Skip to main content

BLOGS

«Η πιο θαρραλέα πράξη είναι να σκέφτεσαι εσύ για σένα» Coco Chanel

Coco Chanel: Tο πιο επαναστατικό icon της μόδας πέθανε στις 10 Ιανουαρίου 1971



Γεννήθηκε στις 19 Αυγούστου 1883, στο Saumur της Γαλλίας, με το όνομα Gabrielle Bonheur Chanel. Τα πρώτα χρόνια της δεν ήταν καθόλου ειδυλλιακά. Στην ηλικία των 12, μετά το θάνατο της μητέρας της, μπήκε σε ορφανοτροφείο από τον πατέρα της, που εργαζόταν ως γυρολόγος.

Η Chanel μεγάλωσε από μοναχές που της έμαθαν να ράβει - μια ικανότητα που θα την οδηγούσε στη δουλειά της ζωής της. Το ψευδώνυμό της ωστόσο προήλθε από εντελώς άλλο επάγγελμα. Κατά τη διάρκεια της σύντομης καριέρας της ως τραγουδίστριας, η Chanel εμφανιζόταν σε κλαμπ, ως «Coco».

Μερικοί λένε ότι το όνομα προέρχεται από ένα από τα τραγούδια που τραγουδούσε, και η ίδια η Chanel είπε ότι ήταν μια «συντομευμένη εκδοχή της cocotte, κοκέτα.

Γύρω στα 20, η Chanel γνώρισε τον Etienne Balsan, ο οποίος προσφέρθηκε να την βοηθήσει να ξεκινήσει μια επιχείρηση πιλοποιίας στο Παρίσι. Σύντομα τον άφησε για έναν από τους πλουσιότερους φίλους του, τον Arthur "Boy" Capel. Και οι δύο άνδρες ωστόσο έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πρώτη επιχείρηση μόδας της Chanel.

Ανοίγοντας το πρώτο της κατάστημα στη Rue Cambon του Παρισιού το 1910, η Chanel ξεκίνησε να πουλάει καπέλα. Αργότερα πρόσθεσε καταστήματα στις πόλεις Ντοβίλ και Μπιαρίτζ και άρχισε να κατασκευάζει ρούχα.

Η πρώτη γεύση της επιτυχίας των ρούχων προήλθε από ένα φόρεμα που φτιάχτηκε από μια παλιά φανέλα μια ψυχρή μέρα. Σε απάντηση στους πολλούς ανθρώπους που ρώτησαν πού πήρε το φόρεμα, πρότεινε να φτιάξει ένα για αυτούς. «Η τύχη μου είναι χτισμένη πάνω σε εκείνη την παλιά φανέλα που έτυχε να φορέσω επειδή ήταν κρύα στο Ντοβίλ», είπε κάποτε στον συγγραφέα Paul Morand.

Η Chanel έγινε δημοφιλής φιγούρα στον παρισινό λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό κόσμο. Σχεδίασε κοστούμια για το Ballets Russes και το έργο του Jean Cocteau, Orphée, και είχε τον Cocteau και τον Pablo Picasso μεταξύ των φίλων της.

Τη δεκαετία του 1920, η Chanel ανέβασε την ακμάζουσα επιχείρησή της σε νέα ύψη. Κυκλοφόρησε το πρώτο της άρωμα, το Chanel No. 5, το οποίο ήταν το πρώτο που εμφανίστηκε με το όνομα ενός σχεδιαστή. Το άρωμα «είναι το αόρατο, αξέχαστο, απόλυτο αξεσουάρ της μόδας… που σηματοδοτεί την άφιξή σας και παρατείνει την αναχώρησή σας», εξήγησε κάποτε η ίδια.

Το 1925, η Chanel παρουσίασε το τώρα θρυλικό κοστούμι Chanel με σακάκι χωρίς κολάρο και καλά εξοπλισμένη φούστα. Τα σχέδιά της ήταν επαναστατικά προς το παρόν - δανείζοντας στοιχεία ανδρικής ένδυσης και έδινε έμφαση στην άνεση για τους περιορισμούς των τότε δημοφιλών ρούχων. Βοήθησε τις γυναίκες να αποχαιρετήσουν τις μέρες των κορσέδων και άλλων περιοριστικών ενδυμάτων. 

Ένα άλλο επαναστατικό σχέδιο της δεκαετίας του 1920 ήταν το μικρό μαύρο φόρεμά της. Πήρε ένα χρώμα που συνδέθηκε με το πένθος και έδειξε πόσο κομψό θα μπορούσε να είναι για βραδινή ένδυση.

Το 1920, η Chanel είχε μια βραχύβια σχέση με τον συνθέτη Igor Stravinsky. Είχε παρακολουθήσει την πασίγνωστη παγκόσμια πρεμιέρα του «Rite of Spring» του Στραβίνσκι το 1913.

Γύρω στο 1923, συνάντησε τον πλούσιο Hugh Grosvenor, Duke of Westminster, στο σκάφος του. Οι δύο ξεκίνησαν μια δεκαετή σχέση. Σε απάντηση στην πρόταση γάμου του, την οποία απέρριψε, σύμφωνα με πληροφορίες είπε, «Υπήρξαν πολλές Δούκισσες του Γουέστμινστερ - αλλά υπάρχει μόνο μία Chanel!»

Η διεθνής οικονομική ύφεση της δεκαετίας του 1930 είχε αρνητικό αντίκτυπο στην εταιρεία της Chanel, αλλά ήταν το ξέσπασμα του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου που την οδήγησε να κλείσει την επιχείρησή της. Απέλυσε τους εργάτες της και έκλεισε τα καταστήματά της.

Μετά τον πόλεμο, η Chanel έφυγε από το Παρίσι, περνώντας μερικά χρόνια στην Ελβετία σε ένα είδος εξορίας. Έζησε επίσης στο εξοχικό της στο Roquebrune για ένα διάστημα.

Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής στη Γαλλία, η Chanel είχε σχέση με έναν ναζί στρατιωτικό αξιωματικό, τον von Dincklage, ο οποίος πήρε ειδική άδεια για να μείνει στο διαμέρισμά της στο Hotel Ritz στο Παρίσι, το οποίο επίσης λειτουργούσε ως γερμανική στρατιωτική έδρα.

Μετά το τέλος του πολέμου, η Chanel ανακρίθηκε για τη σχέση της με τον von Dincklage, αλλά δεν κατηγορήθηκε ως συνεργάτης. Κάποιοι ωστόσο εξακολουθούσαν να θεωρούν τη σχέση της με έναν ναζί αξιωματικό ως προδοσία προς τη χώρας της.

Στην ηλικία των 70, στις αρχές της δεκαετίας του 1950, η Chanel έκανε μια θριαμβευτική επιστροφή στον κόσμο της μόδας. Έλαβε για πρώτη φορά σχόλια από κριτικούς, αλλά τα γυναικεία και εύχρηστα σχέδιά της κέρδισαν σύντομα τους αγοραστές σε όλο τον κόσμο.

Η Chanel πέθανε στις 10 Ιανουαρίου 1971, στο διαμέρισμά της στο Hotel Ritz. Δεν παντρεύτηκε ποτέ, αφού κάποτε είπε: «Ποτέ δεν ήθελα να βαραίνω περισσότερο έναν άντρα απ’ ό,τι ένα πουλί». Εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν στην Εκκλησία της Madeleine για να αποχαιρετήσουν το fashion icon. Στην κηδεία, πολλοί έδειξαν το πένθος τους και την τιμή τους προς τη σχεδιάστρια φορώντας κοστούμια Chanel.

Εκτός από το διαχρονικό της στιλ ανεξίτηλο θα μείνει επίσης το πνεύμα της και η στάση ζωής της, εδώ έχουμε συλλέξει μερικές από τις φράσεις της που έχουν γράψει ιστορία.

«Δεν κάνω μόδα, είμαι η μόδα».

«Θα επιβάλω το μαύρο, είναι πολύ ισχυρό, το μαύρο χρώμα εξαφανίζει οτιδήποτε άλλο γύρω του».

«Δεν με νοιάζει τι σκέφτονται οι άλλοι για μένα. Εγώ δεν τους σκέφτομαι καθόλου».
 
«Η πιο θαρραλέα πράξη είναι να σκέφτεσαι εσύ για σένα».

«Για να είναι κάνεις αναντικατάστατος, πρέπει πάντα να είναι διαφορετικός».

«Ζεις μόνο μία φορά, ας είναι τουλάχιστον διασκεδαστική».

«Μόνο εκείνοι που δεν έχουν μνήμη επιμένουν για την πρωτοτυπία τους».

 

 

«Όταν το φόρεμα είναι άθλιο θα θυμούνται το φόρεμα, όταν το φόρεμα είναι τέλειο θα θυμούνται τη γυναίκα».
«Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η πολυτέλεια είναι το αντίθετο της φτώχειας. Δεν είναι. Είναι το αντίθετο της χυδαιότητας».

«Αν η ζωή μου δεν με ευχαριστεί, δημιουργώ εγώ τη ζωή μου».

«Αν ξέρετε ότι οι άνδρες είναι σαν τα παιδιά, ξέρετε τα πάντα!»

«Η μόδα αλλάζει, το στιλ είναι διαχρονικό».

«Δεν ξέρω γιατί οι γυναίκες θέλουν πράγματα που έχουν οι άνδρες αφού ένα από τα πράγματα που έχουν οι γυναίκες είναι οι άνδρες».

«Δεν υπάρχει χρόνος για μονοτονία. Υπάρχει χρόνος για εργασία. Και ο χρόνος για αγάπη. Αυτά δεν αφήνουν χρόνο για τίποτα άλλο».

 «Μπορείς να είσαι πανέμορφη στα τριάντα, γοητευτική στα σαράντα, και ακαταμάχητη για το υπόλοιπο της ζωής σου.”

«Μια γυναίκα μπορεί να είναι υπερβολικά ντυμένη , αλλά ποτέ υπερβολικά κομψή».

«Το καλύτερο χρώμα σε ολόκληρο τον κόσμο είναι αυτό που δείχνει καλό επάνω σου». 

«Οι άνδρες θυμούνται πάντα μια γυναίκα που τους προκάλεσε ανησυχία και αμηχανία».

«Δεδομένου ότι τα πάντα είναι στο μυαλό μας, θα πρέπει να προσέχουμε να μην το χάσουμε».

«H φύση μας δίνει το πρόσωπο που έχουμε στα είκοσι. Η ζωή διαμορφώνει το πρόσωπο που έχουμε στα τριάντα. Όμως, στα πενήντα, έχουμε το πρόσωπο που μας αξίζει».

«Μια γυναίκα πρέπει να είναι δύο πράγματα: όποια θέλει και ό,τι θέλει».
 


Cover photo: Coco Chanel photographed by Horst P. Horst, 1937

Διαβάστε επίσης

BLOGS

Ripley: Ο ταλαντούχος κύριος Scott στην καλύτερη τηλεοπτική διασκευή των τελευταίων ετών

Εντυπώσεις από την τηλεοπτική διασκευή του κλασικού noir μυθιστορήματος της Patricia Highsmith, που βάζει το Netflix ξανά στο παιχνίδι. 

BLOGS

"Το πιο ρομαντικό που μπορείς να κάνεις για κάποιον είναι να βρεθείς κοντά του όταν σε χρειάζεται" James McAvoy

Γοητευτικός, ταλαντούχος και φιλάνθρωπος – ένας ευγενικός υπερήρωας!

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.