Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

"Ιστορίες γάμου" σε μεταlockdown εποχή

Game over: ποιες σχέσεις δεν άντεξαν μετά την καραντίνα 



Μερικές φορές το να ζεις, να ξεπερνάς και να επιβιώνει μιας εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης επιφέρει στον ψυχισμό σου ένα είδος αντίκτυπου που σηματοδοτεί μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις. Περιπτώσεις που μοιάζουν ως ζήτημα ζωής ή θανάτου συχνά γίνονται το έναυσμα για ριζικές αλλαγές.

Το ψυχολογικό φορτίο της καραντίνας μαζί με το στρες που συνεπάγεται η πανδημία του κορωνοϊού δοκίμασε και θα συνεχίζει να δοκιμάζει για κάποιο διάστημα ακόμα την αντοχή και την ανεκτικότητα των ερωτικών σχέσεων.

Ήδη από την αρχή του ξεσπάσματος του κορωνοϊού και με τις πρώτες μέρες του γενικού lockdown τα memes που αφορούσαν τις σχέσεις ή τους γάμους μιλούσαν προφητικά κυρίως ως προς δύο μορφές σεναρίων: την αύξηση των γεννήσεων ή την αύξηση των διαζυγίων…

Για τις γεννήσεις είναι ακόμα νωρίς να κρίνουμε το κατά πόσο θα επαληθευτεί αυτό το σενάριο. Καλό θα ήταν να μην επαληθευτεί άμεσα ούτε το δεύτερο.

 

 

 

Οι ψυχολόγοι συνιστούν όταν οι πελάτες τους έχουν βιώσει ένα δραματικό γεγονός να αφήσουν να μεσολαβήσουν τουλάχιστον 90 μέρες προτού πάρουν την τελική απόφαση για έναν χωρισμό ή για ένα διαζύγιο. Ισχυρίζονται ότι αυτό που έχει ισχύ τώρα θα έχει και σε 3 μήνες, συμβουλεύοντας τους ανθρώπους να μην πάρουν εν θερμώ και βεβιασμένα μια τόσο σοβαρή απόφαση (εκτός κι αν υπάρχουν θέματα βίας).

Όσες σχέσεις ή γάμοι πριν τον κορωνοϊό είχαν ήδη γερές βάσεις, βγήκαν από την καραντίνα χωρίς να πληγούν ανεπανόρθωτα – ίσως μάλιστα και να βγήκαν ακόμα πιο δυνατές. Κατάφεραν να απορροφήσουν τους τριγμούς, να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στις συνθήκες στρες, πέτυχαν να επιδείξουν ευελιξία, προσαρμοστικότητα και κυρίως να αξιοποιήσουν το «μαζί» με τρόπο γόνιμο και δημιουργικό.

Υπήρξαν όμως και σχέσεις ή γάμοι που κλυδωνίστηκαν σε τέτοιο βαθμό που είτε αποφάσισαν να χωρίσουν κατά τη διάρκεια της καραντίνας είτε να δρομολογήσουν τις διαδικασίες απεγκλωβισμού με το που τελείωσε το lockdown.

 

 

 

Το άγχος που ισοδυναμεί ένα ορόσημο γεγονός που κουβαλάει αρκετό τραυματικό ή μετατραυματικό σοκ, προκαλεί τις ιδανικές συνθήκες στους ανθρώπους να αντλήσουν τη δύναμη να απαλλαγούν απ’ όσα τους βαραίνουν ή τους εμποδίζουν να ζήσουν όπως θα ήθελαν. Όταν νιώθεις τη ζωή σου να απειλείται κι όταν συνειδητοποιείς με βίαιο τρόπο το ότι «σήμερα είσαι, αύριο μπορεί να έχεις πεθάνει», καταλαβαίνεις ότι πρέπει να εκμεταλλευτείς την ευκαιρία και να αρχίσεις να ζεις επιτέλους όπως ονειρεύεσαι… γιατί όπως λέει κι ο ποιητής «δεύτερη ζωή δεν έχει».   

Όταν μπαίνεις σε διαδικασία επανεκκίνησης, κάνεις reset το σύστημα και θες να διορθώσεις όλα τα μέχρι τώρα κακώς κείμενα της ζωής σου. Βάζεις στο μικροσκόπιο επιλογές, επιθυμίες, στάσεις ζωής και τους ανθρώπους που είναι (και κατά πόσο είναι στη ζωή σου).

Τα ζευγάρια που κυρίως επηρεάστηκαν από τις τωρινές συνθήκες ήταν όσα ζούσαν μια σχέση εξ αποστάσεως. Καθώς όταν ξαφνικά η απόσταση γίνεται επιβεβλημένη αρχίζεις να σκέφτεσαι, κι αν αυτό που ζεις τώρα δεν τελειώσει ποτέ, πώς θα είναι εφικτό να ανταποκριθείς ψυχικά σε ένα σενάριο κυλιόμενων lockdown έχοντας την αβεβαιότητα του πότε θα ξαναβρεθείς ή θα ξανασμίξεις με τον σύντροφό σου.

 

 

 

Το βάρος της μοναξιάς και της μοναχικότητας, όταν εξαναγκάζεσαι να το ζήσεις λόγω μιας εξωτερικής συνθήκης, πλήττει και τα «παράνομα ζευγάρια»… που σε μια «κανονική» καθημερινότητα μπορούσαν να βρουν τις ισορροπίες τους και να αντέξουν το on/off της επαφής τους – αλλά που σε συνθήκες καραντίνας, το βάρος του να είσαι ο «τρίτος άνθρωπος» μοιάζει ξαφνικά ανυπόφορο και η επιλογή αυτού του είδους σχέση επανεξετάζεται με άλλο πρίσμα αυτή τη φορά.

Ωστόσο το σοκ της καραντίνας δεν άφησε ανεπηρέαστα ούτε και τα κατ’ επίφαση «υγιή» ζευγάρια… Οι συνθήκες εγκλεισμού, η κοινωνική αποστασιοποίηση, το υποχρεωτικό «μένουμε σπίτι», η αλλαγή της ρουτίνας και του καθημερινού προγράμματος έβαλαν στο μεγεθυντικό φακό τα ελαττώματα, τα «κουσούρια», τις ενοχλητικές συνήθειες και των δύο – με αποτέλεσμα να δοκιμαστούν σκληρά οι αντοχές, τα νεύρα, η υπομονή και σε μεγάλο βαθμό τα «θέλω» και τα «μπορώ» αμφότερων των συντρόφων.

 


«Θέλω να είμαι ακόμα με αυτόν τον άνθρωπο;» «Είμαι ακόμα ερωτευμένη μαζί του;» «Είμαστε ευτυχισμένοι;» «Θυμάμαι γιατί τον ερωτεύτηκα εξ αρχής;» «Τον ερωτεύτηκα ποτέ στα αλήθεια» «πότε μας τελείωσε ο έρωτας;» «γιατί δεν τον αντέχω;» «πάντα με εκνεύριζε τόσο;» είναι λίγες μόνο από τις ερωτήσεις που εναλλάσσονται στο κεφάλι σου με κεφαλαία και bold γράμματα.

Όταν ζεις μια κατάσταση που σε φέρνει στα όριά σου, η διάθεσή σου να κάνεις τα στραβά μάτια μειώνεται, δεν σε ενδιαφέρει άλλο να συμβιβαστείς, να υποχωρήσεις. Αναπτύσσονται μηχανισμοί που σε ωθούν να επαναστατήσεις, να αμφισβητήσεις, να αλλάξεις. Έρχεσαι σε επαφή με τις εσωτερικές σου ανάγκες, ακούς ξεκάθαρα την καταπιεσμένη φωνή σου, θυμάσαι ξεχασμένες επιθυμίες, όνειρα που ανέβαλες επανέρχονται στο προσκήνιο.

Μπορεί να μην άλλαξες ούτε εσύ ούτε ο άλλος, οι νέες συντριπτικές συνθήκες ωστόσο μεγεθύνουν τις ήδη υπάρχουσες ρωγμές, αυξάνουν τις εντάσεις, μειώνουν τις αντοχές και όταν ο χώρος και ο χρόνος αποκτούν νέες διαστάσεις εξαιτίας ενός δραματικού γεγονότος νιώθεις ότι αν δεν κάνεις κάτι δραστικό τώρα, δεν θα το κάνεις ποτέ…

 

 

Αν νιώθεις να είσαι σε αυτή την κατάσταση, αν αποφάσισες να χωρίσεις κατά τη διάρκεια της καραντίνας ή αν πήρες την απόφαση να το ανακοινώσεις στο άμεσο διάστημα, τώρα έχεις στη διάθεσή σου και νέες εφαρμογές που αναπτύχθηκαν ειδικά για να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου και όλες τις ψυχικές διακυμάνσεις και το ψυχολογικό φορτίο που συνεπάγεται ένας χωρισμός ή ένα διαζύγιο. Συμβουλές, ψυχολογική υποστήριξη, tips wellness, στρατηγικές, έτοιμες να σου προσφέρουν καθοδήγηση, ανακούφιση και παρηγοριά, στην ευκολία της οθόνης του τάμπλετ ή του κινητού σου. Ρίξε μια ματιά στο mendrx-breakup ή στο break-up-boss και βρες την κατάλληλη εφαρμογή που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες ή στο ψυχολογικό σου προφίλ.

Το να κάνεις restart δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά και το να αφήνεσαι να ζεις μια ζωή που δεν σε ικανοποιεί μένοντας εγκλωβισμένη σε μια σχέση που πλέον δεν σε κάνει χαρούμενη κι ευτυχισμένη είναι κάτι που στην εποχή μετά την καραντίνα μοιάζει επιτακτικό να σκεφτείς και να αξιολογήσεις!

            

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Πιστεύω ότι το αύριο είναι άλλη μια μέρα και πιστεύω στα θαύματα». Όντρεϊ Χέμπορν

Το απόλυτο icon κομψότητας και σοφίας γεννήθηκε στις 4 Μαΐου 1929 κ αλλά συνεχίζει να μας εμπνέει

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

I say a little prayer for you: τα ψυχολογικά οφέλη της προσευχής

Η σχέση νου-ψυχής στο μικροσκόπιο της επιστήμης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Γίνε το κορίτσι του Μάη... στους πιο διάσημους βοτανικούς κήπους του κόσμου!

Με μια υπέροχη εικονική και λουλουδάτη βόλτα... Enjoy!

Προτεινόμενα

CELEBS

Ντορέττα Παπαδημητρίου: Πάσχα στην Πάρο με τους γιους της

Ποιοι φίλοι τους βρίσκονται μαζί τους στο νησί;

SELF-LOVE

7 πράγματα που πρέπει να κάνεις για να απολαμβάνεις περισσότερο τη ζωή

Συνέχισε να διαβάζεις αν νιώθεις να απολαμβάνεις πολύ λίγα και αναρωτιέσαι γιατί η ζωή δεν είναι πιο διασκεδαστική;

CELEBS

Κατερίνα Καινούργιου: Το άλμπουμ των πασχαλινών διακοπών της στη Μύκονο

Η έκπληξη που δέχτηκε από τον Γιάννη Πουλόπουλο