Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε από την αρχή, ποτέ δεν είναι αργά για να είστε ευτυχισμένοι» Jane Fonda

Μαθήματα ζωής, σοφίας και γοητείας από την αστείρευτη Jane Fonda



Αν κάποτε ήταν σύμβολο του σεξ, ακόμα παραμένει σύμβολο της ομορφιάς και περισσότερο από ποτέ σήμερα αποτελεί σύμβολο της αστείρευτης ενέργειας, ορίζοντας από την αρχή την ερμηνεία και την έννοια της γοητείας και της θηλυκότητας. Η Τζέιν Φόντα (αγγλ.: Jane Fonda) γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1937 και είναι Αμερικανίδα ηθοποιός βραβευμένη δύο φορές με Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου. Πέρα από τη συμμετοχή της σε πολυάριθμες παραγωγές του θεάτρου και του κινηματογράφου είναι γνωστή για το ακτιβιστικό της έργο κατά τη διάρκεια του πολέμου των ΗΠΑ με το Βιετνάμ, καθώς και για το λανσάρισμα μιας σειράς από βιντεοκασέτες γυμναστικής, δικής της παραγωγής, που έκαναν την αερόβια άσκηση μόδα, κατά τη διάρκεια δεκαετίας του '80.

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και είναι κόρη του μεγάλου Αμερικανού ηθοποιού Χένρι Φόντα και της Φράνσις Φορντ Σέιμουρ. Είναι επίσης αδερφή του ηθοποιού Πίτερ Φόντα που γεννήθηκε τρία χρόνια αργότερα και θεία της ηθοποιού Μπρίτζετ Φόντα, κόρης του Πίτερ. Οι γονείς της Τζέιν την ονόμασαν Λαίδη Τζέιν Σέιμουρ εμπνευσμένοι από τη μακρινή απόγονο της μητέρας της, την Τζέιν Σέιμουρ, η οποία ήταν τρίτη σύζυγος του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου του Η'. Η μητέρα της, που αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, αυτοκτόνησε όταν η Τζέιν ήταν 13 ετών κι ο πατέρας της ξαναπαντρεύτηκε.

Τρεις σύζυγοι, (Ροζέ Βαντίμ (1965–1973), Τομ Χέιντεν (1973–1990), Τεντ Τέρνερ (1991–2001)), τρία παιδιά, 2 Όσκαρ και αρκετά ακόμα βραβεία. Γύρω στις 50 ταινίες, έντονη ακτιβιστική δράση, προγράμματα άσκησης και γυμναστικής, και μια αφοπλιστική ενέργεια.

Η νέα χιλιετία βρήκε τη Φόντα να χωρίζει από τον Τέντ Τέρνερ το 2000 και να επιστρέφει στο χώρο της 7ης τέχνης, του θεάτρου, του πολιτικού ακτιβισμού και του αερόμπικ. Το 2005 υποδύθηκε την "κακιά πεθερά" στο ομώνυμο φιλμ (αγγλ. Monster-in-Law) όπου ταλαιπωρούσε την Τζένιφερ Λόπεζ και το 2007 στην ταινία Σπίτι με κανόνες (Georgia Rule). Τον Απρίλιο του 2005 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία της με τίτλο My Life So Far. Πρόσφατα γνώρισε ξανά μεγάλη επιτυχία με τη σειρά Grace & Frankie.

 Με αφορμή τα γενέθλιά της θυμόμαστε μερικές από τις χαρακτηριστικές της φράσεις:

«Είμαι ευλογημένη πέρα ​​από κάθε προσδοκία με γυναίκες φίλες».

 

«Ποτέ δεν είναι αργά - ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε από την αρχή, ποτέ δεν είναι αργά για να είστε ευτυχισμένοι».

 

«Δεν μαθαίνεις από τις επιτυχίες. Δεν μαθαίνεις από τα βραβεία. Δεν μαθαίνεις από τη διασημότητα. Μαθαίνεις μόνο από πληγές και σημάδια και λάθη και αποτυχίες. Και αυτή είναι η αλήθεια».

 

«Έχω μια αυτοπεποίθηση για τη ζωή μου που προέρχεται από το να στέκομαι γερά στα πόδια μου».

 

«Αντί να παρασύρεστε σαν φύλλο στο ποτάμι, καταλάβετε ποιος είστε και πώς συναντάτε τους ανθρώπους και τι είδους αντίκτυπο έχετε στους ανθρώπους γύρω σας και στην κοινότητα γύρω σας και στον κόσμο, έτσι ώστε όταν βγείτε έξω να μπορείτε να αισθανθείτε ότι έχετε κάνει μια θετική διαφορά».

 

«Δεν είναι σκοπός μας το να είμαστε τέλειοι. Μου πήρε πολύ χρόνο να το μάθω».

«Ένα μέρος της σοφίας είναι να ξέρεις τι δεν χρειάζεσαι πια και να το αφήνεις να φύγει».

 

«Για να είσαι επαναστάτης πρέπει να είσαι άνθρωπος. Πρέπει να νοιάζεσαι για ανθρώπους που δεν έχουν δύναμη».

 

«Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες. είναι να αφήσουμε όλους τους ανθρώπους να ζήσουν μια πληρέστερη ζωή».

 

«Τα άτομα που σας έκριναν λάθος ή που δεν ήξεραν πώς να σας συμπεριφερθούν, τους συγχωρείτε. Και το να τους συγχωρείς σου επιτρέπει να συγχωρείς και τον εαυτό σου».

 

«Δεν μπορούμε πάντα να ελέγξουμε τις σκέψεις μας, αλλά μπορούμε να ελέγξουμε τα λόγια μας, και η επανάληψη εντυπωσιάζει το υποσυνείδητο και τότε είμαστε κύριοι της κατάστασης».

 

«Λατρεύω τα λάθη γιατί μόνο έτσι μαθαίνεις».

«Ένας άντρας δικαιούται κάθε εποχή ενώ μια γυναίκα έχει δικαίωμα μόνο στην άνοιξη».

 

«Καθώς άρχισα να μεγαλώνω, συνειδητοποίησα, "Είμαι τόσο χαρούμενη!" Δεν το περίμενα αυτό! Δεν ήμουν χαρούμενη όταν ήμουν νέα».

 

«Μια μητέρα που έχει εμμονή με το να είναι αδύνατη και να κάνει δίαιτα και να ασκείται δεν πρόκειται να είναι πολύ καλή μητέρα».

 

«Ήμουν χαμαιλέοντας, γινόμουν η γυναίκα που οι άντρες ήθελαν να είμαι».

 

«Όλη μου τη ζωή πίστευα ότι αν δεν ήμουν τέλεια δεν θα με αγαπούσαν».

 

«Πάντα είχα μια τάση να ερωτεύομαι. Κάθε φορά που έβρισκα τον εαυτό μου χωρίς σύντροφο, έπεφτα σε κατάσταση ήπιου πανικού».

 

«Νιώθω ότι η ειλικρίνειά μου δίνει στους ανθρώπους την ελευθερία να μιλάνε για πράγματα που διαφορετικά δεν θα τολμούσαν».

 

«Μέσω θεραπείας και πολλής σκέψης και συγγραφής των απομνημονεύσεών μου, μπόρεσα να χρησιμοποιήσω τη ζωή μου ως μάθημα».

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ματαιοδοξία είναι η αγαπημένη μου αμαρτία» Al Pacino

Γιορτάζει τα 84 του χρόνια κι εμείς απολαμβάνουμε μαζί του μια κινηματογραφική ζωή

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department