Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Σήμερα... γάμος γίνεται! Ανάμεσα στη φάβα και το χταπόδι, φυσικά. 

Φάβα παντρεμένη με χταπόδι ψητό.


Γεωργία Κοντού

Θα το "γιορτάσουμε" με ουζάκι και καλή παρέα.

Υλικά (για 4-5 άτομα):

1/2 κιλό φάβα

1 κρεμμύδι

ελαιόλαδο

αλάτι

μερικά πλοκάμια χταποδιού ψητά στα κάρβουνα ή βραστά

Εκτέλεση:

Η φάβα παντρεύτηκε με το χταπόδι στα κάρβουνα και η νοστιμιά εκτοξεύτηκε στα ύψη! Παρακαλώ συγχαρείτε το "Νηστικό αρκούδι δε χορεύει" για το... προξενιό!

Η φάβα δε χρειάζεται μούλιασμα αποβραδίς. Πρέπει όμως να την πλύνουμε καλά σε ένα μπωλ με κρύο νερό και να τη σουρώσουμε μετά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία όσες φορές χρειαστεί ώσπου το νερό να βγαίνει καθαρό και διαυγές.

Τη βάζουμε στην κατσαρόλα με φρέσκο νερό αρκετό να σκεπάζει τη φάβα και πριν αρχίσει να βράζει, την ξαφρίζουμε με ένα κουτάλι, παίρνουμε δηλαδή τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια μέχρι να σταματήσει να βγάζει. Τότε χαμηλώνουμε τη φωτιά, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε.

Όταν η φάβα κοντεύει να ετοιμαστεί, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα σωτάρουμε σε αρκετό ελαιόλαδο. Την ποσότητα δεν την προσδιορίζω, ο καθένας ας βάλει όσο θέλει και του επιτρέπεται να φάει. Πάντως το θέλει το λαδάκι της.

Όταν η φάβα μαλακώσει καλά, την πολτοποιούμε με ό,τι διαθέτουμε, το ραβδομπλέντερ, το μικρό μπλεντεράκι κ.λπ. Η σύστασή της πρέπει να είναι σαν πηχτή σούπα.

Το κρεμμύδι το ροδίζουμε καλά προσέχοντας να μην το κάψουμε (αυτό ονομάζεται σύβραση) και το ρίχνουμε στη φάβα για να γίνει... παντρεμένη. Αλατίζουμε.

Αφήνουμε να πάρει άλλη μία βράση και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σερβίρουμε τη φάβα γαρνίροντας αν θέλουμε με λιαστή ντομάτα και κάπαρη και βέβαια με το χταπόδι μας.

Πηγή: Νηστικό αρκούδι δε χορεύει

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Cupcakes-λαγουδάκια για να γιορτάσετε το Πάσχα

Δημιουργήστε τα δικά σας γλυκά έθιμα αυτό το Πάσχα

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τραγανό κοτόπουλο Primavera σε ένα σκεύος

Εύκολη και πεντανόστιμη ανοιξιάτικη συνταγή με κοτόπουλο και λαχανικά εποχής

Ακριβώς όταν νομίζατε ότι τα ζυμαρικά primavera ήταν ο βασιλιάς του φαγητού άνεσης της άνοιξης, εμείς σας προτείνουμε αυτό το primavera κοτόπουλου με ένα τηγάνι.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φράουλα + λεμονάδα +βότκα = βουτιά στον παράδεισο

Καλωσόρισε το καλοκαίρι με ένα θεσπέσιο κοκτέιλ

Ψάχνετε για ένα εύκολο, εντυπωσιακό κοκτέιλ αυτό το καλοκαίρι; Μην ψάξετε πέρα από αυτές τις πολυεπίπεδες σταγόνες λεμονάδας ombre. Απογειώνουν την ιδέα πίσω από τα κλασικά αγαπημένα ποτά όπως οι παγωμένες μαργαρίτες και τα daiquiris φράουλα στο επόμενο επίπεδο με πολύχρωμες, φωτεινές στρώσεις.

Προτεινόμενα

ΠΑΙΔΙ

Πώς να μυήσετε τα παιδιά στην τέχνη του χορού και ποια τα οφέλη που τους προσφέρει

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, διαβάζουμε το υπέροχο βιβλίο «Η Μαγεία του Μπαλέτου» των εκδόσεων Φουρφούρι