Το μυστικό για να διαχειριστείς τους φόβους σου - AllYou.gr

Search

Το μυστικό για να διαχειριστείς τους φόβους σου


Όποια τρέμει τις ιπτάμενες κατσαρίδες να σηκώσει το χέρι.

> ΕΓΩ ::
13 Αυγούστου 2018
Συντάκτης : Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Και να ήταν μόνο οι κατσαρίδες! Τι να πεις για τα μικροσκοπικά σκυλάκια που σου γαυγίζουν λες και είσαι ο εξορκιστής; Για το αεροπλάνο που πρέπει να πάρεις; Για την ένεση που δεν μπορείς να αποφύγεις με τίποτα;

Φόβοι. Και ποια δεν έχει; Ανθρώπινο είναι και αναμενόμενο. Όταν νιώθεις κάτι απειλητικό, αναπτύσσεις αυτόν τον μηχανισμό για να αντιδράσεις. Σου βγαίνει ασυναίσθητα ο φόβος. 

Γιατί όμως υποφέρουμε συχνά από παράλογους φόβους; Γιατί η αντίδρασή μας στα πράγματα πιθανόν να είναι η λάθος αντίδραση η οποία γεννιέται από τον λάθος τρόπο σκέψης. Και τότε ο φόβος γίνεται ειδικός, όπως τον ονομάζουν οι ειδικοί, και γεμίζει τη ζωή σου με άγχος, την αλλάζει και δεν την βιώνεις όπως θα ήθελες. 

Εάν πάσχεις από κάποιου είδους ειδική φοβία θα πρέπει να ξέρεις ότι ανήκει στις διαταραχές άγχους, και έχει βάση σε γενετικούς παράγοντες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αναπτύσσεται και στην πορεία. Π.χ. ένα δυσάρεστο γεγονός μπορεί να σου δημιουργήσει μια φοβία που δεν μπορείς με τίποτα να ξεπεράσεις.

Σε κυνήγησε ή σε δάγκωσε σκύλος όταν ήσουν μικρή, για να σου φέρω ένα απλό παράδειγμα. Θα φοβάσαι τους σκύλους εφόρου ζωής, εκτός κι αν τύχει να αγαπήσεις έναν και στα αλλάξει άρδην όλα.

Το βασικό όμως με τις παράλογες φοβίες είναι ότι μπορούν να θεραπευτούν, για αυτό μη διστάσεις να συμβουλευτείς έναν ψυχολόγο. Δεν νομίζω να τους φοβάσαι και αυτούς. Ακολούθησε το allyou στο Instagram!