Οι άνδρες ποιας ευρωπαϊκής χώρας λένε «όχι» στις δουλειές του σπιτιού; - AllYou.gr

Search

Οι άνδρες ποιας ευρωπαϊκής χώρας λένε «όχι» στις δουλειές του σπιτιού;

Μας απογοήτευσαν!

07 Δεκεμβρίου 2015
Συντάκτης : Αναστασία Τουρούτογλου

Εν έτη 2015 είναι πλέον αυτονόητο πως και οι άνδρες οφείλουν και φυσικά μπορούν να βοηθάνε στις δουλειές του σπιτιού. Σε μια εποχή που και οι γυναίκες δουλεύουν εξίσου πολλές ώρες με τους άνδρες, είναι απλώς λογικό να πρέπει οι ευθύνες ενός νοικοκυριού να μοιράζονται στα δύο.

Συμφωνούμε όλοι; Τελικά φαίνεται όπως όχι και τόσο, καθώς οι Ισπανοί αρνούνται πεισματικά να βάλουν ένα χεράκι στις δουλειές του σπιτιού, βοηθώντας τις συντρόφους τους.

Κοινωνιολόγοι από το Ινστιτούτο Juan March της Μαδρίτης ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε 4.561 μεσήλικα ζευγάρια από τις ΗΠΑ και κάλυπταν διάστημα 20 περίπου ετών.

Η σχετική μελέτη αναφέρει πως δουλειές όπως το μαγείρεμα και το καθάρισμα θεωρούνται κατ' εξοχήν «γυναικείες», γι' αυτό και σε ποσοστό 80% εκτελούνται από τις γυναίκες. Από την άλλη, οι άντρες αναλαμβάνουν «αντρικές δουλειές», όπως η πληρωμή των λογαριασμών και η φροντίδα του κήπου.

Αν και τα ζευγάρια που μοιράζονται τα βάρη του νοικοκυριού φάνηκε να είναι πιο ευτυχισμένα, όταν οι άντρες αναλάμβαναν καθήκοντα που τυπικά εκτελεί η σύντροφός τους δεν απολάμβαναν τόσο συχνά το σεξ.

Ο ερευνητής Sabino Kornrich από το Ινστιτούτο υποστηρίζει ότι τα στερεότυπα που αφορούν στα δύο φύλα διατηρούνται σε μεγάλο βαθμό μέχρι και σήμερα και αυτό μπορεί να εξηγήσει τα παραπάνω αποτελέσματα, καθώς τα ζευγάρια που αναλαμβάνουν παρόμοιους ρόλους μέσα στο σπίτι μπορεί να καταλήξουν να αισθάνονται περισσότερο σαν αδέλφια παρά σαν εραστές.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!