Skip to main content

SINGLES

Ο απίστευτος παράγοντας που καθορίζει αν τελικά θα πάρεις μια δουλειά

Μια αμερικανίδα ψυχολόγος «σπάει» τον κώδικα της πρώτης –επαγγελματικής  και μη– εντύπωσης.


Φύλλις Νικολάου

Αλήθεια, έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς σε κρίνουν οι άλλοι; Σύμφωνα με την Amy Cuddy, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ οι περισσότεροι άνθρωποι βασίζουμε την αρχική εντύπωση μας για τα άτομα τα οποία πρωτογνωρίζουμε σε δύο ερωτήσεις-κλειδιά:

*Μπορώ να εμπιστευτώ αυτό το άτομο;

*Σέβομαι αυτό το άτομο

Η Cuddy δηλώνει ότι η πρώτη ερώτηση κρίνει την οικειότητα που νιώθουμε για αυτό το άτομο και η δεύτερη την επάρκειά του. Ιδανικά, μάλιστα όλοι θέλουμε να εμπνεύουμε και τις δύο παραπάνω ιδιότητες στους άλλους.

Αυτό που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, ωστόσο, αποκαλύπτει η Cuddy είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε ότι ο παράγοντας «επάρκεια» παίζει σημαντικότερο ρόλο στις επαγγελματικές σχέσεις μας μιας και όλοι θέλουμε να δίνουμε στους συναδέλφους και τους προϊσταμένους μας την εντύπωση ότι είμαστε έξυπνοι και ικανοί.

Ωστόσο, η ερεύνα της αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι υπεύθυνοι προσωπικού βασίζουν τη διαδικασία αποφάσεων τους που ακολουθούν στο αίσθημα οικειότητας που εκπέμπουν οι υποψήφιοι για πρόσληψη συνάδελφοί τους.

Γιατί συμβαίνει αυτό; «Από εξελικτικής άποψης, είναι πιο σημαντικό για την επιβίωση μας να γνωρίζουμε ότι μπορούμε να εμπιστευτούμε τα άτομα που μόλις γνωρίζουμε», τονίζει η Cuddy κι συνεχίζει «ο παράγοντας της επάρκειας αρχίζει να παίζει καθοριστικό ρόλο στις διαπροσωπικές σχέσεις μας όταν αυτά έχουν πλέον κερδίσει την εμπιστοσύνη μας».

Διαβάστε επίσης

SINGLES

11 ενδείξεις ότι υπερασπίζεστε τον εαυτό σας και δεν ανέχεστε τις αηδίες των άλλων

Δεν συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που είναι επιλογή σας

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

SINGLES

Πώς να καταλάβεις αν σε θέλει από τα μηνύματά του

Αποκωδικοποιώντας τη γραπτή σας επικοινωνία

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department