Skip to main content

SINGLES

Θέλεις να μάθεις πότε θα χωρίσεις; Ρώτα το... Facebook

Mια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι το γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχει την απάντηση.



Μέχρι τώρα το facebook έχει αποδειχτεί ένα ιδανικό εργαλείο για να κάνεις  τη δουλειά ενός ερασιτέχνη ντετέκτιβ, όπως να μάθεις αν ο πρώην σου έχει αρχίσει να βγαίνει με άλλες ή αν αυτός που σου αρέσει είναι single. Φαίνεται όμως ότι το δημοφιλές  μέσο κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να προβλέψει και το πότε θα χωρίσεις.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Cornell εξέτασαν τις κοινωνικές σχέσεις 1,3 εκατομμυρίων ανθρώπων, μια διαδικασία που βοηθά το εν λόγω Μέσο να προσαρμόζει καλύτερα τα newsfeedsτων χρηστών, αλλά όπως αποδεικνύεται επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αξιολογήσει τις εσωτερικές διεργασίες της σχέσης ενός ζευγαριού. Σύμφωνα με τους New York Times, η έρευνα δείχνει ότι ενώ οι κοινοί φίλοι είναι σημαντικοί, ο » διασκορπισμός» αποτελεί ένα καλύτερο δίκτυο μέτρησης. Αυτό το μέτρο μετρά τους κοινούς φίλους αλλά και τους πιο «απομακρυσμένους» φίλους ενός χρήστη από άλλες «γειτονιές» της κοινωνικής τους δικτύωσης. Ο υψηλός διασκορπισμός συμβαίνει όταν οι κοινοί φίλοι ενός ζευγαριού δεν είναι καλά συνδεδεμένοι μεταξύ τους.

Στο γράφημα της διαδικτυακής γειτονιάς ενός ατόμου, το σύμπλεγμα στην κορυφή είναι οι συνάδελφοί του και στα δεξιά παλιοί φίλοι από το πανεπιστήμιο. Ο κόμβος (φίλος) στο κάτω δεξιά τεταρτημόριο του γραφήματος που συνδέει τις δύο πυκνές συστάδες – αλλά σε απόσταση από αυτές τις ομάδες –  είναι ο σύζυγος του χρήστη.  «Ένας σύζυγος ή ένας σύντροφος αποτελεί μία γέφυρα μεταξύ των δύο διαφορετικών κοινωνικών κόσμων ενός ατόμου» εξήγησε ένας ερευνητής στους Times. Ο αλγόριθμος του «διασκορπισμού» ήταν σε θέση να προσδιορίσει σωστά μέχρι και 60% τον σύζυγο ενός χρήστη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι όταν ο αλγόριθμος αποτυγχάνει, φαίνεται ότι το ζευγάρι έχει πρόβλημα.

Ένα ζευγάρι που έχει δηλώσει την σχέση του αλλά δεν έχει  μεγάλο διασκορπισμό έχει 50% πιθανότητες να χωρίσει μέσα στους επόμενους δύο μήνες σε αντίθεση με ένα σε ζευγάρι με υψηλό  διασκορπισμό, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Για το Facebook, η έρευνα αποτελεί μέρος της αυτοματοποιημένης προσπάθειάς του να εξετάσει πιο προσεκτικά τις σχέσεις μεταξύ των χρηστών της για να προσαρμόσει το περιεχόμενο και τις διαφημίσεις του. Όσα περισσότερα γνωρίζει το facebook για τις σχέσεις των χρηστών του, τόσο πιο σωστά προσαρμοσμένα μπορεί να είναι τα newsfeed του. Αυτό που μένει τελικά από αυτή την ανάλυση είναι ότι οι σχέσεις που διαρκούν είναι αυτές οι οποίες το άλλο πρόσωπο διευρύνει τον κόσμο μας.

facebook.jpg

Διαβάστε επίσης

SINGLES

11 ενδείξεις ότι υπερασπίζεστε τον εαυτό σας και δεν ανέχεστε τις αηδίες των άλλων

Δεν συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που είναι επιλογή σας

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

SINGLES

Πώς να καταλάβεις αν σε θέλει από τα μηνύματά του

Αποκωδικοποιώντας τη γραπτή σας επικοινωνία

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department