Skip to main content

SINGLES

5 πράγματα που δεν πρέπει να λες σε κάποιον που ζει την απώλεια

Οι λέξεις μπορούν να κάνουν τα πράγματα χειρότερα, γι’ αυτό δώσε προσοχή.


Μαριέτα Χριστοπούλου

Βρίσκεσαι στη θέση να σταθείς στο πλάι κάποιου που έχει βιώσει την απώλεια. Δε ξέρεις τι είναι σωστό να πεις και τι όχι. Αυτές οι στιγμές είναι πάντα άβολες. Και σίγουρα μπορείς να κάνεις τα πράγματα καλύτερα αλλά και χειρότερα. Για να αποφύγεις το δεύτερο, διάβασε παρακάτω. Είναι μερικές φράσεις, που καλό είναι να μη χρησιμοποιήσεις σε τέτοιες περιπτώσεις. Τουλάχιστον, αυτό τονίζει η Kristin Meekhof, κοινωνική λειτουργός και συγγραφέας του A Widow's Guide to Healing, στο psychologytoday.

«Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός»

… και άλλα παρόμοια που δείχνουν να λες ότι ο πόνος θα περάσει, όσο περνούν οι μήνες. Δεν υπάρχει σαφές χρονικό πλαίσιο που κάποιος συνέρχεται από μια απώλεια και τέτοια σχόλια μπορεί να τον αγχώνουν και να τον πιέζουν.

«Σκέψου θετικά»

Καλύτερα κράτα τέτοιες φράσεις για πιο… χαλαρές περιστάσεις, όπως όταν κάποια φίλη σου τρέχει μαραθώνιο. Το μόνο που χρειάζεται αυτός που βιώνει την απώλεια, είναι να ξέρει ότι οι άλλοι γνωρίζουν πόσο υποφέρει.

«Τουλάχιστον, έχεις αναμνήσεις»

Μπορεί να σου φαίνεται αθώο σχόλιο όμως όταν κάποιος είναι σε αυτή τη θέση, μπορεί να το εκλάβει ως μείωση της απώλειας ή να νιώσει ότι ΟΛΑ όσα έχει είναι μνήμες και μόνο. Επιπλέον, μια τέτοια φράση μπορεί να στρίψει το μαχαίρι στην πληγή και να φέρει περισσότερα δάκρυα.

«Θα σε κάνει πιο δυνατή»

Πολλά μπορεί να μας σκληραίνουν και να μας δυναμώνουν, όμως ο θάνατος καλό είναι να μην αναφέρεται ως κάτι τέτοιο. Ακούγεται αρκετά σκληρό.

«Όλα γίνονται για κάποιο λόγο»

Ούτε κάτι τέτοιο βοηθάει. 

Αν' αυτών...

Η Meekhof τονίζει ότι ένας άνθρωπος σε τέτοια θέση, θέλει να του δείξεις ότι καταλαβαίνεις τι περνάει. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από πρακτικά θέματα, όπως το να καθαρίσεις το σπίτι ή να κάνεις κάποια δουλειά που για εκείνον ίσως φαίνεται βουνό. Να είσαι εκεί ακόμα κι αν δε στο ζητήσει. Να παίρνεις τηλέφωνο να ρωτάς πως είναι και να μην περιμένεις να σε πάρει. 

Διαβάστε επίσης

SINGLES

11 ενδείξεις ότι υπερασπίζεστε τον εαυτό σας και δεν ανέχεστε τις αηδίες των άλλων

Δεν συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που είναι επιλογή σας

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

SINGLES

Πώς να καταλάβεις αν σε θέλει από τα μηνύματά του

Αποκωδικοποιώντας τη γραπτή σας επικοινωνία

Προτεινόμενα

CELEBS

Νατάσσα Μποφίλιου: Ποζάρει αγκαλιά με την αδελφή της - Μοιάζουν πολύ!

Η τραγουδίστρια παραβρέθηκε στην παρουσίαση δίσκου του Πάνου Μουζουράκη

CELEBS

Πάνος Μουζουράκης - Μαριλού Κόζαρη: Η αποκάλυψη για τη βάφτιση της κόρης τους

Η ατάκα του καλλιτέχνη που αιφνιδίασε τους ρεπόρτερ