Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

7 παιχνίδια για ώρες ανάγκης και αναμονής

Μερικές φορές βαριέται όταν πρέπει να περιμένει. Ευτυχώς, κάτι μπορείς να κάνεις γι' αυτό!



Η χειρότερη στιγμή των μικρών παιδιών είναι όταν πρέπει να περιμένουν και τότε είναι που κάνουν δύσκολη τη ζωή των γονιών τους. Είτε πρόκειται για την αναμονή στο εστιατόριο και την τράπεζα είτε ακόμη και στο σπίτι, η αναμονή και ο κενός χρόνος κάνει τα παιδιά να βαριούνται και να νυστάζουν. Αν και είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν σταδιακά να απασχολούν μόνα τους τον εαυτό τους και να αντέχουν τον κενό χρόνο ωστόσο είναι σημαντικό να έχουν οι γονείς κάποιες ιδέες για ώρα ανάγκης. Ας δούμε μερικά απλά παιχνίδια για να γεμίσουμε τις αναμονές μας:

Τρεις λέξεις για μία ιστορία: Αποφασίζει το παιδί τρεις λέξεις, όσο άσχετες μεταξύ τους θέλει, και προσκαλεί το γονιό να φτιάξει μία ιστορία με αυτές. Στη συνέχεια διαλέγει ο γονιός λέξεις.

Παιχνίδι μνήμης: Διαλέγει ο γονιός 8-10 αντικείμενα από την τσάντα του και τια δείχνει στο παιδί. Ύστερα τα αντικείμενα μπαίνουν στην τσάντα και το παιδί προσπαθεί να τα ανακαλέσει.

Λέξεις λέξεις λέξεις: Ο γονιός διαλέγει κατηγορία και τα παιδιά έχουν 10 δευτερόλεπτα για να ονομάσουν όσο περισότερες λέξεις της κατηγορίας μπορούν. Για παράδειγμα για τα μικρότερα παιδιά κατηγορία μπορεί να είναι τα ζώα ενώ για τα πιο μεγάλα παιδιά λέξεις που αρχίζουν από φα-.

Στίψε το νόμισμα: Τα νομίσματα ενδείκνυνται για διάφορα παιχνίδια όπως κορώνα ή γράμματα. Ένα κινητικό παιχνίδι με νόμισμα είναι να ρίχνουμε το νόμισμα και να προσπαθούμε να σταθεροποιηθεί στο πόδι μας χωρίς να πέσει.

Ποιος θα γελάσει πρώτος: Παιχνίδι παλιό και αγαπημένο όπου κοιταζόμαστε στα μάτια ωσότου κάποιος γελάσει. Μια ομαδική παραλλαγή είναι να προσπαθεί ένας να κάνει τους άλλους να γελάσουν χωρίς να τους ακουμπήσει.

Δαχτυλομαχίες: Άλλο ένα κλασικό παιχνίδι που τα παιδιά δεν βαριούνται ποτέ. Πιανόμαστε με το παιδί ή τα παιδιά πιάνονται μεταξύ τους από τα δάχτυλα των δεξιών χεριών με τους αντίχειρες προτεταμένους. Ο αντίχειρας που θα “φυλακίσει” τον αντίπαλο κερδίζει.

Οι 10 ερωτήσεις: Βάζουμε στο μυαλό μας ένα πρόσωπο και ο άλλος προσπαθεί να το μαντέψει. Μπορεί να κάνει 10 ερωτήσεις προκειμένου να μαντέψει το πρόσωπο. Για τα πιο μεγάλα παιδιά οι ερωτήσεις απαντιούνται με ναι ή όχι.

Καλό παιχνίδι!

Ζωή Μαργέλη, Ψυχολόγος – παιγνιοθεραπεύτρια

Πηγή: Childit.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Μοντεσσόρι στο σπίτι: 14 ανοιξιάτικες δραστηριότητες που θα λατρέψουν τα παιδιά

Αξιοποιήστε στο μάξιμουμ με τα παιδιά την πιο όμορφη εποχή του χρόνου

ΠΑΙΔΙ

5 φορές που οι γονείς δεν πρέπει να πουν «ναι» στα παιδιά τους

Πώς να πείτε στα παιδιά σας όχι, όταν είναι εντελώς απαραίτητο

ΠΑΙΔΙ

Φράσεις και συμπεριφορές που δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε στην ανατροφή των παιδιών σας

Τι να αποφύγετε οπωσδήποτε στον τρόπο που μεγαλώνετε τα παιδιά σας

Προτεινόμενα

CELEBS

Μαρίνα Σάττι - Η απάντηση για το: «Είχατε και στο χωριό σας ρεγκετόν»

Ευχαρίστησε τις τηλεοπτικές εκπομπές που προβάλλουν τη δουλειά της

BEAUTY NEWS

Η Natalie Portman φέρνει το άρωμα της άνοιξης

Η Natalie Portman αποπνέει χαρά και αισθησιασμό καθώς κάνει το μεγάλο άλμα για αγάπη για το νέο άρωμα Miss Dior του Dior.