Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Ποιους κινδύνους κρύβει ο χριστουγεννιάτικος στολισμός για ένα μωρό;

Προσεκτικοί πρέπει να είμαστε και όσοι έχουμε νήπια στο σπίτι.



Κείμενο: Γωγώ Καρκάνη


Τα μωρά και τα νήπια τρελαίνονται στη θέα ενός στολισμένου και φωτισμένου χριστουγεννιάτικου δέντρου, αλλά εκεί που εμείς βλέπουμε ένα διακοσμητικό στοιχείο το οποίο δεν πρέπει να αγγίζουμε, εκείνα βλέπουν… ένα λούνα παρκ.

Και σίγουρα δεν συνειδητοποιούν τους κινδύνους που μπορεί να κρύβονται πίσω από μια γιρλάντα, μια σειρά από φωτάκια ή ένα μικρό στολίδι. Γι’ αυτό και τα βρέφη, αλλά και τα νήπια, διατρέχουν τον κίνδυνο πνιγμού ή ασφυξίας λόγω της τάσης τους να βάζουν στο στόμα τους όποιο αντικείμενο κινεί το ενδιαφέρον τους (ιδιαίτερα αν μοιάζει με  ζαχαρωτό!) και να τυλίγουν γύρω από το σώμα τους γιρλάντες και κορδέλες.

«Ο κίνδυνος πνιγμού υφίσταται από τη γέννηση μέχρι τα τρία χρόνια ενός παιδιού», επισημαίνει η παιδίατρος Shelly Flais, συγγραφέας του βιβλίου «Raising Twins» (Ανατρέφοντας δίδυμα»).

Ιδιαίτερα τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια, κρύβουν διάφορους κινδύνους. Μπορεί να περιέχουν μικρές ποσότητες μολύβδου, να τραυματίσουν το μωρό αν σπάσουν, να προκαλέσουν ηλεκτροπληξία ή ασφυξία αν τυλιχτούν κατά λάθος γύρω από το λαιμό του παιδιού.

Μια εναλλακτική λύση είναι να μη στολίσουμε δέντρο για τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού μας ή να κατασκευάσουμε ένα επίπεδο χριστουγεννιάτικο δέντρο από χαρτόνι και γκλίτερ, που θα στερεώσουμε στον τοίχο. Μπορούμε επίσης να στολίσουμε ένα μικρό δεντράκι, που θα τοποθετήσουμε σε κάποιο ψηλό ράφι όπου δεν έχει πρόσβαση το μωρό μας.

Αλλά ακόμα και αν δεν μπορούμε να φανταστούμε Χριστούγεννα χωρίς έλατο, έχουμε πάντα την επιλογή, αντί για φωτάκια και μπάλες, να το στολίσουμε με ακίνδυνα αντικείμενα όπως μικρά φιογκάκια.

Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα όμως ενέχουν και ένα ακόμα ρίσκο, για όλη την οικογένεια: να πάρουν φωτιά οι ξερές βελόνες. Για να το ελαχιστοποιήσουμε, μπορούμε να επιλέξουμε ένα ψεύτικο δέντρο, αφού βεβαιωθούμε ότι δεν είναι φτιαγμένο από εύφλεκτο υλικό, ή ένα νεαρό δεντράκι σε γλάστρα, και φυσικά να το τοποθετήσουμε μακριά από πηγές θερμότητας όπως το τζάκι ή η σόμπα.

Πηγή: Childit.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Parenting coach μοιράζεται διορατικές συμβουλές για το πώς να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, η αυτοαντίληψη ενός παιδιού έχει ήδη αναπτυχθεί.

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department