Έτσι θα μάθεις στο μωρό το όνομά του! - AllYou.gr

Search

Έτσι θα μάθεις στο μωρό το όνομά του!

Με λένε Αλέξη, σε λένε Σοφία...

> ΠΑΙΔΙ ::
08 Δεκεμβρίου 2014

Όταν γεννηθεί ένα μωρό από τα πρώτα πράγματα που σκέφτονται οι γονείς είναι τι όνομα θα του δώσουν!

Με την επιλογή του ονόματος βάζουν το πρώτο λιθαράκι στη δημιουργία της ταυτότητας του.

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες της γέννησης του μωρού σας μπορείτε να αρχίσετε να το αποκαλείτε με το όνομα του. Κάθε φορά που λέτε το όνομα του, το βοηθάτε να καταλάβει τι είναι.

Σιγά σιγά, όταν θα ακούει το όνομα του θα συνδέει τον εαυτό του με αυτό και θα κοιτάει προς την μεριά του ανθρώπου που το φώναξε ή θα ανταποκρίνεται με κάποιον φωνητικό ήχο.

Παρακάτω διαβάστε μερικές απλές τεχνικές για να βοηθήσετε το μωρό σας να μάθει πιο γρήγορα το όνομα του!

-Όταν του μιλάτε κατά την διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων αναφέρετε αρκετές φορές το όνομα του. Για παράδειγμα φωνάξτε το για να του τραβήξετε την προσοχή πριν παίξετε μαζί του ή το ταΐσετε.

-Δώστε έμφαση για να μάθει το παιδί σας το όνομα του. Συγκεκριμένα, κοιτάξτε το, αγγίξτε το ή χρησιμοποιείστε ειδικό τονισμό όταν αναφέρεστε σε αυτό.

-Παίξτε παιχνίδια για να επαναλαμβάνετε το όνομα του, πχ. κρύψτε το πρόσωπο του και πείτε που είναι ο Νίκος; ααα εδώ είναι ο Νίκος!, κρύφτηκε ο Νίκος;

Όταν παίζετε με το μωρό σας μπροστά σε καθρέπτη πείτε το όνομα του, δείξτε το είδωλο του στον καθρέπτη και μετά δείξτε τον εαυτό του. Επαναλάβετε και εσείς την διαδικασία.

Mάθετε το όνομα του σε κάθε περίσταση:

α. όταν ξυπνάει πείτε, ξύπνησε ο Νίκος;

β. όταν τρώει πείτε, θα φάει μπανάνα ο Νίκος

γ. όταν το κάνετε μπάνιο, αυτό είναι το χέρι του Νίκου

-Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε συνεχώς ψευδώνυμα ή χαϊδευτικά και στην περίπτωση που το μωρό σας έχει δύο ονόματα χρησιμοποιείτε αυτό στο οποίο θέλετε να ακούει.

Του Στέλιου Μαντούδη, Αναπτυξιακού εργοθεραπευτή, www.mandou.gr

Πηγή: Familylife.grΑκολούθησε το allyou στο Instagram!