Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Μήπως ο έπαινος κακομαθαίνει τα παιδιά;

Ο ρόλος της επιβράβευσης στην ψυχολογία τους.



«Δεν μπορώ να του λέω και συνέχεια Μπράβο. Τι; Επειδή έφτιαξε μια ωραία ζωγραφιά; Μήπως και άλλα παιδιά δεν ζωγραφίζουν καλύτερα; Φυλάω τα Μπράβο μου για μια μεγάλη στιγμή, για να μην το κακομάθω κιόλας!».

Σίγουρα πολλοί από εμάς σκεφτόμαστε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και γινόμαστε εξαιρετικά φειδωλοί στο θέμα της επιβράβευσης των παιδιών μας.

Για να μην τα κακομάθουμε.

Για να μάθουν μόνα τους να συμπεριφέρονται σωστά.

Για να παίρνουν το Μπράβο μόνο όταν το αξίζουν. 

Για να μην καβαλήσουν το καλάμι.

Κι όμως, η σύγχρονη ψυχολογία λέει ότι το παιδί που δεν λαμβάνει θετική προσοχή και επιβράβευση στις κατάλληλες συμπεριφορές, είναι πολύ πιθανό να αναπτύξει ακόμα περισσότερες αρνητικές συμπεριφορές. 

Οι γονείς μπορούμε να χρησιμοποιούμε το μπράβο για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να τονώσουν την αυτοεκτίμησή τους και να χτίσουν μια θετική αυτοεικόνα. 

Και εάν νομίζεις ότι με τον έπαινο θα κακομάθεις το παιδί, όχι, δεν ισχύει. Συνήθως συνδέεις τον έπαινο με μια εξωτερική ανταμοιβή. Το παιδί όμως που κάνει τα πάντα έτσι ώστε να κερδίσει αυτού του είδους την ανταμοιβή, είναι εκείνο που λαμβάνει την λιγότερη προσοχή από τους γονείς του. 

Επαινώντας το παιδί σου θα μάθει να νιώθει πιο σίγουρο για τον εαυτό του και σταδιακά θα αρχίσει να επαινεί με τη σειρά του τους γύρω του, ακόμα και τους ίδιους τους συμμαθητές του.

Επιπρόσθετα, παίρνοντας τα θετικά σχόλια από τους γονείς του, και εν γένει τη θετική συμπεριφορά, θα τη βάλει μέσα του και θα τη χρησιμοποιήσει στις σχέσεις του με τους γύρω του.

Πες, λοιπόν, ένα μπράβο ακόμα και για αυτή την ομολογουμένως υπέροχη ζωγραφιά. Δεν είναι σημαντικό το ότι το παιδί κάθισε και ασχολήθηκε με τις μπογιές του παρουσιάζοντας ένα όμορφο αποτέλεσμα; Γιατί εάν δεν καθόταν ήσυχο, σίγουρα δεν θα ήσουν φειδωλή στις επικρίσεις και τις φωνές, σωστά;   

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Parenting coach μοιράζεται διορατικές συμβουλές για το πώς να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, η αυτοαντίληψη ενός παιδιού έχει ήδη αναπτυχθεί.

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.