Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Σήμερα... γάμος γίνεται! Ανάμεσα στη φάβα και το χταπόδι, φυσικά. 

Φάβα παντρεμένη με χταπόδι ψητό.


Γεωργία Κοντού

Θα το "γιορτάσουμε" με ουζάκι και καλή παρέα.

Υλικά (για 4-5 άτομα):

1/2 κιλό φάβα

1 κρεμμύδι

ελαιόλαδο

αλάτι

μερικά πλοκάμια χταποδιού ψητά στα κάρβουνα ή βραστά

Εκτέλεση:

Η φάβα παντρεύτηκε με το χταπόδι στα κάρβουνα και η νοστιμιά εκτοξεύτηκε στα ύψη! Παρακαλώ συγχαρείτε το "Νηστικό αρκούδι δε χορεύει" για το... προξενιό!

Η φάβα δε χρειάζεται μούλιασμα αποβραδίς. Πρέπει όμως να την πλύνουμε καλά σε ένα μπωλ με κρύο νερό και να τη σουρώσουμε μετά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία όσες φορές χρειαστεί ώσπου το νερό να βγαίνει καθαρό και διαυγές.

Τη βάζουμε στην κατσαρόλα με φρέσκο νερό αρκετό να σκεπάζει τη φάβα και πριν αρχίσει να βράζει, την ξαφρίζουμε με ένα κουτάλι, παίρνουμε δηλαδή τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια μέχρι να σταματήσει να βγάζει. Τότε χαμηλώνουμε τη φωτιά, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε.

Όταν η φάβα κοντεύει να ετοιμαστεί, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα σωτάρουμε σε αρκετό ελαιόλαδο. Την ποσότητα δεν την προσδιορίζω, ο καθένας ας βάλει όσο θέλει και του επιτρέπεται να φάει. Πάντως το θέλει το λαδάκι της.

Όταν η φάβα μαλακώσει καλά, την πολτοποιούμε με ό,τι διαθέτουμε, το ραβδομπλέντερ, το μικρό μπλεντεράκι κ.λπ. Η σύστασή της πρέπει να είναι σαν πηχτή σούπα.

Το κρεμμύδι το ροδίζουμε καλά προσέχοντας να μην το κάψουμε (αυτό ονομάζεται σύβραση) και το ρίχνουμε στη φάβα για να γίνει... παντρεμένη. Αλατίζουμε.

Αφήνουμε να πάρει άλλη μία βράση και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σερβίρουμε τη φάβα γαρνίροντας αν θέλουμε με λιαστή ντομάτα και κάπαρη και βέβαια με το χταπόδι μας.

Πηγή: Νηστικό αρκούδι δε χορεύει

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Αυτά είναι τα 10 καλύτερα καλοκαιρινά κοκτέιλ (συνταγή) με Prosecco!

Μετρώντας φυσαλίδες: Prosecco vs Σαμπάνιας vs Moscato d'Asti vs Αφρώδους Οίνου

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Anthony Bourdain: «Το καλό φαγητό έχει να κάνει με τον κίνδυνο, την περιπέτεια»

Πολύτιμα μαθήματα από τον σεφ που προσπάθησε να μάθει και να γυρίσει τον κόσμο μέσα από τη γευσιγνωσία κι έκανε το ταξίδι κομμάτι της τέχνης της ζωής

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Κρεμώδες κοτόπουλο με φιστίκια, λάιμ σος και νουντλς

Εύκολη, γρήγορη, απλή και πάνω απ’ όλα απολαυστική συνταγή

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 7 Ιουλίου 2026

Κάντε πραγματικότητα ό,τι μέχρι σήμερα ήταν πέρα από τα συνηθισμένα σας.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Το πρόγραμμα της νέας σεζόν της Στέγης μάς κάνει να ανυπομονούμε για τον Σεπτέμβριο

Εν μέσω καλοκαιριού, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση δίνει το στίγμα της νέας σεζόν με ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει από υδάτινο διαλογισμό και την επιστροφή του Robert Icke μέχρι διεθνείς συμπράξεις με τους Jim Jarmusch και Łukasz Twarkowski.

SEX

In the mood for love: Κατανοώντας την ερωτική επιθυμία του συντρόφου μου

Μια νέα διαφωτιστική έρευνα βγάζει την ανδρική ερωτική επιθυμία από κουτάκια και στερεότυπα.