Skip to main content

SINGLES

ΕΤΣΙ θα νιώσεις πιο ευτυχισμένη σε λιγότερο από 2'

Αποτίναξε τις... μαύρες σου.


Φύλλις Νικολάου

Σου έχουμε νέα: οι ειδικοί λένε ότι η αληθινή χαρά σίγουρα δε βρίσκεται σε μια τραπεζική επιταγή. Αν, μάλιστα, συμφωνήσουμε με τους ερευνητές τους Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, οι κοινωνικές συνθήκες καθορίζουν ένα μόνο κομμάτι της προσωπικής ευτυχίας μας. Το υπόλοιπο εξαρτάται άμεσα όσα κάνουμε εμείς οι ίδιοι κάνουμε προκειμένου να νιώσουμε ευτυχισμένοι.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα βρίσκεσαι στο χείλος της μελαγχολίας, δοκίμασε  κάποιο από τα ακόλουθα «τεχνάσματα» για να σώσεις τη διάθεσή σου από τον πάτο!

1. Άσε το φως να μπει. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 450 ατόμων, έδειξε ότι τα άτομα που ξυπνούν με φως, κοιμούνται καλύτερα και δηλώνουν πιο ευτυχισμένα σε σχέση με τους λάτρεις... του σκοταδιού. Ακόμα περισσότερο: οι ειδικοί του Πανεπιστήμιο του Τορόντο επισημαίνουν ότι ο συνδυασμός φυσικού φωτός και φυσικής άσκησης έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη σωματική και την ψυχική υγεία. Με άλλα λόγια, πες «ναι» στην πρωινή γυμναστική και την πρωινή βόλτα – θα σου χαρίσει ένα μεγάλο χαμόγελο!

2. Επαναπροσδιόρισε το shopping-therapy Δεν είναι τα πράγματα που αγοράζεις με τα πολύτιμα ευρώ σου εκείνα που φτιάχνουν τη διάθεσή σου, αλλά η διαδικασία της αγοράς. Αμερικανοί ψυχολόγοι παρακολούθησαν 329 καταναλωτές και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πιο ευτυχισμένοι δήλωναν όσοι διέθεταν ένα σεβαστό ποσό για ένα καλό δείπνο ή μια συναυλία σε σύγκριση με εκείνους που το ξόδευαν σε αμιγώς υλικά αγαθά (π.χ. ρούχα). Κι αυτό διότι οι πρώτοι μοιράζονταν την εμπειρία τους με τους φίλους τους κι, έτσι, ένιωθαν ακόμα πιο ευτυχισμένοι!

3. Ρίξ' το στα καρύδια! Τα καρύδια αποτελούν μια από τις καλύτερες φυσικές πηγές Ω-3 λιπαρών οξέων που, μεταξύ άλλων, προστατεύουν από την κατάθλιψη. Για του λόγου το αληθές, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ μέτρησαν το επίπεδο των Ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα 106 υγιών ενήλικων, στους οποίους έδωσαν καρύδια μετά μια σειρά από ψυχομετρικά τεστ. Εκείνοι που είχαν τις υψηλότερες τιμές Ω-3 λιπαρών, δήλωναν πιο έως και 50% πιο ευτυχισμένοι στα τεστ.

4. Μείνε μόνη (επιτέλους)! Αρκετοί μελετητές υποστηρίζουν ότι το να βγαίνουμε από καιρού εις καιρόν εκτός μάχης αποτελεί μέρος μιας γενετήσιας ανάγκης. Παρατηρώντας, μάλιστα, τις συμπεριφορές μωρών που έστρεφαν το βλέμμα μακριά από τις υπερ-προστατευτικές μητέρες τους, διαπίστωσαν ότι τα μωρά που οι γονείς τους αναγνώριζαν την ανάγκη τους για προσωπικό χώρο μεγάλωσαν πιο ευτυχισμένα. Ο χώρος και ο χρόνος είναι, εξάλλου, κάτι που μπορείς να «κάνεις δώρο» στον εαυτό σας κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε δύσκολης μέρας.

5. Κόψε σαλάτα. Σύμφωνα με τους ειδικούς,  υπάρχει κάτι εξαιρετικά χαλαρωτικό στο πλύσιμο και κόψιμο των λαχανικών το οποίο ξορκίζει τα «κακά» πνεύματα και τις άσχημες σκέψεις.

6. Μπες στο YouTube Η παρακολούθηση ενός ξεκαρδιστικού βίντεο μπορεί να προκαλέσει χημικές αντιδράσεις που μειώνουν το στρες και τον πόνο κι εντείνουν τα θετικά συναισθήματα. Πρόκειται για κάτι που είδε να συμβαίνει κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια της, μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ,  καθώς κατέγραφε με ηλεκτρομαγνητικά κύματα τις αλλαγές στις δραστηριότητες του εγκεφάλου των ατόμων που παρακολουθούν βίντεο στο Internet. Ποιο ήταν το τελικό συμπέρασμά τους; Τα αστεία βίντεο ενισχύουν την απελευθέρωση της ντοπαμίνης, μιας από τις ορμόνες που μας κάνουν να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι!

7. Ανάτρεξε σε παλιές φωτογραφίες. Από τα παλιά άλμπουμ μέχρι τις φωτογραφίες σου στο Facebook και το Ιnstagram, αυτή η φαινομενικά απλή κίνηση θα κάνει να νιώσεις καλύτερα από ό,τι η κατανάλωση μιας ολόκληρης σοκολάτας! Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές του Ανοιχτού Πανεπιστημίου της Μεγάλης Βρετανίας αφότου μελέτησαν τις ψυχικές διακυμάνσεις ατόμων στους οποίους προσφέρθηκε η δυνατότητα να γευθούν ένα απολαυστικό σοκολατένιο σνακ, να πιουν ένα αλκοολούχο ποτό, να παρακολουθήσουν τηλεόραση, να δουν παλιές φωτογραφίες ή να ακούσουν μουσική. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης τους, τα παλιά άλμπουμ, μπορεί να σου ανεβάσουν τη διάθεση κατά 11%!

Διαβάστε επίσης

SINGLES

11 ενδείξεις ότι υπερασπίζεστε τον εαυτό σας και δεν ανέχεστε τις αηδίες των άλλων

Δεν συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που είναι επιλογή σας

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

SINGLES

Πώς να καταλάβεις αν σε θέλει από τα μηνύματά του

Αποκωδικοποιώντας τη γραπτή σας επικοινωνία

Προτεινόμενα

ΣΠΙΤΙ

5 έξυπνα tips για να κάνεις τον χώρο σου να φαίνεται μεγαλύτερος

Ακόμα και τα πιο μικρά σπίτια μπορούν να δείξουν πιο ευρύχωρα, αν ακολουθήσεις μερικές έξυπνες συμβουλές

FASHION NEWS

Η Kurt Geiger παρουσιάζει την πολύχρωμη συλλογή της για τη σεζόν Spring/Summer 2024

Με τους παστέλ χρωματισμούς της σειράς Quiet Sand και τα έντονα μοτίβα της Summer Nights να θυμίζουν τις ηλεκτρισμένες βραδιές των πόλεων