;

Ώρα να μάθεις αν όντως υπάρχουν τρόφιμα που αποδίδουν λιγότερες θερμίδες από αυτές που δαπανά ο οργανισμός για την πέψη τους.
FASHION TRENDS

Αυτή η τάση είναι η πιο chic εναλλακτική του νυφικού φορέματος

Γιατί μια λευκή ολόσωμη φόρμα πρέπει να είναι το ρούχο που θα φορέσεις την ημέρα του γάμου σου!
ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

"Καλησπέρα από το Χαλέπι. Διαβάζω για να ξεχάσω τον πόλεμο"

Η Bana Alabed είναι 7 χρονών και μαζί με τη μητέρα της, διατηρεί έναν από τους πιο καθηλωτικούς λογαριασμούς στο Twitter.