Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Ποιους στόχους να αναζητήσετε για να είστε ευτυχισμένοι για το υπόλοιπο της ζωής σας

Μια νέα μελέτη συγκρίνει τους στόχους για τον πλούτο έναντι της υγείας για να τονώσει τα συναισθήματα ευτυχίας



Μπορεί να μη σκέφτεστε τους στόχους της ζωής σας σε καθημερινή βάση, μπορεί και καθόλου. Ωστόσο, η συμπεριφορά σας σε αυτή την καθημερινή βάση αντικατοπτρίζει τον πρωταρχικό σκοπό που βάζετε στη ζωή σας. Βρίσκετε τον εαυτό σας απασχολημένο με το πώς φαίνεστε στους άλλους ή πιστεύετε ότι είναι πιο σημαντικό να εστιάσετε στις εσωτερικές καταστάσεις που συμβάλλουν στη σωματική και ψυχική σας υγεία;

Ταυτόχρονα, θα περιγράφατε τις ενέργειές σας ως προσανατολισμένες στην παροχή ανέσεων σε πλάσματα που μπορεί να προσφέρει ο πλούτος; Ή αφιερώνετε το μεγαλύτερο μέρος των προσπαθειών σας για να εκφράσετε τις μοναδικές σας ικανότητες και τα ενδιαφέροντα; Μια τελευταία ερώτηση: Βλέπετε τις σχέσεις ως τρόπους για να προχωρήσετε, ή εκτιμάτε τις σχέσεις για την αγάπη και την κατανόησή τους;

Αυτά τα κεντρικά ερωτήματα βρίσκονται στο επίκεντρο της θεωρίας του αυτοκαθορισμού (SDT), η οποία προτείνει ότι η προσπάθεια για τις λεγόμενες «εξωγενείς» ανταμοιβές του πλούτου, της φήμης και της αναγνώρισης μπορεί να εμποδίσει την ικανότητά σας να επιτύχετε αληθινή εσωτερική ευτυχία. Τέτοια κίνητρα παρεμβαίνουν στην ευημερία επειδή βασίζονται στις συγκρίσεις που κάνετε για τον εαυτό σας με τους άλλους, συγκρίσεις που προορίζονται να μην τελειώσουν ποτέ. Σύμφωνα με τα λόγια των συγγραφέων μιας νέας μελέτης στο Journal of Personality and Social Psychology, «ακόμα και όταν επιτυγχάνονται, οι εξωτερικές φιλοδοξίες είναι μονίμως απρόσιτες επειδή οι άνθρωποι απαιτούν μια αυξανόμενη δόση “φαρμάκου” για να συνεχίσουν να λαμβάνουν το φαινομενικό όφελος».

Αντίθετα, ο δρόμος προς την ευημερία βρίσκεται στην αναζήτηση των «εσωτερικών» ανταμοιβών που σχετίζονται με την προσωπική ανάπτυξη, τη συμμετοχή σε συναισθηματικά ευχάριστες σχέσεις, το δόσιμο στους άλλους και τη δική σας σωματική υγεία. Η επιδίωξη αυτών των στόχων σας βοηθά να ικανοποιήσετε τις ανάγκες σας για αυτονομία (βούληση), ικανότητα (ικανοποίηση) και συγγένεια (εγγύτητα με άλλους).

Αν και η SDT είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής θεωρία, παραμένει το ερώτημα εάν οι αρχές της αντέχουν στον συστηματικό εμπειρικό έλεγχο. Ο σκοπός της μελέτης των Bradshaw et al. ήταν να διενεργήσει ακριβώς μια τόσο σκληρή ανασκόπηση.

https://www.instagram.com/p/CpdcckLvjJz/

Λήψη του μέτρου του εσωτερικού και του εξωγενούς κινήτρου

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών έρευνας και θεωρητικών για την SDT, αυτό το ζήτημα της σχέσης εξωγενών και εγγενών στόχων με την ευημερία εμπίπτει στο συγκεκριμένο πλαίσιο που είναι γνωστό ως «θεωρία περιεχομένου στόχου», την ιδέα ότι «το συγκεκριμένο περιεχόμενο των στόχων ζωής των ατόμων συμβάλλει επίσης στοχευμένα στην ευημερία τους». Η απόδειξη της εγκυρότητάς του δεν απαιτεί περισσότερη έρευνα, προτείνει η αυστραλιανή ερευνητική ομάδα, αλλά εξετάζει διεξοδικά τα υπάρχοντα δεδομένα.

Χρησιμοποιώντας μετα-ανάλυση για να υποβάλουν προηγούμενη έρευνα σε αυστηρό έλεγχο, οι Bradshaw et al. διατύπωσαν μια σειρά υποθέσεων που βασίζονται σε διαφορετικούς τρόπους σύγκρισης της συνεισφοράς του εσωτερικού και του εξωτερικού κινήτρου σε μετρήσεις τόσο της ευημερίας όσο και της «ασθένειας» ή της αίσθησης απόγνωσης και ματαιότητας. Οι επιλογές που εκφράζονται στις υποθέσεις τους αντιπαραβάλλουν τους δύο τύπους κινήτρων ως προς τον αντίκτυπό τους τόσο στην ευημερία όσο και στην αρνητική κατάσταση.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα μαζί με το καθαρό πεδίο αυτής της μελέτης ήταν ότι περιελάμβανε όχι μόνο τυπικές μελέτες συσχέτισης μιας λήψης, αλλά και διαχρονική έρευνα στην οποία το κίνητρο κατά τον Χρόνο 1 μπορούσε να αξιολογηθεί ως προς τις επιπτώσεις του στην ευημερία ή την αρνητική κατάσταση του χρόνου 2 (ή και πέρα). Τώρα, αντί να περιορίζονται από το πρόβλημα «η συσχέτιση δεν ισούται με την αιτιότητα», οι συγγραφείς θα μπορούσαν να βγάλουν αιτιώδη συμπεράσματα. Πέρα από αυτό το χαρακτηριστικό, η μετα-ανάλυση επέτρεψε να γίνουν συγκρίσεις ανά φύλο, ηλικία, εθνικότητα και κοινωνική τάξη, τα οποία θα μπορούσαν όλα να είναι σημαντικές επιρροές τόσο στην ευημερία όσο και στα κίνητρα.

 https://www.instagram.com/p/Cr4xXMqs4EL/

Ποιο είναι το κίνητρό σας;

Το ένα πρότυπο και στις 92 μελέτες (που περιελάμβαναν περισσότερους από 70.000 συμμετέχοντες παγκοσμίως) ήταν ότι χρησιμοποίησαν την ίδια μέτρηση ερωτηματολογίου για την αξιολόγηση των κινήτρων για εγγενείς και εξωγενείς στόχους. Αυτό το ερωτηματολόγιο, που ονομάζεται Δείκτης Προσδοκιών, περιλαμβάνει στοιχεία που εμπίπτουν σε επτά κατηγορίες που αντιπροσωπεύουν τις δύο κατηγορίες στόχων. Δείτε πώς θα απαντούσατε σε αυτά τα δείγματα στοιχείων. Το καθένα περιλαμβάνει την αξιολόγηση του εαυτού σας από το 1 (καθόλου) έως το 7 (πολύ) ανάλογα με τη σημασία, την πιθανότητα επίτευξης και την επίτευξη:

Να είσαι πολύ πλούσιος άνθρωπος

Να μεγαλώνεις και να μαθαίνεις νέα πράγματα

Να γίνει γνωστό το όνομά μου από πολλούς

Να έχω καλούς φίλους στους οποίους να μπορώ να βασιστώ

Να νιώθω καλά με το επίπεδο φυσικής μου κατάστασης

Να εργαστώ για τη βελτίωση της κοινωνίας

Για να συμβαδίζω με τη μόδα στην εμφάνιση και τα ρούχα

Οι εξωγενείς στόχοι όπως απεικονίζονται με αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνουν τον πλούτο (#1), τη φήμη (#3) και την εικόνα (#7). Οι εγγενείς στόχοι περιλαμβάνουν την αυτο-ανάπτυξη (#2), τις σχέσεις (#4), την υγεία (#5) και την κοινότητα (#6).

Μπορεί να σας φανεί ενδιαφέρον να συγκρίνετε τη στάθμιση των εγγενών με τα εξωτερικά στοιχεία καθώς και τη σύγκριση της τρέχουσας έναντι της μελλοντικής σας επίτευξης κάθε στόχου. Ωστόσο, η σημασία από μόνη της είναι ένας βασικός δείκτης και, στα πολλαπλά στοιχεία του Δείκτη Φιλοδοξιών, θα χρησιμεύσει ως η αξία που θα χρησιμοποιούσατε για την αξιολόγηση του αντίκτυπου στην ευημερία σας.

Έχοντας αυτό κατά νου, μπορεί να κατανοήσετε καλύτερα γιατί είναι τόσο μάταιο να συνεχίσετε να επιδιώκετε εξωγενείς στόχους, αποκλείοντας ή ακόμα και την έκπτωση εγγενών. Μπορείς ποτέ να έχεις αρκετή φήμη; Θα έχετε ποτέ μια τόσο υπέροχη εικόνα όσο θα θέλατε και θα διαρκέσει με τον καιρό; Αντίθετα, η αναζήτηση σχέσεων και αυτο-ανάπτυξης μπορεί να σας ωθήσει προς την εκπλήρωση αυτών των βασικών ανθρώπινων αναγκών της ικανότητας, της συγγένειας και της αυτονομίας.

Σε όλες τις αναλύσεις, συμπεριλαμβανομένων των δημογραφικών ελέγχων, τα ευρήματα υποστήριξαν ξεκάθαρα την υπόθεση που συνέδεε τα υψηλότερα εσωτερικά κίνητρα με τη μεγαλύτερη ευημερία και τα υψηλότερα εξωτερικά κίνητρα με τη μεγαλύτερη ασθένεια. Ωστόσο, υπήρχε μια προϋπόθεση ότι οποιοδήποτε κίνητρο ήταν καλύτερο από όλα: «Η προσπάθεια», κατέληξαν οι συγγραφείς, «είναι καλύτερο από το κίνητρο».

Συνολικά, εκτός από αυτό το κάπως προφανές γεγονός, οι συγγραφείς προσγειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στην πλευρά της αξίας του εγγενούς κινήτρου στην προαγωγή της ψυχολογικής υγείας: «Όταν πρόκειται για στόχους, η ευτυχία φαίνεται να είναι από τις χορδές της καρδιάς και όχι από τα κορδόνια του πορτοφολιού». Τα ευρήματα υποστηρίζουν, λοιπόν, αυτό που θα μπορούσατε να θεωρήσετε την «άπληστη» άποψη για τα εξωτερικά κίνητρα - δηλαδή, ότι «παραγκωνίζει» οποιαδήποτε άλλη μορφή κινήτρου μόλις κυριαρχήσει στη ζωή σας. Είναι δύσκολο να αισθάνεστε ότι έχετε τον έλεγχο της ζωής σας όταν ανησυχείτε συνεχώς για το πώς σας αντιλαμβάνονται οι άλλοι.

https://www.instagram.com/p/Crzp0fVL5HJ/

Πώς να ενισχύσετε το εσωτερικό σας κίνητρο

Τώρα που αντιπαραβάλατε τους δικούς σας στόχους, σας εξέπληξαν οι αξιολογήσεις σας; Ήταν πιο σημαντική η εικόνα από τη φιλία; Τι γίνεται με την υγεία; Σκέφτεστε, επίσης, τα επίπεδα επίτευξής σας, ποιοι στόχοι που θεωρείτε ότι έχετε επιτύχει σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα με τον εαυτό σας;

Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό των αποτελεσμάτων ήταν ότι η ηλικία έπαιξε έναν πολύ μικρό, αν και αντιληπτό, ρόλο στον επηρεασμό της σχέσης μεταξύ κινήτρων και ευημερίας. Εφαρμόζοντας αυτό στον εαυτό σας, φαίνεται ασφαλές να συμπεράνουμε ότι το να είσαι ευτυχισμένος σε όλη τη ζωή φαίνεται να παραμένει μια σταθερή συνάρτηση της επιθυμίας να συνειδητοποιήσεις τις πιο εσώτερες ανάγκες σου. Επιπλέον, σε αντίθεση με τους εξωγενείς στόχους, οι εσωτερικοί στόχοι είναι αυτοκινούμενοι και γίνονται ενισχυτικοί από μόνοι τους. Δεν χρειάζεται να τα τσεκάρετε από μια λίστα και να πείτε «τελείωσε», ούτε χρειάζεται να αισθάνεστε ανεπαρκείς επειδή εξακολουθείτε να προσπαθείτε για αυτούς.

Συνοψίζοντας, το να έχεις στόχους είναι ξεκάθαρα σημαντικό συστατικό της καλοζωισμένης ζωής. Για να διασφαλίσετε ότι οι στόχοι που διατηρούν την ευημερία σας σας επιτρέπουν να αισθάνεστε ότι η ζωή σας αξίζει πράγματι, η μετατροπή του εξωγενούς σε εγγενή θα σας προσφέρει την πιο ικανοποιητική διαδρομή, ανεξάρτητα από την ηλικία σας.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30