Skip to main content

ΜΟΥΣΙΚΗ

«Δεν έχει σημασία ποιον, πού, γιατί, πότε ή πώς αγαπάς» John Lennon

Στις 8 Δεκεμβρίου 1980 δολοφονήθηκε το πιο ονειροπόλο σκαθάρι 



Ο θρυλικός Βρετανός μουσικός, John Lennon, ήταν μέλος του εμβληματικού συγκροτήματος The Beatles στη δεκαετία του 1960 και του ‘70 και αφού το συγκρότημα διαλύθηκε συνέχισε ως σόλο καλλιτέχνης και ξεχώρισε για την ειρηνευτική και ακτιβιστική του δράση.

Ο Lennon γεννήθηκε στο Λίβερπουλ της Αγγλίας στις 9/10 του 1940. Ίδρυσε το πρώτο του συγκρότημα στη δεκαετία του 1950, το οποίο τελικά έγινε γνωστό ως The Beatles

Μετά τη διάλυση των Beatles, ο Lennon συνέχισε να γράφει και να παίζει μουσική, αυτή τη φορά με τη σύζυγό του, Yoko Ono. Αντιμετωπίζει προβλήματα απέλασης λόγω των πολιτικών του απόψεων, αλλά τελικά εγκαταστάθηκε στη ζωή ως σύζυγος και πατέρας στη Νέα Υόρκη.

Στις 8 Δεκεμβρίου 1980, ο Λένον πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε έξω από την πολυκατοικία του στη Νέα Υόρκη. Ο δράστης ήταν πρώην θαυμαστής. Αν και η ζωή του Lennon ήταν σύντομη, έδωσε στον κόσμο τη διαχρονική του μουσική και ήταν υπέρμαχος της ειρήνης μεταξύ των ανθρώπων.

Για να τιμήσουμε την επέτειο του θανάτου του θυμόμαστε κάποιες από τις χαρακτηριστικές φράσεις της εμβληματικής του προσωπικότητας – φράσεις που συνεχίζουν να εμπνέουν μέχρι σήμερα με τη δύναμη της αγάπης και της σοφίας που αποπνέουν.

 «Δεν πρόκειται να αλλάξω τον τρόπο που βλέπω ή τον τρόπο που νιώθω προκειμένου να συμμορφωθώ με οτιδήποτε. Ήμουν πάντα ένα φρικιό, σε όλη μου τη ζωή. Και πρέπει να ζήσω με αυτό, ξέρετε. Είμαι ένας από αυτούς τους ανθρώπους».

«Οι τελετουργικές ιεροτελεστίες είναι σημαντικές. Σήμερα δεν είναι στη μόδα ο γάμος. Δεν με ενδιαφέρει είμαι στη μόδα».


«Όταν ήμουν 5 ετών, η μητέρα μου πάντα μου έλεγε ότι η ευτυχία ήταν το κλειδί για τη ζωή. Όταν πήγα στο σχολείο, με ρώτησαν τι ήθελα να είμαι όταν μεγάλωσα. Έγραψα “ευτυχισμένος”. Μου είπαν ότι δεν κατάλαβα το μάθημα και τους είπα ότι δεν κατάλαβαν τη ζωή».

 «Υπάρχουν δύο βασικές κινητήριες δυνάμεις: ο φόβος και η αγάπη. Όταν φοβόμαστε, απομακρυνόμαστε από τη ζωή. Όταν είμαστε ερωτευμένοι, ανοίγουμε σε όλα όσα έχει να προσφέρει η ζωή με πάθος, ενθουσιασμό και αποδοχή. Πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας πρώτα, με όλη μας τη δόξα και τις ατέλειές μας. Εάν δεν μπορούμε να αγαπάμε τον εαυτό μας, δεν μπορούμε να ανοίξουμε πλήρως την ικανότητά μας να αγαπάμε τους άλλους ή τη δυνατότητα της δημιουργικότητάς μας. Η εξέλιξη και όλες οι ελπίδες για έναν καλύτερο κόσμο ξεκουράζονται στο ατρόμητο και ανοιχτόκαρδο όραμα των ανθρώπων που αγκαλιάζουν τη ζωή».

 

 «Πιστεύω σε όλα μέχρι να διαψευστώ. Πιστεύω λοιπόν στις νεράιδες, τους μύθους, τους δράκους. Όλα υπάρχουν, ακόμα κι αν είναι στο μυαλό σας. Ποιος να πει ότι τα όνειρα και οι εφιάλτες δεν είναι τόσο αληθινά όσο εδώ και τώρα;»«

 «Είναι εύκολο το να ζεις με τα μάτια κλειστά».

 «Αν όλοι απαιτούσαν ειρήνη αντί για άλλη τηλεόραση, τότε θα υπήρχε ειρήνη».

 

 «Ο Θεός είναι μια ιδέα με την οποία μετράμε τον πόνο μας».

 «Δεν έχει σημασία ποιον αγαπάς, πού αγαπάς, γιατί αγαπάς, πότε αγαπάς ή πώς αγαπάς, έχει σημασία μόνο ότι αγαπάς».

 «Υπάρχει μια εναλλακτική λύση στη βία. Μπορείτε να μείνετε στο κρεβάτι και να αφήσετε τα μαλλιά σας να μακρύνουν».

«Πιστεύω στον Θεό, αλλά όχι ως ένα πράγμα, όχι ως ένας γέρος στον ουρανό. Πιστεύω ότι αυτό που οι άνθρωποι αποκαλούν “Θεό” είναι κάτι που βρίσκεται μέσα σε όλους μας. Πιστεύω ότι αυτό που είπε ο Ιησούς και ο Μωάμεθ και ο Βούδας και όλοι οι υπόλοιποι ήταν σωστό. Απλώς οι μεταφράσεις έχουν γίνει λάθος».

 

 «Όπως σε μια ερωτική σχέση, δύο δημιουργικοί άνθρωποι μπορούν να καταστρέψουν τον εαυτό τους προσπαθώντας να ανακτήσουν αυτό το νεανικό πνεύμα, όπως όταν ήταν 21 ή 24 χρόνων, να δημιουργήσουν χωρίς καν να γνωρίζουν πώς συμβαίνει».

 

 «Είναι καλύτερο να ξεθωριάσεις σαν γέρος στρατιώτης παρά να καείς»

 «Ζούμε σε έναν κόσμο όπου πρέπει να κρυφτούμε για να κάνουμε έρωτα, ενώ η βία ασκείται στο φως της ημέρας».

 «Αν όλοι μπορούσαν να είναι ευχαριστημένοι με τον εαυτό τους και τις επιλογές που κάνουν οι άνθρωποι γύρω τους, ο κόσμος θα ήταν αμέσως ένα καλύτερο μέρος!»

«Η προσπάθεια να τους ευχαριστήσεις όλους είναι αδύνατη - αν το κάνατε αυτό, θα καταλήγατε στη μέση χωρίς να σας αρέσει τίποτα. Απλώς πρέπει να αποφασίσετε τι πιστεύετε ότι είναι καλύτερο και να το κάνετε».

 «Δεν φοβάμαι τον θάνατο γιατί δεν τον πιστεύω. Βγαίνω απλώς από ένα αυτοκίνητο και μπαίνω σε ένα άλλο.

 «Αγάπη αγάπη αγάπη. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι αγάπη. Η αγάπη είναι ό,τι χρειάζεσαι».

«Το μόνο που λέμε είναι να δώσουμε μια ευκαιρία στην ειρήνη»
«Μόνο δοκιμάζοντας τα ρούχα άλλων ανθρώπων μπορούμε να βρούμε ποιο μέγεθος είμαστε».
«Έχουμε αυτό το δώρο αγάπης, αλλά η αγάπη είναι σαν ένα πολύτιμο φυτό. Δεν μπορείτε απλώς να το αποδεχτείτε και να το αφήσετε στο ντουλάπι ή απλά να πιστεύετε ότι θα συνεχίσει από μόνο του. Πρέπει να το ποτίζετε. Πρέπει να το φροντίσετε και να το καλλιεργήσετε».

«Ο σουρεαλισμός είχε μεγάλη επίδραση σε μένα γιατί τότε συνειδητοποίησα ότι οι εικόνες στο μυαλό μου δεν ήταν παράνοια. Ο σουρεαλισμός είναι για μένα πραγματικότητα».

«Το να είσαι ειλικρινής μπορεί να μη σου δώσει πολλούς φίλους, αλλά θα σου δώσει πάντα τους σωστούς».

«Η αγάπη είναι μια υπόσχεση, η αγάπη είναι ένα σουβενίρ, όταν δοθεί ποτέ δεν ξεχαστεί, ποτέ μην την αφήνεις να εξαφανιστεί».                                                                        
«Όλα θα είναι εντάξει στο τέλος. Αν δεν είναι εντάξει, δεν είναι το τέλος». 

Διαβάστε επίσης

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η ιέρεια της ηλεκτρονικής μουσικής Λένα Πλάτωνος εμφύσησε νέα πνοή σε αγαπημένα παραδοσιακά κομμάτια σε 2 κατανυκτικές συναυλίες της στη Στέγη

Τα Παραδοξιακά της Λένας Πλάτωνος και του Stergios T. μαζί με μια υπερταλαντούχα μουσική ομάδα ενθουσίασε μια κατάμεστη Στέγη στις 1 και 2 Μαρτίου

ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι Cigarettes After Sex στην Αθήνα

Μια από τις πιο ξεχωριστές και αισθαντικές μπάντες στον κόσμο έρχεται στην Αθήνα στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας της, για να δημιουργήσει μία ατμόσφαιρα γεμάτη ερωτισμό, συναίσθημα και ρομαντισμό

ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια Γέφυρα Μουσικής Πάνω Από Τη Συγγρού Vol. 9

Συναυλίες 7 & 8.3.2024 | Στέγη | Μικρή Σκηνή | 20:30 | Είσοδος ελεύθερη | Masterclass 9.3.2024 | Στέγη | Studio -3

Προτεινόμενα

FASHION RADAR

Η Lily Collins γιόρτασε τα 35α γενέθλιά της κι εμείς γιορτάζουμε το στυλ της

Η εξέλιξη του στυλ της Lily Collins μέσα στα χρόνια

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων