Skip to main content

FITNESS

Σαββατοκύριακο: Ώρα να ξεσκουριάσεις απ' τη καραντίνα, ώρα για winter yoga

Ασκήσεις που θα ''λύσουν'' το μυαλό και το σώμα σου διώχνοντας όλο το άγχος


Κατερίνα Ανδρομιδά

Έχεις σίγουρα ακούσει για αυτήν από κάποια παρέα που καθόταν δίπλα σου στη παραλία το καλοκαίρι και απαριθμούσε με μεγάλο ενθουσιασμό τα οφέλη της, κάποια στιγμή θα έπεσες πάνω σε κάποια YouTuber που φαινόταν αρκετά ευδιάθετη να κάνει σανίδα παίρνοντας παράλληλα αναπνοές ενώ οπωσδήποτε θα πέρασες κάποια στιγμή έξω από στούντιο (προ κορωνοϊού τουλάχιστον) που ακούγονταν φράσεις όπως ''Ευχαριστώ τον εαυτό μου'' ή ''namaste''.

H γιόγκα τα τελευταία χρόνια έχει χτίσει μεγάλο κοινό (ακόμη και πιστούς της αερόβιας) ή και όσους δεν διέθεταν ποτέ φόρμες και αθλητικά στη ντουλάπα τους. Και υπάρχει λόγος που υπάρχει τόσο μεγάλο fan club. Μπορεί όλοι οι τύποι άσκησης να φροντίζουν το σώμα και το πνεύμα μας, όμως η γιόγκα αποδεδειγμένα το πάει ένα βήμα παρακάτω. Μέσω της γιόγκα δεν επικοινωνεί το σώμα και το μυαλό σου μόνο μέσω της μεταφοράς οξυγόνου και της καλύτερης ροής του αίματος (που συμβαίνει σε όλες τις ασκήσεις) αλλά στη πραγματικότητα επανασυνδέεσαι με το σώμα σου. Σε διαστήματα τόσο έντονα και επίπονα (κυρίως για τη ψυχολογία μας) η γιόγκα ίσως και να είναι ο απόλυτος σύμμαχος για να βγούμε αλώβητοι από το συσσωρευμένο άγχος που έχει φωλιάσει μέσα μας από όταν ξεκίνησε η πανδημία και που δεν απελευθερώσαμε ποτέ...

Αν ήδη έχεις κάνει τα πρώτα δειλά βήματα στη γιόγκα, θα έχεις πάρει μία πρώτη γεύση. Ασύγκριτα καλύτερη ποιότητα ύπνου, περισσότερη ενέργεια (ακόμη κι αν κυριολεκτικά έσκαβες όλη μέρα) και φυσικά λιγότερη ανησυχία και άγχος. Παρακάτω ακολουθούν τρεις ασκήσεις που σου προτείνουμε να δοκιμάσεις, αν θες να θυμηθείς πώς είναι να αναρωτιέσαι γιατί έχεις τόση διάθεση:

1. Nadi Shoddana Pranayama

Η αναπνοή είναι το Α και το Ω στη γιόγκα. Μύτη, μέτωπο και στόμα. Αυτά τα τρία συνεργάζονται (κι ας μη το καταλαβαίνεις) ώστε εσύ να βιώνεις αυτή τη παράξενη χαλάρωση όταν τελειώνει το μάθημα yoga. Ιδανική θέση για αυτή την άσκηση να παραμείνεις όρθια ή τελείως ξαπλωμένη κάνοντας 10 επαναλήψεις. Εισπνοή- εκπνοή και όλα θα πάνε καλύτερα μέσα σου.

2. Kapalbhati Pranayama

Παρόμοια με τη προηγούμενη άσκηση και εξίσου εύκολη. Βρες τη πιο άνετη γωνιά του σπιτιού σου, κάθισε στο στρώμα σου και ξεκίνα μία επανάληψη 15-45 εκπνοών με γρήγορη εναλλαγη ανάμεσα στην εισπνοή- εκπνοή. Ένα κύμα ηρεμίας θα σε πλημμυρίσει από τις πρώτες κιόλας 10 επαναλήψεις...

3. Ujjayi Pranayama

Εδώ προχωράμε στα βαθιά και προσπαθούμε όχι μόνο να μάθουμε να απαπνέουμε σωστά αλλά και πιο στοχευμένα. Οι επαναλήψεις εισπνοής-εκπνοής θα πρέπει να είναι όσο γίνεται βαθιές και έντονες. Κατά την βαθιά εισπνοή διευρύνονται οι πνεύμονες ενώ κατά την έντονη (δυνατή, σαν κύμα) εκπνοή, επιτυγχάνεται η σύσφιγξη του λαιμού. 

Μη χάνεις την ευκαιρία να δείχνεις (και να είσαι) ήρεμη, αύριο το πρωί ξετύλιξε το στρώμα σου και namaste...

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

FITNESS

6 τρόποι με τους οποίους η yoga ενισχύει τη σεξουαλική σου ζωή

Κι όμως, η ενασχόληση μαζί της μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ και το σεξ στην καθημερινότητά σου

FITNESS

Οκτώ τρόποι για να χάσετε λίπος από την κοιλιά

Πώς να μειώσετε το σπλαχνικό λίπος

FITNESS

5 έξυπνα tips για να καις περισσότερες θερμίδες όσο περπατάς

Το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο προς μια καλύτερη φυσική κατάσταση, αλλά και στην ήπια απώλεια βάρους

Προτεινόμενα

CELEBS

Διαζύγιο για τον Νικόλαο και την Τατιάνα Μπλάτνικ

Χωρίζουν μετά από 14 χρόνια γάμου

CELEBS

Eurovision: Πλήθος επωνύμων στο αποχαιρετιστήριο πάρτι για τη Μαρίνα Σάττι

Η τραγουδίστρια ερμήνευσε live το Zari κι αποθεώθηκε