Skip to main content

SINGLES

Ο επιστημονικός λόγος που η απογοήτευση πονάει τόσο

Τι λένε οι ειδικοί για τις στιγμές που αυτό που περιμέναμε δε γίνεται πραγματικότητα.


Μαριέτα Χριστοπούλου

Όλοι μας έχουμε νιώσει κάποια στιγμή απογοήτευση. Μπορεί να μιλάμε για τις στιγμές που μας φέρθηκαν όπως δεν το περιμέναμε ή για εκείνες που ψηφίσαμε ένα κόμμα και τελικά δε βγήκε. Αυτό το τελευταίο είναι αρκετά επίκαιρο, όπως καταλαβαίνεις και τα αμερικανικά Μέσα κάνουν διάφορες ενδιαφέρουσες αναλύσεις.

Για παράδειγμα, πρόσφατα το New York Magazine, άγγιξε το θέμα με αφορμή τη μη εκλογή της Hillary Clinton. Σε άρθρο του προσπαθεί να ακουμπήσει την απογοήτευση από επιστημονικής πλευράς, και έχει πραγματικό ενδιαφέρον να δεις τι γράφει, βασισμένο φυσικά σε απόψεις ειδικών.

Όλα, όπως αναφέρει, οφείλονται στην ντοπαμίνη. Η συγκεκριμένη ουσία του εγκεφάλου μας, μπορεί και συνδέει γεγονότα, εμπειρίες και ανθρώπους με την απόλαυση. Με αυτό τον τρόπο, μας κάνει να προσδοκούμε, σύμφωνα με όσα έχουμε ζήσει, ότι θα γίνουν τα Χ θετικά γεγονότα. Αυτό πολλές φορές οδηγεί στην απογοήτευση.

Μάλιστα, δίνεται και το παρακάτω παράδειγμα για να καταλάβει ο αναγνώστης την λειτουργία αυτή. Ας πούμε ότι ένας συνάδερφος σου, σου αφήνει ένα σοκολατάκι στο γραφείο. Η ντοπαμίνη σου αυξάνεται, νιώθεις χαρούμενη και ο εγκέφαλος σου, συνδυάζει την ημέρα, την κίνηση και πολλά άλλα τυχαία γεγονότα με το αναπάντεχο δώρο. Την επόμενη φορά που όλα αυτά θα επαναληφθούν (πχ είναι Τρίτη, είμαι στο γραφείο, ήταν δύσκολη μέρα), θα περιμένεις ένα ίδιο δώρο. Αν δεν έρθει, θα αισθανθείς απογοήτευση. Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν αυτή την κατάσταση ως "λάθος πρόβλεψη ανταπόδοσης". Και πονάει, όχι μόνο γιατί δεν πήρες αυτό που ήθελες αλλά γιατί έκανες και λάθος εκτίμηση. 


 

Διαβάστε επίσης

SINGLES

11 ενδείξεις ότι υπερασπίζεστε τον εαυτό σας και δεν ανέχεστε τις αηδίες των άλλων

Δεν συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που είναι επιλογή σας

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

SINGLES

Πώς να καταλάβεις αν σε θέλει από τα μηνύματά του

Αποκωδικοποιώντας τη γραπτή σας επικοινωνία

Προτεινόμενα

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department 

ΣΠΙΤΙ

5 έξυπνα tips για να κάνεις τον χώρο σου να φαίνεται μεγαλύτερος

Ακόμα και τα πιο μικρά σπίτια μπορούν να δείξουν πιο ευρύχωρα, αν ακολουθήσεις μερικές έξυπνες συμβουλές