Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

4 παράγοντες που επηρεάζουν το ύψος του παιδιού

Έχε το νου σου...



Τα παιδιά αναπτύσσονται με διαφορετικό ρυθμό, με αποτέλεσμα ένα παιδί να πηγαίνει σε μικρότερη τάξη και πολλές φορές να φαίνεται περισσότερο ανεπτυγμένο από κάποιο άλλο που πηγαίνει σε μεγαλύτερη.

Το ύψος που θα έχει το παιδί στην ενήλικη ζωή επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες και ο παιδίατρος μπορεί να βοηθήσει να προβλεφθεί. Ορισμένα θέματα μπορεί να επηρεάσουν την σωστή ανάπτυξη, έτσι ώστε αν το παιδί δεν φαίνεται να έχει την αναμενόμενη ανάπτυξη, ο γιατρός μπορεί να συστήσει διάφορες εξετάσεις, προκειμένου να αξιολογηθούν οι συνθήκες υγείας.

1. Γενετική: Αν οι γονείς είναι μικροκαμωμένοι, τότε δεν μπορεί να περιμένουν το παιδί τους να γίνει ιδιαίτερα ψηλό. Ωστόσο, παρόλο που η κληρονομικότητα δεν είναι ο μόνος παράγοντας που παίζει ρόλο, σε ό,τι αφορά το ύψος του παιδιού, είναι γεγονός ότι συνεισφέρει σε ποσοστό από 60-80%. Σε γενικές γραμμές το παιδί θα φτάσει στο ήμισυ του συνολικού του ύψους μέχρι την ηλικία των 2 ετών. Οταν το παιδί φτάσει στα 2α γενέθλιά του, ο διπλασιασμός του τρέχοντος ύψους του θα αποτελεί μια εκτίμηση για το ύψος που θα έχει ως ενήλικας, που συχνά είναι ο μέσος όρος του ύψους των δύο γονέων του.

2. Διατροφή: Κανένα παιδί δεν μπορεί να φθάσει το μέγιστο δυναμικό του ύψους του, αν δεν πάρει έναν ικανοποιητικό αριθμό απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Μια κακή διατροφή, που οφείλεται σε ανθυγιεινές επιλογές ή στην φτώχεια, μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη ανάπτυξη από αυτή που θα μπορούσε να έχει υπό κανονικές συνθήκες το παιδί. Σερβίρετε το παιδί σας και ενθαρρύνετέ το να καταναλώνει ποικιλία φαγητών από κάθε ομάδα τροφών για να εξασφαλίσετε ότι παίρνει αρκετές βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα για να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί. Το περιστασιακό πρόχειρο φαγητό που αγαπάει το παιδί σας, δεν είναι αιτία για ανησυχία, θα αρχίσει όμως να γίνεται αν πυκνώσει η συχνότητά του, καθώς έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.

3. Φύλο: Κατά κανόνα τα αγόρια είναι πιο ψηλά από τα κορίτσια, αν και αυτό δεν ισχύει πάντα. Μόλις το παιδί σας φτάσει στα δεύτερα γενέθλιά του, ο παιδίατρος θα μετρήσει το ύψος του σε μία καμπύλη ανάπτυξης με βάση το φύλο του. Τα αγόρια και τα κορίτσια μεγαλώνουν με διαφορετικούς ρυθμούς, αλλά και το τελικό ύψος των ενηλίκων διαφέρει επίσης. Μια κόρη που γεννήθηκε από τους ίδιους γονείς με τον αδερφό της, πιθανότατα θα είναι πιο κοντή απ' αυτόν. Υπάρχει συνήθως μια διαφορά 10-12 εκατοστών ανάμεσα στα αγόρια και τα κορίτσια που ως επί το πλείστον εμφανίζεται στην εφηβεία και αυτή η διαφορά είναι παρόμοια στην ενήλικη ζωή.

4. Συνθήκες υγείας: Εάν το παιδί σας έχει μια χρόνια πάθηση ή ορμονική ανωμαλία κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του, το τελικό ύψος που θα έχει ως ενήλικας, μπορεί και να αλλάξει. Μια ανεπάρκεια των ορμονών του φύλου, των θυρεοειδικών ορμονών ή της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης, θα μπορούσε να σημάνει ότι το παιδί σας θα είναι πιο κοντό απ' ό,τι αν δεν είχε τη συγκεκριμένη ανεπάρκεια. Η φλεγμονή των αρθρώσεων θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη του παιδιού και να έχει ως αποτέλεσμα το ανάστημά του ως ενήλικας να είναι μικρότερο του αναμενόμενου. Η θεραπεία με κορτικοστεροειδή επηρεάζει μερικές φορές την ανάπτυξη των οστών, ιδιαίτερα εάν χρησιμοποιηθούν μακροπρόθεσμα και μπορούν να μεταβάλλουν το ύψος τους.

Πηγή: familylife.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Parenting coach μοιράζεται διορατικές συμβουλές για το πώς να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, η αυτοαντίληψη ενός παιδιού έχει ήδη αναπτυχθεί.

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department