Θέλεις να μάθεις πότε θα χωρίσεις; Ρώτα το... Facebook - AllYou.gr

Search

Θέλεις να μάθεις πότε θα χωρίσεις; Ρώτα το... Facebook

Mια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι το γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχει την απάντηση.

> ΕΓΩ ::
12 Μαρτίου 2015

Μέχρι τώρα το facebook έχει αποδειχτεί ένα ιδανικό εργαλείο για να κάνεις  τη δουλειά ενός ερασιτέχνη ντετέκτιβ, όπως να μάθεις αν ο πρώην σου έχει αρχίσει να βγαίνει με άλλες ή αν αυτός που σου αρέσει είναι single. Φαίνεται όμως ότι το δημοφιλές  μέσο κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να προβλέψει και το πότε θα χωρίσεις.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Cornell εξέτασαν τις κοινωνικές σχέσεις 1,3 εκατομμυρίων ανθρώπων, μια διαδικασία που βοηθά το εν λόγω Μέσο να προσαρμόζει καλύτερα τα newsfeedsτων χρηστών, αλλά όπως αποδεικνύεται επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αξιολογήσει τις εσωτερικές διεργασίες της σχέσης ενός ζευγαριού. Σύμφωνα με τους New York Times, η έρευνα δείχνει ότι ενώ οι κοινοί φίλοι είναι σημαντικοί, ο » διασκορπισμός» αποτελεί ένα καλύτερο δίκτυο μέτρησης. Αυτό το μέτρο μετρά τους κοινούς φίλους αλλά και τους πιο «απομακρυσμένους» φίλους ενός χρήστη από άλλες «γειτονιές» της κοινωνικής τους δικτύωσης. Ο υψηλός διασκορπισμός συμβαίνει όταν οι κοινοί φίλοι ενός ζευγαριού δεν είναι καλά συνδεδεμένοι μεταξύ τους.

Στο γράφημα της διαδικτυακής γειτονιάς ενός ατόμου, το σύμπλεγμα στην κορυφή είναι οι συνάδελφοί του και στα δεξιά παλιοί φίλοι από το πανεπιστήμιο. Ο κόμβος (φίλος) στο κάτω δεξιά τεταρτημόριο του γραφήματος που συνδέει τις δύο πυκνές συστάδες – αλλά σε απόσταση από αυτές τις ομάδες –  είναι ο σύζυγος του χρήστη.  «Ένας σύζυγος ή ένας σύντροφος αποτελεί μία γέφυρα μεταξύ των δύο διαφορετικών κοινωνικών κόσμων ενός ατόμου» εξήγησε ένας ερευνητής στους Times. Ο αλγόριθμος του «διασκορπισμού» ήταν σε θέση να προσδιορίσει σωστά μέχρι και 60% τον σύζυγο ενός χρήστη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι όταν ο αλγόριθμος αποτυγχάνει, φαίνεται ότι το ζευγάρι έχει πρόβλημα.

Ένα ζευγάρι που έχει δηλώσει την σχέση του αλλά δεν έχει  μεγάλο διασκορπισμό έχει 50% πιθανότητες να χωρίσει μέσα στους επόμενους δύο μήνες σε αντίθεση με ένα σε ζευγάρι με υψηλό  διασκορπισμό, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Για το Facebook, η έρευνα αποτελεί μέρος της αυτοματοποιημένης προσπάθειάς του να εξετάσει πιο προσεκτικά τις σχέσεις μεταξύ των χρηστών της για να προσαρμόσει το περιεχόμενο και τις διαφημίσεις του. Όσα περισσότερα γνωρίζει το facebook για τις σχέσεις των χρηστών του, τόσο πιο σωστά προσαρμοσμένα μπορεί να είναι τα newsfeed του. Αυτό που μένει τελικά από αυτή την ανάλυση είναι ότι οι σχέσεις που διαρκούν είναι αυτές οι οποίες το άλλο πρόσωπο διευρύνει τον κόσμο μας.

facebook.jpgΑκολούθησε το allyou στο Instagram!