«Ο δικός μας φόρος τιμής στον Ennio Morricone, τον συνθέτη που μας κάνει να ονειρευόμαστε» Cinema Paradiso Project

Οι Cinema Paradiso Project, 2-4/12 στο Half Note, θα μας χαρίσουν ένα υπέροχο αφιέρωμα στον σπουδαίο Ennio Morricone, με αφορμή τις εμφανίσεις τους μιλήσαμε μαζί τους

Αγγελική Λάλου

Λίγο πριν από τις εμφανίσεις τους στο Half Note Jazz Club, οι Cinema Paradiso μας ξεναγούν στο ατμοσφαιρικό και κινηματογραφικό μουσικό σύμπαν τους.

Τι θα ακούσουμε στις 2, 3 και 4 Δεκεμβρίου;

Θα ακούσουμε Ennio Morricone. Εύλογα μπορεί να μας ρωτήσετε τι θα πρωτακούσουμε μέσα από το τόσο ευρύ έργο αυτού του σπουδαίου συνθέτη. Ο Ennio Morricone χάραξε το μουσικό του στίγμα με ένα τρόπο διαχρονικό και επηρέασε καλλιτέχνες που μπορεί κανείς να μη φαντάζεται. Θέλαμε να φωτίσουμε αυτήν ακριβώς την επιρροή του Morricone όχι μόνο στη μουσική του κινηματογράφου αλλά και στο έργο καλλιτεχνών από τον χώρο της pop, rock, latin και jazz μουσικής όπως Hans Zimmer, Bruce Springsteen, Radiohead, Quincy Jones, Dulce Pontes, Eumir Deudato, Norah Jones… και όλα αυτά μέσα από τις εμβληματικές συνθέσεις και τις πανέμορφες μελωδίες του «Maestro».

Ποιες ταινίες για τις οποίες έγραψε μουσική ο EnnioMorricone σας έχουν συγκινήσει περισσότερο

Θα διαλέξουμε μία, και αυτή είναι το «Nuevo Cinema Paradiso». To συγκινησιακό αποτύπωμα της αυτοβιογραφικής αυτής ταινίας του Giuseppe Tornatore ήταν άλλωστε και η αφορμή για τη δημιουργία των Cinema Paradiso Project. Πολλά χρόνια μετά την αρχική γνωριμία με την ταινία και τη μουσική της, η παρτιτούρα με το «Tema d’amore», το βασικό θέμα από το soundtrack της ταινίας, ανέσυρε την εικόνα αλλά ακόμα πιο πολύ τη συγκίνηση, την έμπνευση, την παρέα, την εποχή που είχε συνδεθεί με την κινηματογραφική εμπειρία και τον «απόηχο» αυτής της μουσικής. Ήταν αυτό που οδήγησε στην ιδέα και υλοποίηση των Cinema Paradiso Project. Δέκα χρόνια αργότερα ερχόμαστε να αποδώσουμε με τον δικό μας τρόπο, φόρο τιμής στον Ennio Morricone, το θρυλικό αυτόν συνθέτη που μας έκανε να ονειρευόμαστε.

Αν είχατε να γράψετε το soundtrack της Αθήνας, τι ήχους, μουσικές και τραγούδια θα χρησιμοποιούσατε;

Η Αθήνα έχει τα χρώματα και τους ήχους της Δύσης και της Ανατολής, από το μακρύ παρελθόν μέχρι το σήμερα. Και κάτι ακόμα: όπως όλες οι μεγάλες πόλεις, είναι γεμάτη αντιθέσεις. Αυτοί θα ήταν οι βασικοί άξονες του soundtrack που θα γράφαμε! Αν πρέπει να διαλέξουμε μουσικές, για ένα πολυσυλλεκτικό soundtrack τύπου Almodovar ή Tarantino, ιδού οι επιλογές μας, ή μάλλον μια πρώτη εκδοχή γιατί είναι αυτονόητο ότι θα υπήρχαν πολλές μέχρι να καταλήγαμε…

1. Αθήνα (Μ. Χατζιδάκι/Ν. Γκάτσου): στην πρώτη εκτέλεση με τον Στ. Καζαντζίδη, ένα τραγούδι για την Αθήνα όπως ήταν κάποτε, που θέλεις να αναγνωρίζεις και σήμερα ας είναι και σε μερικές μόνο «γωνιές» της. 2. Τα θερινά σινεμά: σε θερινό σινεμά είδαμε το “Nuovo Cinema Paradiso”. Τα θερινά σινεμά είναι μια από αυτές τις “γωνιές” που θέλουμε να μείνουν για πάντα έτσι όπως τις τραγούδησε ο Λουκιανός Κελαηδόνης. 3. Λόντρα – Παρίσι – Αθήνα: Ένα λικνιστικό beguine του ’30 με ακαταμάχητη ρετρό γοητεία και …τοπικιστική υπερηφάνεια! 4. Αθηναίισα: Την ίδια περίπου εποχή ο κορυφαίος Τσιτσάνης γράφει ένα από τα ωραιότερα τραγούδια του. 5. Ατθίδα: Χιλιάδες χρόνια πριν, η Σαπφώ έγραψε ποίηση μοναδική που μέσα από το αδιάλειπτο νήμα της γλώσσας μας συνδέθηκε με το παρόν και έγινε ένα πανέμορφο τραγούδι. 6. Song of Athens: Κι αν η Σαπφώ μας συνδέει με το μακρινό παρελθόν, ο Vangelis θέλησε να μας εκτινάξει στο αέναο και απέραντο σύμπαν… 7. Lightning Bolts: Ήχοι απόκοσμοι, αρχέγονοι, σκοτεινοί. Τα πρώτα χρόνια του μνημονίου ο Nick Cave γράφει για την Ελλάδα. Εκφράζει το αδιέξοδο, την αγανάκτηση, το θυμό στους δρόμους της Αθήνας. Γράφει για τις πορείες και τα δακρυγόνα, για μια γενιά χαμένη. 8. Agora in Athens και 9. Upon this Rock της απίθανης Jocelyn Pook, συνθέσεις που σκιαγραφούν ένα πολύ-επίπεδο μουσικό και πολιτιστικό πανόραμα που εμπεριέχει φως και μυστήριο συνάμα 10. Ας κρατήσουν οι χοροί: με έμπνευση την παράδοση ο Νιόνιος τραγουδά την ταυτότητά μας… «να μας έχει ο Θεός γερούς πάντα να ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε, με χορούς κυκλωτικούς και άλλο τόσο ελεύθερους σαν ποταμούς».

Σας επηρέασε το διάστημα της πανδημίας; Ήταν δημιουργικός χρόνος για εσάς;

Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι ο εγκλεισμός από τότε που ξέσπασε η πανδημία μάς έκοψε λίγο τα φτερά. Βασικός πυρήνας του σχήματος είναι αυτές οι λίγες ώρες πρόβας όπου όλοι μας, και τα 10 μέλη, διαμορφώνουμε τον ήχο μας και αλληλοεπιδρούμε μουσικά και ανθρώπινα. Ώρες πολύτιμες και απαραίτητες. Η πανδημία έφερε ανακατατάξεις και στο σχήμα και στις ζωές καθένα από εμάς ξεχωριστά. Δεν μπορούμε να βάλουμε θετικό πρόσημο σε όλη αυτή την εμπειρία. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι στη φάση αυτή το σχήμα κάνει επανέναρξη και αυτό έχει φέρει χαρά και δημιουργική διάθεση!

Εκτός από το σινεμά και τη μουσική τι άλλο αγαπούν οι CinemaParadisoProject;

Την καλή παρέα, τον ορθό λόγο, την έμπνευση, το γέλιο, το χιούμορ, μια καλή ιδέα, ένα «ψαγμένο» κρασί, όλα αυτά που μας κρατούν κοντά και μας ενώνουν. Και κάθε μορφή τέχνης όταν αυτή μας κάνει να γνωρίζουμε και να κατανοούμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας λίγο καλύτερα.

cpp-new-collage-hd

Ο μουσικός παράδεισος για εσάς από τι μουσικές/ήχους θα ήταν φτιαγμένος;

Μερικοί αγαπημένοι ήχοι είναι το χάδι της θάλασσας με τη στεριά, το θρόισμα των φύλλων, οι φωνές των γλάρων, ο ήχος από τα ξύλα που καίγονται στο τζάκι, το γέλιο. Ο μουσικός παράδεισος θα είχε ορχήστρες συμφωνικές και bigbands, ζυγιές παραδοσιακές, φωνές εκφραστικές. Τι να πρωτοπεί κανείς, μουσικές όλων των ειδών αρκεί να εμπνέουν ειλικρίνεια και ήθος. Μουσική που θα σέβεται τις σιωπές. Και βέβαια θα είχαμε και Cinema Paradiso Project!

Χαρά, θυμός, συγκίνηση, όνειρο – μπορείτε να αντιστοιχήσετε τις λέξεις αυτές με μουσικές του EnnioMorricone και ποιες είναι αυτές

Χαρά: Conmigo από την ταινία Metti Una Sera A Cena.

Θυμός: Sangue e Neve από την ταινία The Hateful Eight

Συγκίνηση: Tema D' Amore Per Nata από την ταινία Nuovo Cinema Paradiso

Όνειρο: Gabriel’s oboe από την ταινία Τhe Mission

cpp-stage

Σε ποια ταινία θα θέλατε να «ζήσετε» αν είχατε την ευκαιρία;

Δύσκολη ερώτηση, αν πρέπει να δώσουμε μια ενιαία απάντηση. Θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω στην τελευταία μας πρόβα. Μετά το τέλος της πρόβας και με όλη την κούραση της ημέρας καθίσαμε να χαλαρώσουμε και να ζεσταθούμε μπροστά στο τζάκι. Χειροποίητο λικέρ από ρόδι και σπιτικός χαλβάς από γείτονες που έχουν γίνει πιστοί ακόλουθοι στις πρόβες μας. Σε ποια ταινία θα θέλαμε να ζήσουμε αν είχαμε την ευκαιρία; Τρείς-τέσσερις αυθόρμητες απαντήσεις, αλλά αυτή με το μεγαλύτερο πάθος ήρθε από τη βιολοντσελίστριά μας, οπότε αυτή θα είναι η σημερινή μας απάντηση: «Όλα τα πρωινά του κόσμου», η γαλλική ταινία με τον πρωτότυπο τίτλο «Tous le matin du monde» που μας γοήτευσε με την ατμόσφαιρα και τη μουσική της.
Τι σας εμπνέει για τις δικές σας μουσικές;

Η ζωή η ίδια. Τι άλλο.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας

Σχέδια έχουμε πολλά. Ανάμεσα σε αυτά που προγραμματίζουμε άμεσα, αμέσως μετά το αφιέρωμα στον Ennio Morricone, είναι να μπούμε ξανά στο studio για να ολοκληρώσουμε την ηχογράφηση πρωτότυπης μουσικής που ξεκινήσαμε το καλοκαίρι. Κρατήστε επίσης την επόμενη μας εμφάνιση στο Half Note Jazz Club, το Φεβρουάριο, εν μέσω αποκριάς, θα στήσουμε μια latin κινηματογραφική βραδιά γεμάτη από τα στοιχεία αυτής της μουσικής: πάθος και κέφι.

 

ENNIO MORRICONE

a tribute by

CINEMA PARADISO PROJECT

Half Note Jazz Club

Παρασκευή 02/12 – Κυριακή 04/12

Οι Cinema Paradiso Project είναι:

Σουζάνα Γιαννακοπούλου: τραγούδι

Σοφία Ροσμαράκη: πιάνο

Ευαγγελία Λοφίτου: ακκορντεόν, επικοινωνία

Στέλλα Ζιοπούλου: βιολί

Έλσα Παπέλη: τσέλο

Μάριος Σκουτέλης: κοντραμπάσο

Κυριάκος Κωνσταντίνου: κλασική κιθάρα

Χριστίνα Κατσιάρη: ακουστική κιθάρα, επιμέλεια προγράμματος, κείμενα, videos

Δημήτρης Αραπαντελής: ηλεκτρική κιθάρα, τραγούδι/φωνητικά

Ιάκωβος Παυλόπουλος: κρουστά, φωνητικά

Info

Παρασκευή 02- Κυριακή 04/12

Έναρξη 21:30

Half Note Jazz Club

Τριβωνιανού 17, Μετς | 210 9213310

Τιμές εισιτηρίων: από 10 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων:

https://www.viva.gr/tickets/music/cinema-paradiso-project-2/?evId=484195

www.halfnote.gr

Πληροφορίες: 210 9213310 

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares