Skip to main content

FASHION NEWS

Μόδα και οικολογική ευαισθητοποίηση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Tips για να καταναλώνεις λιγότερο νερό στη φροντίδα των ρούχων σου



Η βιομηχανία της μόδας καταναλώνει πάρα πολύ νερό — δείτε πώς μπορείτε να μειώσετε το αποτύπωμά σας H2O. Χρειάζονται 2.720 λίτρα νερό για να φτιαχτεί μόνο ένα βαμβακερό μπλουζάκι – όσο θα έπινε ένας άνθρωπος για τρία χρόνια. Η μόδα είναι αναμφίβολα μια διψασμένη βιομηχανία. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ellen MacArthur, η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων χρησιμοποιεί περίπου 93 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως - που ισοδυναμεί με 37 εκατομμύρια ολυμπιακές πισίνες.

Για να μειώσετε το αποτύπωμά σας H2O όταν αγοράζετε ρούχα και για να τιμήσετε την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στις 22 Μαρτίου, ακολουθούν έξι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να συμβάλλετε στη μείωση της κατανάλωσης νερού στη βιομηχανία της μόδας.

Προτιμήστε το οργανικό βαμβάκι

Το συμβατικό βαμβάκι απαιτεί τεράστια ποσότητα νερού για να αναπτυχθεί. Στην πραγματικότητα, ένα βαμβακερό μπλουζάκι μπορεί να απαιτήσει έως και 2.720 λίτρα νερού για να παραχθεί, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Νερού. Ωστόσο, το οργανικό βαμβάκι χρησιμοποιεί 91 τοις εκατό λιγότερο «μπλε» νερό (από υπόγεια και επιφανειακά υδάτινα σώματα, όπως λίμνες και ποτάμια γλυκού νερού) από το συμβατικό βαμβάκι, σύμφωνα με μια μελέτη Textile Exchange του 2017 — καθιστώντας το μια πολύ πιο αποδοτική επιλογή για το νερό. Εάν καλλιεργείτε βαμβάκι βιολογικά στα σωστά μέρη, μπορεί στην πραγματικότητα να χρησιμοποιεί σχετικά λίγο νερό και να έχει σχετικά χαμηλό αποτύπωμα όσον αφορά τη ρύπανση του νερού.

Επενδύστε σε low-water τζιν

Ανάλογα με τον τρόπο κατασκευής τους, τα τζιν μπορούν να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες νερού. Ένα τυπικό ζευγάρι μπορεί να χρησιμοποιήσει έως και 10.850 λίτρα για την κατασκευή του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μάρκες όπως το Outland Denim, των οποίων οι θαυμαστές περιλαμβάνουν τη Δούκισσα του Sussex, προσφέρουν επιλογές χαμηλής κατανάλωσης νερού. Ένας από τους τομείς που απαιτούν μεγαλύτερη ένταση νερού είναι το πλύσιμο και το φινίρισμα ενός τζιν», λέει ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Outland, James Bartle. Η εταιρεία χρησιμοποιεί καινοτόμο τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού λέιζερ, για να μειώσει την ποσότητα νερού που απαιτείται για το πλύσιμο και τη λεύκανση έως και 65%.

Ο πολυεστέρας είναι ένα διπλό όχι

Μέχρι τώρα, οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι ο πολυεστέρας είναι ένα τεράστιο πρόβλημα όσον αφορά τη ρύπανση του νερού, καθώς ρίχνει εκατομμύρια πλαστικές μικροΐνες όταν πλένεται. Τα μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού καταλήγουν στο πόσιμο νερό μας, καθώς αποτελούν σοβαρή απειλή για τη θαλάσσια ζωή, η οποία την μπερδεύει με τροφή.

Ο πολυεστέρας μπορεί επίσης να συμβάλει σημαντικά στη ρύπανση των υδάτων όταν κατασκευάζεται, με επιβλαβείς χημικές ουσίες όπως το κοβάλτιο, το βρωμιούχο νάτριο και το οξείδιο του αντιμονίου να εισέρχονται στις υδάτινες οδούς, εάν δεν διαχειρίζονται σωστά. Οι διαφορετικές χημικές διεργασίες που απαιτούνται για τη διαχείριση και τη μετατροπή του πολυεστέρα μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη ρύπανση.

Μάθετε από πού προέρχονται τα υλικά

Το να κάνετε την έρευνά σας είναι σημαντικό γιατί πρέπει να γνωρίζετε πού κατασκευάζονται τα υφάσματα για να διαπιστώσετε πόσο μεγάλο αντίκτυπο έχει η χρήση του νερού. Οι φυσικές ίνες όπως το μετάξι και η κυτταρίνη καταναλώνουν πολύ νερό, αλλά μπορεί να παραχθούν σε υγρή περιοχή, για παράδειγμα. «Όσο περισσότερα μπορείτε να μάθετε για το πώς και πού προέρχονται τα υλικά, τόσο πιο ενημερωμένοι μπορείτε να είστε σχετικά με το πόσο βιώσιμα είναι και τυχόν πιθανές συμβιβασμούς», λέει η Τζούλι Μπράουν, διευθύντρια του δείκτη Higg στο Sustainable Apparel Coalition. «Αν μια εταιρεία έχει ορατότητα στην αλυσίδα εφοδιασμού της, αυτό είναι ένα καλό σημάδι ότι τη νοιάζει το περιβάλλον».

Να είστε προσεκτικοί με το δέρμα

Η επεξεργασία και το φινίρισμα του δέρματος έχει επίσης υψηλή επίδραση H2O. Ένα ζευγάρι δερμάτινα παπούτσια βοοειδών εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιήσει έως και 8.000 λίτρα για την κατασκευή. Και οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα βυρσοδεψεία προκαλούν επίσης ανησυχία όταν πρόκειται για τη ρύπανση των υδάτων. Η επεξεργασία του δέρματος απαιτεί συνήθως αρκετά επιβλαβείς χημικές ουσίες. Το χρώμιο έξι [μια επικίνδυνη μορφή χρωμίου] χρησιμοποιείται συχνά. Αναζητήστε μάρκες που είναι μέλη της Ομάδας Εργασίας Leather, η οποία συνεργάζεται με προμηθευτές για τη μείωση της χρήσης νερού και χημικών.

Πλένετε λιγότερο τα ρούχα σας

Ένας εύκολος τρόπος για να εξοικονομήσετε νερό είναι απλώς να πλένετε λιγότερο τα ρούχα σας. Το πλύσιμο των ρούχων καταναλώνει πολύ νερό και έχει μεγάλο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, οπότε σκεφτείτε δύο φορές πριν πλύνετε κάτι που έχει φορεθεί μόνο απαλά και δεν είναι πραγματικά βρώμικο, ο τρόπος που τα πλένετε είναι επίσης ένας παράγοντας. Πλύντε με τον κάδο γεμάτο, όχι μόνο μερικά αντικείμενα, και χρησιμοποιήστε πρόγραμμα με χαμηλότερη κατανάλωση νερού εάν έχετε.

Διαβάστε επίσης

FASHION NEWS

Η Kurt Geiger παρουσιάζει την πολύχρωμη συλλογή της για τη σεζόν Spring/Summer 2024

Με τους παστέλ χρωματισμούς της σειράς Quiet Sand και τα έντονα μοτίβα της Summer Nights να θυμίζουν τις ηλεκτρισμένες βραδιές των πόλεων

FASHION NEWS

Celine: Αποχωρεί τελικά ο Hedi Slimane από τον εμβληματικό οίκο;

Τι συμβαίνει με το συμβόλαιο του ταλαντούχου καλλιτεχνικού διευθυντή;

FASHION NEWS

Εγκαίνια για το ανακαινισμένο κατάστημα της Li-LA-LO στο The Mall Athens

 Το εντυπωσιακό κατάστημα που δεσπόζει στον 1ο όροφο του πλέον δημοφιλούς εμπορικού κέντρου των βορείων προαστίων, ακολουθεί το νέο image των καταστημάτων Li-LA-LO, το οποίο μετουσιώνει το αυθεντικό DNA του brand

Προτεινόμενα

BEAUTY TIPS

Το καλύτερο tip ομορφιάς για να προλάβεις τις ρυτίδες

Βάζοντας αυτό το βήμα περιποίησης στην καθημερινότητα σου, έχεις αντιγηραντικά αποτελέσματα στην επιδερμίδα σου 

CELEBS

Αθηνά Οικονομάκου – Φίλιππος Μιχόπουλος: Χωρίζουν μετά από 10 χρόνια

Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση του ζευγαριού