4 παράγοντες που επηρεάζουν το ύψος του παιδιού - AllYou.gr

Search

4 παράγοντες που επηρεάζουν το ύψος του παιδιού

Έχε το νου σου...

> ΠΑΙΔΙ ::
25 Ιανουαρίου 2015

Τα παιδιά αναπτύσσονται με διαφορετικό ρυθμό, με αποτέλεσμα ένα παιδί να πηγαίνει σε μικρότερη τάξη και πολλές φορές να φαίνεται περισσότερο ανεπτυγμένο από κάποιο άλλο που πηγαίνει σε μεγαλύτερη.

Το ύψος που θα έχει το παιδί στην ενήλικη ζωή επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες και ο παιδίατρος μπορεί να βοηθήσει να προβλεφθεί. Ορισμένα θέματα μπορεί να επηρεάσουν την σωστή ανάπτυξη, έτσι ώστε αν το παιδί δεν φαίνεται να έχει την αναμενόμενη ανάπτυξη, ο γιατρός μπορεί να συστήσει διάφορες εξετάσεις, προκειμένου να αξιολογηθούν οι συνθήκες υγείας.

1. Γενετική: Αν οι γονείς είναι μικροκαμωμένοι, τότε δεν μπορεί να περιμένουν το παιδί τους να γίνει ιδιαίτερα ψηλό. Ωστόσο, παρόλο που η κληρονομικότητα δεν είναι ο μόνος παράγοντας που παίζει ρόλο, σε ό,τι αφορά το ύψος του παιδιού, είναι γεγονός ότι συνεισφέρει σε ποσοστό από 60-80%. Σε γενικές γραμμές το παιδί θα φτάσει στο ήμισυ του συνολικού του ύψους μέχρι την ηλικία των 2 ετών. Οταν το παιδί φτάσει στα 2α γενέθλιά του, ο διπλασιασμός του τρέχοντος ύψους του θα αποτελεί μια εκτίμηση για το ύψος που θα έχει ως ενήλικας, που συχνά είναι ο μέσος όρος του ύψους των δύο γονέων του.

2. Διατροφή: Κανένα παιδί δεν μπορεί να φθάσει το μέγιστο δυναμικό του ύψους του, αν δεν πάρει έναν ικανοποιητικό αριθμό απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Μια κακή διατροφή, που οφείλεται σε ανθυγιεινές επιλογές ή στην φτώχεια, μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη ανάπτυξη από αυτή που θα μπορούσε να έχει υπό κανονικές συνθήκες το παιδί. Σερβίρετε το παιδί σας και ενθαρρύνετέ το να καταναλώνει ποικιλία φαγητών από κάθε ομάδα τροφών για να εξασφαλίσετε ότι παίρνει αρκετές βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα για να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί. Το περιστασιακό πρόχειρο φαγητό που αγαπάει το παιδί σας, δεν είναι αιτία για ανησυχία, θα αρχίσει όμως να γίνεται αν πυκνώσει η συχνότητά του, καθώς έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.

3. Φύλο: Κατά κανόνα τα αγόρια είναι πιο ψηλά από τα κορίτσια, αν και αυτό δεν ισχύει πάντα. Μόλις το παιδί σας φτάσει στα δεύτερα γενέθλιά του, ο παιδίατρος θα μετρήσει το ύψος του σε μία καμπύλη ανάπτυξης με βάση το φύλο του. Τα αγόρια και τα κορίτσια μεγαλώνουν με διαφορετικούς ρυθμούς, αλλά και το τελικό ύψος των ενηλίκων διαφέρει επίσης. Μια κόρη που γεννήθηκε από τους ίδιους γονείς με τον αδερφό της, πιθανότατα θα είναι πιο κοντή απ' αυτόν. Υπάρχει συνήθως μια διαφορά 10-12 εκατοστών ανάμεσα στα αγόρια και τα κορίτσια που ως επί το πλείστον εμφανίζεται στην εφηβεία και αυτή η διαφορά είναι παρόμοια στην ενήλικη ζωή.

4. Συνθήκες υγείας: Εάν το παιδί σας έχει μια χρόνια πάθηση ή ορμονική ανωμαλία κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του, το τελικό ύψος που θα έχει ως ενήλικας, μπορεί και να αλλάξει. Μια ανεπάρκεια των ορμονών του φύλου, των θυρεοειδικών ορμονών ή της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης, θα μπορούσε να σημάνει ότι το παιδί σας θα είναι πιο κοντό απ' ό,τι αν δεν είχε τη συγκεκριμένη ανεπάρκεια. Η φλεγμονή των αρθρώσεων θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη του παιδιού και να έχει ως αποτέλεσμα το ανάστημά του ως ενήλικας να είναι μικρότερο του αναμενόμενου. Η θεραπεία με κορτικοστεροειδή επηρεάζει μερικές φορές την ανάπτυξη των οστών, ιδιαίτερα εάν χρησιμοποιηθούν μακροπρόθεσμα και μπορούν να μεταβάλλουν το ύψος τους.

Πηγή: familylife.gr

Hot αυτή τη στιγμή!

ΜΟΔΑ

Η νέα συλλογή matis υμνεί το σύγχρονο urban glam

Αυτή τη σεζόν, η matis προσεγγίζει τις πιο θηλυκές πτυχές του μπαρόκ και τις μετατρέπει σε υπέροχα κομμάτια και σύνολα.
INTERVIEW

Χάρις Αλεξίου: «Το συναίσθημα φυλακίζουμε μέσα μας, όχι τα γεγονότα»

Η δική μας, η μοναδική Χαρούλα. Των τραγουδιών, του έρωτα, της αγάπης, του γλεντιού, της συγκίνησης, της καρδιάς μας, της ζωής μας. Η Χάρις Αλεξίου στο allyou.
ΣΧΕΣΕΙΣ

3 λόγοι που οι άντρες οδηγούνται στην απιστία

Τα πιθανά σενάρια πίσω από την απόφαση του να κοιτάξει άλλη ενώ είσαστε μαζί.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ένας πολύ καλός λόγος να παραγγέλνεις συχνότερα sushi

Αν έψαχνες δικαιολογίες τις έχεις με τη σφραγίδα της επιστήμης.
STAR STYLE

Οι εμφανίσεις της Michelle Obama που δε γίνεται να ξεχάσουμε

Ενώ η αντίστροφη μέτρηση μέχρι την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Αμερικής έχει ξεκινήσει, εμείς κάνουμε μια αναδρομή στις εμφανίσεις της πιο αγαπημένης Πρώτης Κυρίας!
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

6 φθινοπωρινές αποχρώσεις μανό που πρέπει να δοκιμάσεις

Μην υποδεχτείς το Φθινόπωρο μόνο στην ντουλάπα σου, αλλά και στα νύχια σου!