Γιατί οι γυναίκες επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά; - AllYou.gr

Search

Γιατί οι γυναίκες επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά;

Οι τελευταίες έρευνες μάς δίνουν την απάντηση!

> ΠΑΙΔΙ ::
24 Σεπτεμβρίου 2015

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που έγινε στην Αμερική από την στατιστική υπηρεσία της χώρας, σχεδόν οι μισές γυναίκες ηλικίας έως 44 ετών επέλεξαν να μην κάνουν παιδιά μέσα στο 2014, ποσοστό που αυξήθηκε αρκετά από το 2012 όταν το 46,5% των γυναικών δεν έκαναν παιδιά. Μάλιστα, αυτό που σημειώνει η έρευνα είναι ότι δεν είναι μόνο οι άτεκνες γυναίκες που δεν θέλουν να κάνουν παιδιά αλλά και οι μητέρες που είχαν ήδη ένα παιδί αλλά αποφάσισαν να μην αποκτήσουν άλλα. 

Το 49,6% των γυναικών ηλικιών 25-29 ετών δεν έχουν παιδιά, ποσοστό που μειώνεται στο 28,9% στις ηλικίες 30 με 34, το οποίο βέβαια σημειώνει αύξηση από το 2012 που στις αντίστοιχες ηλικίες βρισκόταν στο 28.2%.  Στο σύνολο της, η έρευνα δείχνει ότι τα τελευταία 6 χρόνια οι γεννήσεις μειώνονται σημαντικά, με τους New York Times να εξετάζουν σε σχετικό άρθρο τους τα αίτια αυτού του φαινομένου. Όπως εξήγησε στην αμερικάνικη εφημερίδα, ο δημογράφος Andrew J.Cherlin «Στην Ευρώπη το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, με χώρες όπως η Γερμανία και η Ισπανία να σημειώνουν πολύ μικρότερα ποσοστά». 

Εξήγηση στο παραπάνω φαινόμενο προσπάθησε να δώσει και επίσης ο δημογράφος William H.Frey, ο οποίος είπε πως «σχεδόν σε κάθε δημογραφικό δείκτη που αφορά σε νέους, είτε έχει να κάνει με τον γάμο, είτε με την αγορά ενός σπιτιού ή την γέννηση ενός παιδιού, όλα είναι σε... αναμονή από την αρχή της οικονομικής κρίσης. Πιστεύω ότι τα ποσοστά θα επανέλθουν, ήδη σε κάθε νέα έρευνα τα νούμερα αυξάνονται, ίσως αυτή να είναι η κατάλληλη στιγμή».  

Αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι -σύμφωνα με άλλη έρευνα- βλέπουμε πως μπορεί τα ποσοστά των γυναικών που κάνουν παιδιά ενώ βρίσκονται στη τρίτη δεκαετία της ζωής τους να σημειώνουν πτώση, όμως ολοένα και περισσότερες γυναίκες που έχουν περάσει το 44ο έτος της ηλικίας τους επιλέγουν να γίνουν μητέρες.

 Ακολούθησε το allyou στο Instagram!