Skip to main content

BLOGS

«Η απόλυτη ειρήνη μετά τον θάνατο, το να γίνω κάποιος άλλος είναι η καλύτερη ελπίδα μου» Kurt Cobain

Aτίθασος κι αντισυμβατικός, εύθραυστος και ρομαντικός, ο τραγουδιστής των Nirvana γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1967



Aτίθασος κι αντισυμβατικός, εύθραυστος και ρομαντικός και ταυτόχρονα άγρια ονειροπόλος και ταλαντούχος. Ο Κερτ Κομπέιν (Kurt Cobain) γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1967 και ήταν Αμερικανός μουσικός, γνωστός ως ο κύριος τραγουδιστής, κιθαρίστας και συνθέτης του εναλλακτικού ροκ συγκροτήματος Nirvana. Σχημάτισε το συγκρότημα το 1987 μαζί με τον Κριστ Νοβοσέλιτς, ενώ το 1990 προστέθηκε και ο Ντέιβ Γκρολ. Ο Κερτ Κομπέιν συνδέθηκε με την ανερχόμενη σκηνή του Grunge στο Σιάτλ, θεωρείται πρωτοπόρος και κορυφαίος στην ιστορία της εναλλακτική ροκ και η μουσική του επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει μέχρι σήμερα την παγκόσμια μουσική σκηνή.

Το 1991, το τραγούδι Smells like Teen Spirit από τον δίσκο Nevermind, θεωρείται ότι είχε καταλυτική επίδραση στην απομάκρυνση της ροκ μουσικής από τα κυρίαρχα είδη της δεκαετίας του 1980 και στην ανάδειξη του γκραντζ και της εναλλακτικής ροκ σκηνής. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης χαρακτήρισαν το τραγούδι «ύμνo» μιας ολόκληρης γενιάς και ο ίδιος ο Κομπέιν θεωρήθηκε εκπρόσωπος της αποκαλούμενης Generation X. Το 1993, ο εκδότης του περιοδικού Rolling Stone, Ντέϊβιντ Φρίκε, χαρακτήρισε τον Κομπέιν «Τζον Λένον» του γκραντζ. Το 2014, εντάχθηκε και επίσημα στο Rock and Roll Hall of Fame, τιμώμενος με ένα αφιέρωμα για τη συνεισφορά του στη μουσική, 20 χρόνια μετά το θάνατό του.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, αντιμετώπισε προβλήματα εθισμού με ναρκωτικές ουσίες. Βρέθηκε νεκρός στην κατοικία του στο Σιάτλ, στις 8 Απριλίου 1994, ενώ ο θάνατός του εκτιμάται ότι επήλθε στις 5 Απριλίου. Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί θεωρίες συνωμοσίας ότι ο θάνατος του Κομπέιν ήταν δολοφονία. Ο Κομπέιν είχε παντρευτεί στις 24 Φεβρουαρίου 1992 την τραγουδίστρια Κόρτνεϊ Λαβ, κύρια τραγουδίστρια του συγκροτήματος Hole, με την οποία απέκτησαν μία κόρη, την Φρανσις Μπιν. Ο Κομπέιν θεωρούνταν ακροαριστερός και ήταν ανοιχτά ενάντια σε κάθε μορφή κοινωνικής ανισότητας και προκατάληψης. (πηγή βιογραφικού: https://el.wikipedia.org/).

Με αφορμή την επέτειο της γέννησής του, θυμόμαστε μερικές από τις χαρακτηριστικές του φράσεις:

«Προτιμώ να με μισούν για αυτό που είμαι, παρά να με αγαπούν για αυτό που δεν είμαι».

 

«Το να θέλεις να είσαι κάποιος άλλος είναι σπατάλη του ατόμου που είσαι».

 

«Ο ήλιος έφυγε, αλλά έχω φως».

«Προτιμώ να είμαι νεκρός παρά cool».

 

«Το καθήκον της νεολαίας είναι να αμφισβητήσει τη διαφθορά».

«Αν πεθάνεις είσαι απόλυτα ευτυχισμένος και η ψυχή σου κάπου ζει. Δεν φοβάμαι να πεθάνω. Η απόλυτη ειρήνη μετά τον θάνατο, το να γίνω κάποιος άλλος είναι η καλύτερη ελπίδα που έχω».

 

«Είμαι τόσο χαρούμενος γιατί σήμερα βρήκα τους φίλους μου - είναι στο κεφάλι μου».

 

«Άρχισα να είμαι πραγματικά περήφανος για το γεγονός ότι ήμουν ομοφυλόφιλος, παρόλο που δεν ήμουν».

«Το χειρότερο έγκλημα είναι να το προσποιείσαι».

 

«Αν είναι παράνομο το ροκ εν ρολ, ρίξε τον κώλο μου στη φυλακή!»

 

«Ο φίλος δεν είναι παρά ένας γνωστός εχθρός».

 

«Μου αρέσει να παραπονιέμαι και να μην κάνω τίποτα για να βελτιώσω τα πράγματα».

 

«Σίγουρα αισθάνομαι πιο κοντά στη θηλυκή πλευρά του ανθρώπου παρά στην αρσενική - ή στην αμερικανική ιδέα για το τι υποτίθεται ότι είναι ένας άντρας. Απλώς δείτε μια διαφήμιση μπίρας και θα καταλάβετε τι εννοώ».

«Πραγματικά δεν είχα τόσο συναρπαστική ζωή. Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα ήθελα να είχα κάνει, αντί να κάθομαι και να παραπονιέμαι για μια βαρετή ζωή. Οπότε μου αρέσει πολύ να την φτιάξω. Προτιμώ να πω μια ιστορία για κάποιον άλλο».

 

«Δεν έχουμε δικαίωμα να εκφράσουμε γνώμη μέχρι να μάθουμε όλες τις απόψεις».

 

«Τα ναρκωτικά είναι χάσιμο χρόνου. Καταστρέφουν τη μνήμη σας και τον αυτοσεβασμό σας και ό,τι συνδυάζεται με την αυτοεκτίμησή σας. Δεν κάνουν καθόλου καλό».

«Έζησα πολύ καλά παιδικά χρόνια μέχρι τα εννιά μου, τότε μια κλασική περίπτωση διαζυγίου με επηρέασε πραγματικά».

 

«Πάντα είχα πρόβλημα με τον μέσο φαλλοκρατικό άντρα - πάντα ήταν απειλή για μένα».

 

«Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να κάνεις ένα μωρό. Πάντα αγαπούσα τα παιδιά. Δούλευα τα καλοκαίρια στο YMCA και ήμουν υπεύθυνος για 30 παιδιά προσχολικής ηλικίας. Ήξερα ότι όταν έκανα παιδί, θα με απορροφούσε τελείως, και είναι αλήθεια... Δεν μπορώ να σας πω πόσο έχει αλλάξει η στάση μου από τότε που έχουμε τη Φράνσις. Το να κρατάω το μωρό μου είναι το καλύτερο ναρκωτικό στον κόσμο».

Διαβάστε επίσης

BLOGS

Ripley: Ο ταλαντούχος κύριος Scott στην καλύτερη τηλεοπτική διασκευή των τελευταίων ετών

Εντυπώσεις από την τηλεοπτική διασκευή του κλασικού noir μυθιστορήματος της Patricia Highsmith, που βάζει το Netflix ξανά στο παιχνίδι. 

BLOGS

"Το πιο ρομαντικό που μπορείς να κάνεις για κάποιον είναι να βρεθείς κοντά του όταν σε χρειάζεται" James McAvoy

Γοητευτικός, ταλαντούχος και φιλάνθρωπος – ένας ευγενικός υπερήρωας!

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

Προτεινόμενα

FASHION NEWS

«Stay Authentic»: Η νέα καμπάνια της Kappa για τη σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι ’24 είναι εδώ

Στην καμπάνια κυριαρχεί η καθαρότητα και το λευκό χρώμα που «αγκαλιάζει» τη δυναμική κίνηση των χορευτών

CELEBS

Ευρωεκλογές: Ο Μιχάλης Αεράκης απαντά τι θα γίνει με τον ρόλο στον Σασμό

Το κίνητρο για την υποψηφιότητά του και η στήριξη στον Παπανώτα

SEX

Το λιγότερο σεξ συνδέεται με την πρώιμη εμμηνόπαυση

Οι γυναίκες που έχουν σεξουαλική δραστηριότητα εβδομαδιαία ή μηνιαία έχουν μικρότερο κίνδυνο να μπουν νωρίτερα στην εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μελέτη.