"Κολλάει" με ένα φίλο και δυσκολεύεται να κοινωνικοποιηθεί; Κάνε ΑΥΤΑ - AllYou.gr

Search

"Κολλάει" με ένα φίλο και δυσκολεύεται να κοινωνικοποιηθεί; Κάνε ΑΥΤΑ

Είναι φυσιολογικό! 

> ΠΑΙΔΙ ::
06 Ιουλίου 2016

«Ο γιος μου 3 ετών είναι κοινωνικό παιδάκι και γενικά βρισκόμαστε σχεδόν καθημερινά με παιδάκια, όμως συνέβησαν κάποια περιστατικά που με θορύβησαν... Πριν λίγες ημέρες, γνώρισε ένα παιδάκι σε έναν παιδότοπο, έκαναν παρέα και μόλις το αγοράκι έφυγε να παίξει με άλλο παιδάκι, ο γιος μου στενοχωρήθηκε και του είπε: «Φίλε μου, Βασίλη, γιατί με παρατάς;». Γενικά, κολλάει με ένα παιδάκι κάθε φορά και τρέχει πίσω από αυτό και δεν θέλει άλλο. Έχουμε και μια αδελφούλα 19 μηνών, την οποία θυμάται όταν δεν έχει παρέα. Νιώθω ότι γίνεται περίεργος, εξαρτημένος και ανασφαλής».

Απαντά η Βάσω Θεοφάνους, Σχολική Ψυχολόγος

Πολλές φορές η συμπεριφορά των παιδιών στην ηλικία των 3 ετών θα σας προβληματίζει. Η ηλικία αυτή εξακολουθεί να έχει τις προκλήσεις της. Σε αυτή την ηλικία το παιδί πολλές φορές θα προσπαθήσει να έρθει σε επαφή με πολλά πρωτόγνωρα και άγνωστα πράγματα για το ίδιο, τα οποία κάποιες φορές θα τον γεμίζουν με ανασφάλεια. Σε αυτό το σημείο καθοριστικό ρόλο κατέχετε εσείς ως γονείς, αφού αντιπροσωπεύετε για εκείνο την ασφάλεια και τη σιγουριά.

Επιπλέον, το παιδί σε αυτή την ηλικία επιθυμεί να κερδίζει την αποκλειστική προσοχή και την αποδοχή τόσο από εσάς ως γονείς, όσο και από τους φίλους του. Παράλληλα, έχουν τη τάση να διαλέγουν ένα ή περισσότερα παιδιά με τα οποία να νιώθουν μια συναισθηματική οικειότητα και να «κολλούν με αυτά» και αυτό αποτελεί την ανάγκη που έχουν για στενές διαπροσωπικές σχέσεις με άλλα παιδιά.

Ένα παιδί σε αυτή την ηλικία βρίσκεται στο στάδιο του εγωκεντρισμού, που αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται στη δική του άποψη και επικεντρώνεται αποκλειστικά στις δικές του ανάγκες. Σε αυτή την ηλικία το παιδί δεν μπορεί να κατανοήσει τους λόγους της συμπεριφοράς του άλλου παιδιού και το εκλαμβάνει ως παραίτηση όταν το παιδί με το οποίο παίζει φεύγει από κοντά του για να παίξει και με άλλα παιδιά. Επίσης, σε αυτή την ηλικία το να μοιράζεται κάτι είναι εντελώς άγνωστο γι’ αυτό και δεν του άρεσε όταν ο φίλος του έκανε παρέα και με άλλο κοριτσάκι. Αυτή η εγωκεντρική συμπεριφορά είναι φυσιολογική σε αυτή την ηλικία και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Επιπρόσθετα, αναφέρατε ότι έχετε ακόμη ένα κοριτσάκι 19 μηνών. Η γέννηση ενός δεύτερου παιδιού πολλές φορές μπορεί να αναστατώσει τα πρωτότοκα ιδιαίτερα όταν είναι μικρότερα των 4 ετών. Το πρωτότοκο μπορεί να αντιδράσει σε κάποιες αλλαγές που πιθανόν να υποστεί όπως είναι η μείωση της μητρικής προσοχής από αυτή που έπαιρνε προηγουμένως με το να παρουσιάσει συμπεριφορές που να δηλώνουν εξάρτηση και ανασφάλεια.

Πηγή: http://www.infokids.gr/Ακολούθησε το allyou στο Instagram!