Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Η τέχνη της τακτοποίησης ως έκφρασης της ανάγκης για έλεγχο κι ασφάλεια

Γιατί όταν νιώθεις ότι είναι όλα εκτός ελέγχου έχεις ανάγκη να φέρεις τον κόσμο στα μέτρα σου



Είναι σχετικά αναμενόμενο σε στιγμές άγχους ή ακόμα και σε χρονικά μεταιχμιακές περιόδους να πιάνεις τον εαυτό σου να θέλει να επιβάλεις γύρω σου τάξη. Έχεις μια ανεπτυγμένη ανάγκη να ξέρεις πού βρίσκεται τι, να τα βλέπεις όλα μπροστά σου ξεκάθαρα και τακτοποιημένα. Οι γυναίκες, είτε εκ γενετής είτε προσαρμοζόμενες στον κοινωνικό τους περίγυρο, έχουν μια μεγαλύτερη τάση, κάτι σαν έμφυτη ροπή, να νοικοκυρεύουν το χάος. Αν πέρασες λοιπόν τις καραντίνες βάζοντας τα βιβλία σου κατά αλφαβητική σειρά, ή αν αναδιοργάνωσες το περιεχόμενο σε ντουλάπες και συρτάρια, αυτό δεν έγινε προκειμένου να διαχειριστείς το περίσσευμα του ελεύθερου χρόνου σου.

«Υπάρχει κάτι τόσο σαγηνευτικό στο να μπορείς να ασκήσεις έλεγχο σε ένα μικρό πεδίο της ζωής σου, ακόμα κι αν είναι απλώς το να τοποθετήσεις τα μπολ της κουζίνας σε μια ανά μέγεθος τακτοποιημένη στοίβα», τονίζουν οι ψυχολόγοι. Τη νέα εμμονή με την τάξη, την οργάνωση και την τακτοποίηση αλλά και τη σύνδεση των αρετών αυτών με περισσότερη εσωτερική ηρεμία, λιγότερο άγχος και πιο ικανοποιητική ψυχική διάθεση έχουν προμοτάρει ήδη πριν από την πανδημία του κορωνοϊού η Μάρι Κόντο αλλά και η αναβίωση της τέχνης του φενγκ σούι. Μια νέα σειρά στο Netflix με τον τίτλο Home Edit επανέφερε πέρσι τέτοια εποχή το θέμα καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα απέκτησε 1.5 εκατομμύριο οπαδούς στο Instagram.


Γνωρίζεις ήδη από προσωπική εμπειρία ότι μερικές φορές ένας καθαρός, ήρεμος οικιακός χώρος μπορεί να ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα, ενώ ένας γεμάτος χώρος μπορεί πολύ εύκολα να σου αποσπάσει την προσοχή και καθιστά δύσκολη την εστίαση. Αυτό όμως που τώρα αρχίζεις να συνειδητοποιείς περισσότερο είναι το γιατί η ανάγκη για τακτοποιημένους χώρους μοιάζει να πήρε διαστάσεις παγκόσμιου κινήματος.

Ανάγκη για έλεγχο

Όταν η καθημερινότητα που έζησες έχει ξεπεράσει ακόμα και την πιο δυστοπική φαντασίωση, έχεις την ανάγκη να νιώσεις ότι υπάρχει ακόμα κάτι το οποίο μπορείς να ελέγξεις. Αν δεν μπορείς να έχεις λόγο στο πόσες ώρες είσαι αναγκασμένη να περνάς στο σπίτι, θες τουλάχιστον το σπίτι σου να είναι όπως το θες. Να σου εμπνέει ασφάλεια. Αν δεν μπορείς να επιλέξεις το αν θα δουλέψεις στο γραφείο ή από το σπίτι σου, θες αν μη τι άλλο ο χώρος εργασίας σου να σου προσφέρει θετικά vibes και να σε ενθαρρύνει να συνεχίζεις να κάνεις τη δουλειά με τρόπο που να σε ικανοποιεί και να σε ευχαριστεί. Και να μη χάνεις ενέργεια και χρόνο ψάχνοντας ό,τι χρειάζεσαι.

Σπίτι σημαίνει θαλπωρή

Το δεύτερο lockdown διαφέρει ως προς το πρώτο και ως προς το χρόνο διεξαγωγής του. Η μετάβαση από το φθινόπωρο προς τον χειμώνα, το γεγονός ότι νυχτώνει πιο νωρίς, οι θερμοκρασίες που πέφτουν συνάδουν έτσι κι αλλιώς με περισσότερες ώρες στο σπίτι, αλλά είναι συνυφασμένη και με την ανάγκη για cocooning και για cuffing (δηλαδή «ζευγάρωμα»). Όταν όμως αυτό γίνεται εξαναγκαστικά, με όρους που άλλοι ορίζουν, και με συνθήκες που δεν είναι καθόλου ρομαντικές, έχεις έντονη την ανάγκη να δημιουργήσεις τη φωλιά σου έτσι ώστε να σου εμπνέει αίσθημα θαλπωρής και ζεστασιάς. Να αλλάξεις διακόσμηση, να βάλεις θερμά ριχτάρια, να στρώσεις τα χαλιά σου, να φτιάξεις τη χειμερινή σου γκαρνταρόμπα και γιατί όχι ακόμα και να στολίσεις με τα χριστουγεννιάτικα – όπως αποδεικνύουν οι φωτό που ανέβηκαν στο δεύτερο σαββατοκύριακο της δεύτερης καραντίνας.

Οικονομία δυνάμεων

Η τακτοποίηση του σπιτιού είναι μια τάση εξοικονόμησης ενέργειας και χρόνου, ειδικά σε μια εποχή που τα ψυχικά αποθέματα δεν περισσεύουν σε κανέναν. Είναι κατά κάποιον τρόπο μια ιδιότυπη άσκηση wax on wax off όπου αντί για κινήσεις απομίμησης καράτε αναδιαμορφώνεις το περιβάλλον σου επιχειρώντας να φέρεις και τη ζωή σου αλλά και τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου στα μέτρα σου. Όταν νιώθεις ότι δεν μπορείς να χωρέσεις σε όλο αυτό που συμβαίνει παντού στον κόσμο, όταν βλέπεις ότι ο κόσμος που μέχρι χθες ήξερες πλέον αλλάζει και μεταβάλλεται με έναν τρόπο που σε γεμίζει ανασφάλεια, όταν ψάχνεις να βρεις τη θέση σου σε αυτόν τον νέο και άγνωστο ακόμα κόσμο, είναι απόλυτα φυσιολογικό να θες να νιώθεις άνετα μέσα σου και άνετα μέσα στο σπίτι σου.

Κι έχεις την ανάγκη να ανήκεις σε ένα παγκόσμιο κίνημα που θέλει να αποκτήσει το δικαίωμα να έχει το σπίτι του (και κατ’ επέκταση το μυαλό του) τακτοποιημένο.

Γενική εκκαθάριση

Ένα κίνημα ωστόσο γενικής εκκαθάρισης και εξυγίανσης του τρόπου ζωής σου. Όταν η υγεία γίνεται το νούμερο ένα αγαθό, θες να ορίζει όλες τις επιλογές σου και δεν αναφέρομαι στο ποια μάσκα θα φορέσεις ή στο πόσες φορές θα πλύνεις τα χέρια σου. Θες να αφαιρέσεις ό,τι δεν σου κάνει, ό,τι είναι περιττό, ό,τι έχει χαλάσει και δεν φτιάχνει, ό,τι δεν λειτουργεί πια, ό,τι δεν σου χρησιμεύει. Κι αυτό δεν απευθύνεται μόνο σε ρούχα που πια δεν σε χωράνε, ή σε πράγματα που πλέον δεν χρησιμοποιείς. Έχει να κάνει και με πιο συνειδητές επιλογές, όπως το ποιοι άνθρωποι είναι στη ζωή σου και τι ρόλο ή θέση έχουν, το πώς θες να περνάς τον χρόνο σου. Αναδιαμορφώνοντας αυτή τη στιγμή το χώρο σου, ουσιαστικά βάζεις ετικέτες στους φόβους και στις ανασφάλειές σου. Αναδιοργανώνεις την καθημερινότητά σου ώστε να είναι όσο γίνεται πιο φιλική στις εσωτερικές σου αναζητήσεις. Δεν μένεις μόνο στην επιφάνεια. Ασχολείσαι με όλο αυτό που ονομάζεται «εσύ» ή «εαυτός», το σπίτι είναι απλώς ένα κομμάτι ή μόνο μία αφορμή.

Ασκήσεις ισορροπίας

Η τακτοποίηση αυτή τη στιγμή δεν είναι ένας περισπασμός για να μην σκέφτεσαι όσα σε προβληματίζουν, συμβαίνουν ή φοβίζουν, είναι μια άσκηση διαλογισμού, μια απόπειρα να εμβαθύνεις στο εσωτερικό σου σύμπαν παίρνοντας τον έλεγχο για όσα σε περιβάλλουν και όσα σε αφορούν στον μικρόκοσμο της καθημερινότητάς σου. Μικρές εξωτερικές αλλαγές οι οποίες ωστόσο συμβαδίζουν με την ανάγκη σου να βάλεις τάξη μέσα σου. Λιγότερο χάος στο σπίτι, λιγότερο χάος στη ζωή σου γενικότερα. Πέρα από την τόνωση του ανοσοποιητικού σου, η τάξη, το συμμάζεμα όταν γίνεται με ολιστική προσέγγιση είναι ένας τρόπος να ενισχύεις την άμυνά σου εκ των έσω και να προσφέρεις στον εαυτό σου ένα αίσθημα σιγουριάς, ότι ακόμα κι όταν όλα γύρω σου καταρρέουν εσύ έχεις το δικό σου προσωπικό καταφύγιο που μπορεί να σε προφυλάξει.           

Cover photo credits: Home edit on Netflix with Celebrity Stylist Rachel Zoe

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ζωή είναι σαν να κάνεις ποδήλατο. Για να διατηρήσεις την ισορροπία, πρέπει να συνεχίσεις να κινείσαι» Άλμπερτ Άινσταϊν

Μαθήματα σοφίας και ζωής από τον Άλμπερτ Άινσταϊν που πέθανε στις 18 Απριλίου του 1955

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η μνήμη της καρδιάς εξαλείφει τα άσχημα και μεγεθύνει τα καλά» Gabriel García Márquez

O σπουδαίος Gabriel García Márquez πέθανε στις 17 Απριλίου 2014, αλλά τα βιβλία του συνεχίζουν να μας ταξιδεύουν

Προτεινόμενα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

FASHION RADAR

Η Rihanna κλέβει τις εντυπώσεις με το statement look της σε oversized fit

Τι φόρεσε η αγαπημένη RiRi στην επίσημη παρουσίαση της Fenty x PUMA;