5 σημάδια ότι έχεις σχέση με έναν ναρκισσιστή - AllYou.gr

Search

5 σημάδια ότι έχεις σχέση με έναν ναρκισσιστή

Δεν είναι μόνο οι εκατοντάδες selfies που ανεβάζει στo Facebook…

18 Αυγούστου 2016

Οι περισσότεροι από εμάς βγάζουμε κάποιο ναρκισσισμό στα social media, όμως η λεγόμενη ναρκισσιστική προσωπικότητα είναι ένα είδος διαταραχής, η οποία μάλιστα συχνά καμουφλάρεται κάτω από τόνους εξωστρέφειας και αυτοπεποίθησης. Επιπλέον, οι ναρκισσιστές έχουν το ταλέντο να γίνονται χειριστικοί, σε σημείο να φτάνεις να αναρωτιέσαι αν ΕΣΥ είσαι η τρελή.

Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις σχέση με έναν τέτοιο άνθρωπο; Αυτές είναι μερικές από τις προειδοποιητικές ενδείξεις.

1. Δεν μπορεί να αντέξει την αλήθεια. Ας πούμε ότι εκείνος σού παρουσιάζει μια επαγγελματική κίνησή του πιο επιτυχημένη από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Αν εσύ του επισημάνεις τα λάθη που έκανε, ένας ναρκισσιστής θα γίνει έξω φρενών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μόλις η ναρκισσιστική προσωπικότητα καταλάβει ότι εντόπισαν ένα αδύναμο σημείο της, γίνεται επιθετική.

2. Δίνει υποσχέσεις που δεν κρατάει. Μπορεί να δηλώνει ότι σε έξι μήνες από τώρα θα έχει γίνει προϊστάμενος στο τμήμα του, ότι θα μαζέψει αρκετά χρήματα για να πάτε διακοπές σε εξωτικό μέρος ή ότι με την πρώτη ευκαιρία θα επιδιορθώσει τον υπολογιστή σου. Τελικά δεν θα κάνει τίποτα από τα παραπάνω, για τον απλούστατο λόγο ότι τα έταξε μόνο και μόνο για το φαίνεσθαι.

3. Θα οικειοποιηθεί μια δική σου ιδέα. Αν του προτείνεις να βάψετε το υπνοδωμάτιο σε μια πράσινη απόχρωση που θα θαυμάζουν όλοι, μην εκπλαγείς αν αρχίσει να λέει στους γύρω του ότι ήταν δική του επιλογή. Οι ναρκισσιστές δεν μπορούν να αντέξουν την επιτυχία των άλλων και προσπαθούν να την παρουσιάσουν σαν δική τους.

4. Βγαίνει εκτός εαυτού αν τού ακυρώσεις ένα ραντεβού σας. Ο ναρκισσιστής συμπεριφέρεται σαν κακομαθημένο παιδί: Θέλει τα πάντα και τα θέλει αμέσως. Οποιαδήποτε κίνηση από την πλευρά σου θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως απόρριψη (άσχετα αν εσύ ακύρωσες το ραντεβού επειδή έχεις σαράντα πυρετό), είναι ένα πλήγμα στο τεράστιο εγώ του. Για να σε εκδικηθεί, θα γίνει επιθετικός ή θα προσπαθήσει να σε κάνει να νιώσεις τύψεις.

5. Δεν θα σε ρωτήσει ποτέ «τι κάνεις;». Οι ναρκισσιστές πιστεύουν ότι ολόκληρος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω τους. Δεν θα ενδιαφερθεί ποτέ, λοιπόν, να μάθει πώς πήγε η ημέρα σου στη δουλειά, αν η μητέρα σου ξεπέρασε εκείνο το πρόβλημα υγείας ή αν τελικά πέρασες στις εξετάσεις σου. Αλλά ακόμη και να το κάνει, η ερώτησή του θα είναι τυπική: θα παραμείνει στην επιφάνεια των γεγονότων και δεν θα προσπαθήσει να καταλάβεις πώς πραγματικά νιώθεις.  

 Ακολούθησε το allyou στο Instagram!