Skip to main content

Μουσική

«Η ιδέα της λύτρωσης είναι πάντα καλά νέα, ακόμα κι αν σημαίνει θυσίες ή κάποιες δύσκολες στιγμές» Patti Smith

People have the power, κι η Πάτι Σμιθ το γνωρίζει καλά



Καλλιτέχνις με όλη τη σημασία της λέξης, ακτιβίστρια, υπέρμαχος των δικαιωμάτων, σύμβολο εποχής, ένα ζωντανό ποίημα. Η Patti Smith (Patricia Lee "Patti" Smith) γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1946 κι είναι Αμερικανίδα τραγουδοποιός, ποιήτρια και εικαστικός καλλιτέχνης, που έγινε σημαίνουσα συνιστώσα του πανκ κινήματος της Νέας Υόρκης με τον πρώτο της δίσκο, Horses (1975).

Την αποκάλεσαν «νονά του πανκ» καθώς συνδύασε το στυλ της μπητ ποίησης με το garage rock. Οι αναφορές της εισήγαγαν την γαλλική ποίηση του 19ου αιώνα στους αμερικανούς έφηβους, ενώ η τολμηρή γλώσσα της αψήφησε την εποχή της ντίσκο. Η Σμιθ είναι περισσότερο γνωστή για το τραγούδι της Because the Night, το οποίο έγραψε μαζί με τον Μπρους Σπρίνγκστιν και έφθασε στο no 13 του Billboard Hot 100. Το 2005 η Patti Smith επονομάστηκε τιμητικά Διοικητής του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων από τον Γάλλο υπουργό Πολιτισμού, και το 2007 πήρε τη θέση της στο Rock and Roll Hall of Fame.

Με αφορμή τα γενέθλιά της θυμόμαστε μερικές χαρακτηριστικές της φράσεις:

 

«Αν νιώθεις καλά με το ποιος είσαι μέσα σου, θα ακτινοβολείς».

 

«Μην αφήσεις ποτέ αυτή τη φλογερή θλίψη που λέγεται επιθυμία».

 

«Όσοι έχουν υποφέρει καταλαβαίνουν τα βάσανα και επομένως απλώνουν το χέρι τους».

 

«Στην τέχνη και στο όνειρο να προχωράτε προς στην εγκατάλειψη. Στη ζωή μπορείτε να προχωρήσετε με ισορροπία και μυστικότητα».

 

«Η θλίψη αρχίζει να γίνεται επιεικής, και δεν εξυπηρετεί κανέναν, και είναι επώδυνη. Αλλά αν την μεταμορφώσεις σε ανάμνηση, τότε μεγεθύνεις το άτομο που έχασες και επίσης δίνεις κάτι από αυτό σε άλλους ανθρώπους, ώστε να μπορούν να βιώσουν κάτι από αυτό το άτομο».

 https://www.instagram.com/p/CYGGcjyKKhu/

«Για οτιδήποτε κακό, υπάρχουν ένα εκατομμύριο πραγματικά συναρπαστικά πράγματα, είτε είναι κάποιος που βγάζει ένα πραγματικά υπέροχο βιβλίο, υπάρχει μια νέα ταινία, υπάρχει ένας νέος ντετέκτιβ, ο ουρανός είναι απίστευτα χρυσός ή έχετε το καλύτερο φλιτζάνι καφέ που είχατε ποτέ στη δική σας ζωή».

 

«Τα καλά νέα δεν πρέπει απαραίτητα να είναι θετικά. Το να φέρνεις καλά νέα δίνει ελπίδα στον συνάνθρωπο».

 

«Τίποτα δεν θα καταπνίξει την ανθρώπινη εξέλιξή σας περισσότερο από τη φήμη και την περιουσία».

 

«Σε ό,τι με αφορά, το να είσαι οποιουδήποτε φύλου είναι ένα τράβηγμα».

 

«Η ιδέα της λύτρωσης είναι πάντα καλά νέα, ακόμα κι αν σημαίνει θυσίες ή κάποιες δύσκολες στιγμές».

 https://www.instagram.com/p/CYGASAcIDTl/

«Ένας καλλιτέχνης φοράει το έργο του στη θέση των πληγών».

 

«Όταν ήμουν νεότερος, ένιωθα ότι ήταν καθήκον μου να ξυπνήσω τον κόσμο. Νόμιζα ότι η ποίηση κοιμόταν. Νόμιζα ότι το ροκ εν ρολ κοιμόταν».

 

«Για τα Χριστούγεννα κάθε χρόνο, η μητέρα μου συνήθιζε να μου δίνει αυτά τα φτηνά μικρά ημερολόγια που θα έγραφαν το ωροσκόπιό σας και θα έδιναν μια μικρή κενή θέση για κάθε μέρα».

 https://www.instagram.com/p/CYF2Tvdq65F/

«Οι άνθρωποι έχουν τη δύναμη να εξαγοράσουν το έργο των ανόητων».

 

«Προσπαθήσαμε να μην γεράσουμε, αλλά ο χρόνος είχε την οργή του».

 

«Ως πολίτης, ελπίζω να είμαι ανθρωπιστής. Ως καλλιτέχνης, είμαι ελεύθερη».

 

«Αν έχω μάθει ένα πράγμα στη ζωή, είναι να μην είμαι τόσο επικριτική απέναντι στους άλλους ανθρώπους».

 

«Δεν αγαπούσα τον Τζιμ Μόρισον γιατί ήταν αυτοκαταστροφικός. Τον αγαπούσα λόγω της δουλειάς του. Εξαιτίας του τρόπου που συνδύασε την ποίηση με το ροκ εν ρολ. Γιατί έκανε κάτι καινούργιο».

 

«Δεν ήξερα τον Κερτ Κομπέιν ή την Έιμι Γουάινχαουζ, αλλά με επηρέασαν και οι δύο με τους θανάτους τους γιατί θαύμαζα τόσο πολύ τη δουλειά τους και θρηνούσα τα νιάτα τους και τη δουλειά που δεν θα παρήγαγαν ποτέ».

 https://www.instagram.com/p/CX_0bo4LW_5/

«Η κόρη μου είναι μια από τις μεγαλύτερες εμπνεύσεις μου. Είναι περιβαλλοντολόγος, παίζει πιάνο, μαζεύει χρήματα για τους σεισμόπληκτους στο Νεπάλ. Κάθε μέρα με εκπλήσσει και με διδάσκει κάτι».

Διαβάστε επίσης

Μουσική

10 αγαπημένα τραγούδια των Rolling Stones στον κινηματογράφο

O Βασίλης Σπανός φοράει τα ακουστικά του και υπό τους ήχους του νέου album των Rolling Stones ανατρέχει στα κλασικά τραγούδια της πελώριας δισκογραφίας της μπάντας, τα οποία «παντρεύτηκαν» με διάσημες κινηματογραφικές σεκάνς.

Προτεινόμενα

FOOD

Νέα μελέτη του εγκεφάλου συνδέει τη μοναξιά με τη λαχτάρα για ζάχαρη

Οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους κοινωνικά απομονωμένους μπορεί επίσης να έχουν πιο έντονη λαχτάρα για ζαχαρούχα τρόφιμα

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Ποιες φράσεις να πείτε για να θέσετε τα όριά σας στους άλλους

Ο χώρος σας, ο χρόνος σας, τα όριά σας πρέπει να αδιαπραγμάτευτα