Skip to main content

BLOGS

«Η μουσική συμπληρώνει τις λέξεις όταν οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι να πουν» Bono

 Γίνεται 63 και με τη μουσική και τη ζωή του προσπαθεί να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτεροΜε δύναμη από την Ιρλανδία. Αν είσαι από τις τυχερές που τους είδες live σε συναυλία τους, τότε έζησες μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσεις ποτέ. Κι όσο κι αν οι U2 είναι συγκρότημα, δεν παύει το ενδιαφέρον να μονοπωλούσε ο γοητευτικός, ευαίσθητος και συνάμα δυναμικός τραγουδιστής τους. Όπως και να 'χει σίγουρα έχεις κλάψει, συγκινηθεί, χορέψει τρελά, χτυπηθεί ή Ο Πολ Ντέιβιντ Χιούσον, (Paul David Hewson), περισσότερο γνωστός με το καλλιτεχνικό όνομα Bono είναι Ιρλανδός τραγουδιστής, τραγουδοποιός, στιχουργός, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος. Είναι ευρύτερα γνωστός ως ο βασικός τραγουδιστής του ιρλανδικού rock συγκροτήματος, U2. Γεννηθείς στο Δουβλίνο, πήγε στο σχολείο Mount Temple Comprehensive, όπου γνώρισε τη μέλλουσα γυναίκα του, καθώς και συμμαθητές τους, με τους οποίους ίδρυσε τους U2, το 1976.

Ο Bono, έγινε σύντομα γνωστός για το πάθος που αναδείκνυε στη σκηνή, ενώ ξεχώρισε και για τη θεματολογία των στίχων του, οι οποίοι αφορούσαν πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, όπως επίσης και θρησκευτικά, εμπνευσμένος από τη χριστιανική πίστη του. Ειδικότερα, στα πρώτα χρόνια του συγκροτήματος, οι στίχοι ήταν επαναστατικοί και πνευματικοί, όμως περνώντας τα χρόνια, οι στίχοι άρχισαν να γίνονται πιο προσωπικοί και βιωματικοί εκείνου και των υπόλοιπων μελών τους συγκροτήματος. Ως μέλος των U2, ο Bono, έχει λάβει 22 Grammy βραβεία, ενώ έχει εισέλθει και στο Rock and Roll Hall of Fame.

 https://www.instagram.com/p/CsDPUQauRxY/

Ο Bono, πέρα από ένας διάσημος μουσικός, είναι γνωστός και ως ένας ενεργός ακτιβιστής, ειδικότερα περί της κοινωνικής δικαιοσύνης, τόσο μόνος του όσο και μαζί με τα υπόλοιπα μέλη των U2. Είναι ιδιαίτερα ενεργός στα ζητήματα της Αφρικής, συνιδρύοντας τους οργανισμούς DATA, EDUN, ONE Campaign και Product Red. Εξ αιτίας αυτής της δραστηριότητας του έχει δώσει πολλές ζωντανές εμφανίσεις για φιλανθρωπικό σκοπό, ενώ έχει συναντήσει και πολλούς πολιτικούς. Λόγω της φιλανθρωπικής του δράσης — για την οποία έχει επαινεθεί αρκετά — (αλλά και για τη μουσική του προσφορά), η βασίλισσα Ελισάβετ, τον τίμησε με το Order of Liberty. Επίσης, έχει τιμηθεί κι από τη γαλλική κυβέρνηση με το Ordre des Arts et des Lettres. Το 2005, το περιοδικό Time, τον ονόμασε Πρόσωπο της Χρονιάς.

Πέρα από τους U2, έχει συνεργαστεί με πολυάριθμους καλλιτέχνες. Συχνά συνεργάζεται με τον κιθαρίστα των U2, The Edge, σε πρότζεκτ εκτός U2. Τέλος, είναι Managing Director και Managing Partner, στην ιδιωτική εταιρεία Elevation Partners, με την οποία έχει επενδύσει σε πολλές εταιρείες ανά τον κόσμο. Ο Bono είναι νυμφευμένος από το 1982, με την Άλι Χιούσον, με την οποία έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Bono, είναι τα γυαλιά ηλίου που φορά συνεχώς, τα οποία, όπως είχε πει σε συνέντευξή του, αναγκάζεται να φοράει, καθότι έχει γλαύκωμα.

https://www.instagram.com/p/CsDL550BQBQ/

Σήμερα τιμώντας τα γενέθλιά του θυμόμαστε μερικές από τις χαρακτηριστικές του φράσεις:

 

«Τα πού ζείτε στον κόσμο δεν πρέπει να καθορίζει το εάν θα ζείτε στον κόσμο».

 

«Νομίζαμε ότι είχαμε τις απαντήσεις, αλλά οι ερωτήσεις που είχαμε κάνει ήταν λάθος».

 

«Ως ροκ σταρ, έχω δύο ένστικτα, θέλω να διασκεδάζω και θέλω να αλλάξω τον κόσμο. Έχω την ευκαιρία να κάνω και τα δύο».

 https://www.instagram.com/p/CsCypa8Pk46/

«Εάν αφιερώνετε τη ζωή σας σε τραγούδια, θέλετε να ακούγονται. Είναι μια επιθυμία για επικοινωνία. Μια βαθιά επιθυμία για επικοινωνία είναι που εμπνέει το τραγούδι».

 

«Ο γάμος είναι αυτή η μεγάλη τρέλα, και νομίζω ότι αν το γνώριζαν οι άνθρωποι, ίσως τον έπαιρναν πιο σοβαρά».

 

«Τα βιβλία! Δεν ξέρω αν σας το είπα ποτέ, αλλά τα βιβλία είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να δώσει ένα άτομο σε ένα άλλο».

 

«Αυτό για το οποίο μιλάμε λοιπόν εδώ είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το δικαίωμα να ζεις σαν άνθρωπος. Το δικαίωμα στη ζωή, τελεία. Και αυτό που αντιμετωπίζουμε στην Αφρική είναι μια άνευ προηγουμένου απειλή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ισότητα».

 

«Η μουσική συμπληρώνει τις λέξεις πολλές φορές όταν οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι να πουν και νομίζω ότι η μουσική μπορεί να είναι πιο εύγλωττη από τις λέξεις».

«Η μουσική μπορεί να αλλάξει τον κόσμο γιατί μπορεί να αλλάξει τους ανθρώπους».

 

«Το να είσαι ένα, το να είσαι ενωμένος είναι υπέροχο. Αλλά ο σεβασμός του δικαιώματος να είναι διαφορετικός είναι ίσως ακόμη μεγαλύτερος».

 

«Οι ήρωές μου είναι αυτοί που επέζησαν κάνοντας λάθος, που έκαναν λάθη, αλλά ανέκαμψαν από αυτά».

Διαβάστε επίσης

BLOGS

«Το μόνο αφύσικο είναι η ανικανότητα να αγαπάς» Αναΐς Νιν

Η Αναΐς Νιν γεννήθηκε στο Παρίσι στις 21 Φεβρουαρίου 1903

BLOGS

«Η απόλυτη ειρήνη μετά τον θάνατο, το να γίνω κάποιος άλλος είναι η καλύτερη ελπίδα μου» Kurt Cobain

Aτίθασος κι αντισυμβατικός, εύθραυστος και ρομαντικός, ο τραγουδιστής των Nirvana γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1967