Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τυροπιτάκια Αμοργού

Πώς να φτιάξεις τα γευστικά αυτά τυροπιτάκια.



Οι πίτες αποτελούν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και εμβληματικά εδέσματα της ελληνικής παραδοσιακής μαγειρικής, γιατί πολύ απλά με αλεύρι, νερό, λάδι και αλάτι, γίνεται ένα νοστιμότατο έδεσμα που μπορεί να χορτάσει πολλά στόματα.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πάμπολλα είδη πίτας (αρτύσιμες ή νηστίσιμες), που διαφοροποιούνται ανάλογα με το φύλλο (ένα χοντρό ή πολλά λεπτά), το σχήμα (στρογγυλές, τετράγωνες, σχήμα σπείρας), το μέγεθος (μεγάλες στην Ήπειρο, Θεσσαλία, Μακεδονία και μικρές στα νησιά του Αιγαίου), τη γεύση της γέμισης (με τυρί, κρέας, χόρτα, ζαρζαβατικά) και τον τρόπο παρασκευής (ψήσιμο στο φούρνο, σε πυρωμένη πλάκα ή τηγάνισμα σε ελαιόλαδο).

Κάποιες περιοχές της Ελλάδας φημίζονται για την ιδιαιτερότητα της πίτας τους όπως η Αλόννησος για την στριφτόπιτά, η Κίμωλος για την λαδένια, η Κεφαλονιά για την κρεατόπιτά, η Ήπειρος για την μπλατσαριά και την κασιόπιτά, η Σκύρος με την λαδόπιτα, τα Σφακιά με την Σφακιανή τους πίτα, η Πάτμος για την τυρόπιτά της κλπ.

Μέχρι σήμερα δεν γνώριζα κάτι το ιδιαίτερο για τις αμοργιανές πίτες, μάλιστα δεν υπήρχε κάτι το σχετικό στην γαστρονομική βιβλιογραφία της Αμοργού.

Ωσπου γνώρισα ξαφνικά τα ταπεινά τυροπιτάκια Αμοργού, που απέκτησαν σημασία χάρη στη Μόσχα Δενδρινού-Δεσποτίδου, μια βετεράνη μαγείρισσα, όταν προσκαλέστηκα σπίτι της για να την παρακολουθήσω καθώς θα ετοίμαζε μιά 500 τυροπιτάκια για τις ανάγκες μιάς εκδήλωσης.

Όλο το ενδιαφέρον εντοπίστηκε στις μικρές λεπτομέρειες, που κάναν τα τυροπιτάκια Αμοργού ιδιαίτερα νόστιμα και λιμπιστικά.
 

amorgouin.jpg

Συνταγή για τυροπιτάκια Αμοργού

Για τη Ζύμη

Σε μια λεκάνη βάζουμε αλεύρι, και μέσα στην κοιλότητα, ρίχνουμε λάδι, ρακόμελο, αλάτι και χλιαρό νερό. Αφού πλάσουμε τη ζύμη την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» καμιά ώρα. Παίρνουμε κομματάκια από τη ζύμη και με το χειροκίνητο μηχάνημα ή με τον ξύλινο πλάστη ανοίγουμε το φύλλο και το κόβουμε σε κομμάτια σχήματος τετράγωνου ή στρογγυλού.

Για τη Γέμιση

Για τα μεν τυροπιτάκια από τυριά χρησιμοποιούμε φέτα και κεφαλότυρι και για δε τα μυζηθροπιτάκια μυζήθρα, φέτα τριμμένη και κεφαλοτύρι. Και στις δύο περιπτώσεις δημιουργούνται μίγματα της αρεσκείας κάθε νοικοκυράς όπου συμμετέχει και η ξινομυζύθρα, το ανθότυρο αλλά και πρωτόγαλα όπως χρησιμοποίησε η κυρά Μόσχα για να γλυκάνει το μείγμα. Μέσα στο μείγμα πάντα κατά προτίμηση βάζουμε αυγά, πιπέρι, μοσχοκάρυδο τριμμένο, κανέλλα και φυσικά δυόσμο – «δεν γίνεται τίποτα χωρίς δυόσμο», μας λέει η κυρά Μόσχα.

Παρασκευή

Παίρνουμε τη κουταλιά με τη γέμιση και τη βάζουμε στη μέση του φύλλου. Κλείνουμε την μιά άκρη του φύλλου για να σκεπάσουμε τη γέμιση. Στην άκρη με ένα πιρούνι πιέζουμε τις άκρες για να κολλήσει καλύτερα, ενώ κάνει κι ένα όμορφο σχέδιο.

Ρίχνουμε το τυροπιτάκι στο τηγάνι με το καυτό λάδι και το τηγανίζουμε από τις δύο πλευρές.

Για τις χορτόπιτες βράζουμε τα χόρτα (σπανάκι, βλίτα, σέσκουλα, παπαρούνες, βλίτα, καυκαλήθρες, μυρώνια –ανάλογα την εποχή) αφού τα ψιλοκόψουμε και τα στραγγίσουμε τα τσιγαρίζουμε με ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια. Κατόπιν ρίχνουμε το δυόσμο και το μάραθο και πλάθουμε μπάλες που γίνονται η γέμιση και τυλίγονται όπως και τα τυροπιττάκια.

Τέλος ένα άλλο μυστικό είναι το καυτό λάδι καμένο σε μπρίκι, που περιχύνεις τη ζύμη, αφ’ ενός για να γίνει πιο αφράτη, αφ’ εταίρου για να μην λαδωθεί η πίτα στο τηγάνισμα…!!!

Πηγή: greekgastronomyguide.gr

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τραγανό κοτόπουλο Primavera σε ένα σκεύος

Εύκολη και πεντανόστιμη ανοιξιάτικη συνταγή με κοτόπουλο και λαχανικά εποχής

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φράουλα + λεμονάδα +βότκα = βουτιά στον παράδεισο

Καλωσόρισε το καλοκαίρι με ένα θεσπέσιο κοκτέιλ

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Απολαυστικό κοτόπουλο με κρέμα, τυρί και σπαράγγια

Ένα εύκολο, υγιεινό και γευστικό πιάτο που θα σε χορτάσει υπέροχα

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός