Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

"Γιατί η νέα γενιά είναι ψηλότερη από τη δική μας;"

H επιστήμη απαντά...



Καταρχήν πρέπει κανείς να διερευνήσει το ερώτημα: είναι καλό, είναι αξία να γίνονται οι νέες γενιές ολοένα και ψηλότερες; Το να γίνονται ψηλότερες συνδυάζεται με κάποια οφέλη ή και με κάποιους κινδύνους;

Έχουμε ξεχάσει εντελώς, σαν δυτικός πολιτισμός, το ουκ εν τω πολλώ το ευ. Όχι, δεν είναι αδιαπραγμάτευτη αξία τα παιδιά μας να γίνονται όλο και πιο μεγάλα, όλο και πιο ψηλά.

Υπάρχουν και τιμήματα της υπερβολικής αύξησης, που, επίσης συνοδεύονται συχνά όχι μόνο από υπερβολικό ύψος αλλά και υπερβολικό βάρος – παχυσαρκία: για τις νεότερες γενιές, η υπερβολική αυξητική ορμόνη στον οργανισμό, η υπερβολική πρωτεΐνη και η υπερφαγία γενικότερα σημαίνει αυξημένους κινδύνους για εφηβική και ενήλικη υπέρταση, αθηροσκλήρωση, χοληστερίνη, στεφανιαία νόσο, διαβήτη, καρκίνους, δηλαδή πολύ απλά οι μάστιγες των ήδη υπαρχόντων χρόνιων νοσημάτων της εποχής μας.

Γιατί γίνονται οι νέες γενιές ψηλότερες;

Προφανώς το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό. Ορισμένοι παράγοντες κρατούσαν τα παιδιά – και τώρα σε πολλές χώρες του κόσμου – μακριά από το να πετυχαίνουν το πλήρες αναπτυξιακό δυναμικό τους: πρώιμες λοιμώξεις, υποσίτιση, κακή διατροφή, κακή ποιότητα νερού κλπ. Άπαξ και ως λαός ξεφύγεις από αυτούς τους παράγοντες δυνάστες, η ανάπτυξη των νέων γενιών παιδιών γίνεται καλύτερη.

Από την άλλη όμως υπάρχουν και παράγοντες στον δυτικό πολιτισμό και σε νησίδες πληθυσμών του αναπτυσσόμενου κόσμου που οδηγούν σε υπερβολική σωματική αύξηση: η υπερφαγία από βρεφική και νηπιακή ηλικία, η υπερφαγία μέσω junk σούπερ τροφών έτοιμων κρεμών κλπ, η υπερφαγία μέσω υπερβολικής κατανάλωσης συστατικών σε βρεφικές φόρμουλες – γάλατα, ο μη θηλασμός, η υπερβολική κατανάλωση αγελαδινού γάλατος στα παιδιά, η υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης (κρέας, τυρί γιαούρτι αυγό κλπ) στα παιδιά.

Είναι εμφανές για μένα ότι αυτό που συμβαίνει τα τελευταία πενήντα χρόνια με τις επόμενες γενιές παιδιών δεν είναι μόνο δυστυχώς άρση των λοιμώξεων και της κακής διαβίωσης που τα πήγαινε μέχρι πριν 50-100 χρόνια πίσω. Είναι και οι αρνητικές συνέπειες της βιομηχανοποίησης της διατροφής σε παιδιά και μεγάλους, των επεξεργασμένων τροφίμων, της υπερκατανάλωσης κόκκινου κρέατος, της υπερβολικής λήψης γαλακτοκομικών και του μεγαλώματος των νεογέννητων και των βρεφών χωρίς το γάλα της μαμάς τους, να τα τρομπάρουμε από τις πρώτες μέρες της ζωής τους με γάλα που φτιάχτηκε για να βάζουν δεκάδες κιλά σε λίγες βδομάδες μοσχαράκια...

Πηγή: familylife.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Parenting coach μοιράζεται διορατικές συμβουλές για το πώς να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, η αυτοαντίληψη ενός παιδιού έχει ήδη αναπτυχθεί.

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

Προτεινόμενα

BLOGS

«Η πιο βαθιά σχέση που θα έχουμε ποτέ είναι αυτή με τον εαυτό μας» Shirley MacLean

Λαμπερή όπως πάντα, η Shirley MacLean γιορτάζει τα 90 της χρόνια

CELEBS

Νατάσσα Μποφίλιου: Ποζάρει αγκαλιά με την αδελφή της - Μοιάζουν πολύ!

Η τραγουδίστρια παραβρέθηκε στην παρουσίαση δίσκου του Πάνου Μουζουράκη