Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

6 ΛΑΘΗ που βλάπτουν σοβαρά το γάμο σου

Η γαμήλια... νάρκη!


Φύλλις Νικολάου

Γυναίκες, προσοχή! Όσα δεν γνωρίζουμε για τη ζωή μετά το γάμο, μπορεί τελικά να εξελιχθούν σε σοβαρό πρόβλημα για τη σχέση μας με το σύντροφό μας. Οι σύμβουλοι σχέσεων, μάλιστα, προειδοποιούν: το να παντρευτείς είναι εύκολο. Το να παραμείνεις όμως παντρεμένη κι ευτυχισμένη είναι λίγο πιο περίπλοκο.

Παρακάτω θα βρεις τα έξι πιο κοινά (γυναικεία) λάθη, τα οποία μπορούν να βάλουν σε σκληρή δοκιμασία το γάμο σου και θα μάθεις πώς θα τα αποφύγεις.

1. Του κάνεις όλα τα χατίρια

Αρκετές σύζυγοι παραμερίζουν την προσωπικότητά τους και παραδίδονται άνευ όρων στον άντρα τους. Έτσι, ενώ θα έπρεπε να είναι ίσες απέναντί του, μεταμορφώνονται σε εξάρτημά του. Στις περιπτώσεις αυτές, η γυναίκα δεν κρατά σχεδόν τίποτα για τον εαυτό της και λειτουργεί σαν να περιστρέφονται τα πάντα γύρω από τον καλό της, φοβούμενη ίσως ότι οποιαδήποτε δυσαρέσκεια ή καβγάς θα δημιουργούσε επιπλέον προβλήματα στη σχέση. Οι συνεχείς συμβιβασμοί δημιουργούν μια αίσθηση αδυναμίας, η οποία μετατρέπεται σταδιακά σε θυμό, που αναμφισβήτητα κάποια στιγμή θα ξεσπάσει. Μάθε, λοιπόν, να εκφράζεις ανοιχτά τις ανησυχίες σου είτε αυτές αφορούν στις δουλειές του σπιτιού είτε σε πιο σοβαρά θέματα, είτε στον προσωπικό σου ελεύθερο χρόνο.

2. Φωνάζεις (και δεν το καταλαβαίνεις)

Μην το ξεχνάς: ο τόνος της φωνής μαρτυρά τα συναισθήματά μας. Ακόμα δε και η πιο ανεπαίσθητη αρνητική χροιά μπορεί να βάλει τον άλλο σε θέση άμυνας. Αντί, λοιπόν, να μιλάς με εξαγριωμένη ή έστω απογοητευμένη φωνή κατά τη διάρκεια κάθε μεταξύ σας διαφωνίας, προτίμησε να συζητάς ήρεμα με τον καλό σου και να χρησιμοποιείς λέξεις που δεν τον θίγουν και δεν τον κάνουν να νιώθει ότι του ασκείς κριτική.

3. Μιλάς, αλλά δεν ακούς

Πολλές γυναίκες νομίζουν ότι, επαναλαμβάνοντας συνεχώς τα παράπονά τους, θα εισακουστούν επιτέλους από τον άντρα τους. Αλλά κάνουν λάθος. Πρόκειται για μία διαφορετική μορφή επικοινωνίας, που οι άντρες, από τη δική τους μεριά, αποκαλούν απλώς γκρίνια. Οι ειδικοί, μάλιστα, ορίζουν αυτήν την κατάσταση ως «δυναμική της απαίτησης-απόσυρσης», περιγράφοντας έτσι την ανάγκη του ενός να συζητά εξαντλητικά τα πάντα, την ίδια ώρα που ο άλλος, μη γνωρίζοντας πώς να αντιδράσει, προτιμά να... κατεβάσει ρολά. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, με δυσαρεστημένα και τα δύο μέτωπα. Αν ζεις κάτι παρόμοιο, είναι καιρός να βάλεις τελεία και να αφήσεις το σύζυγό σου να απορροφήσει όσα έχει ακούσει, να τα εμπεδώσει και να οδηγηθεί τελικά σε όσες αλλαγές θέλει και μπορεί.

4. Δεν είσαι ξεκάθαρη

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστήμιο του Louisville, τα ζευγάρια που λειτουργούν καλά μαζί ξέρουν τι ακριβώς μπορεί να προσφέρει ο καθένας στο σπίτι, στα έξοδα, στην ανατροφή των παιδιών. Υπάρχουν, ωστόσο, ζευγάρια που ποτέ δε διευκρινίζουν τι προσδοκούν από ένα γάμο θεωρώντας πως έχουν στο μυαλό τους το ίδιο πράγμα. Σε περιπτώσεις μάλιστα που οι υπάρχουσες ισορροπίες είναι εύθραυστες, αυτή η διαφορά οπτικής μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα οπότε φρόντισε να επικοινωνείς στον καλό σου τις επιθυμίες και τις προσδοκίες σου από τη σχέση σας.

5. Τον παραμελείς

Οι περισσότερες παντρεμένες γυναίκες συνηθίζουν να επικεντρώνονται τόσο στα παιδιά, στο σπίτι και πιθανόν την καριέρα τους, και έτσι βάζουν σε δεύτερη μοίρα εκείνα τα μικρά πράγματα, που θα έχουν σημασία για το γάμο τους. Αυτά είναι ένα χαμόγελο, μία αγκαλιά, ένα βλέμμα, μια κουβέντα που δείχνει ότι στηρίζεις το σύντροφό σου, ένας περιποιημένος καφές ή ένα αναπάντεχο δώρο. Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι σημαντικό να ακούς, να σέβεσαι, να τον εκτιμάς, να φροντίζεις και να προσέχεις τον καλό σου, αν θέλεις ο γάμος σας να κρατήσει... μέχρι τελικής πτώσης.

6. Δεν νιώθεις σέξι

Είτε λόγω κούρασης είτε λόγω βαρεμάρας, οι παντρεμένες γυναίκες τείνουν να βάζουν το σεξ χαμηλά στη λίστα με τις προτεραιότητές τους. Το σεξ όμως ανεβάζει την ψυχολογία ολόκληρης της οικογένειας, καθώς τα παιδιά έχουν ανάγκη να είναι οι γονείς τους δεμένοι κι ευτυχισμένοι.  Ξεκίνησε να φροντίζεις τον εαυτό σου, να αφιερώνεις χρόνο στο σύντροφό σου και να δημιουργείς ευκαιρίες για ρομαντικές περιπτύξεις.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department