Skip to main content

FITNESS

6 τρόποι με τους οποίους η γυμναστική ενισχύει την ψυχική μας υγεία

Η γυμναστική δεν βελτιώνει μόνο την εμφάνισή μας, αλλά συμβάλει με πολλούς τρόπους στην ενίσχυση της ψυχικής μας υγείας



Οι περισσότεροι άνθρωποι που ξεκινούν να γυμνάζονται συστηματικά το κάνουν κατά κύριο λόγο εξαιτίας της βελτίωσης της εμφάνισής μας και της μείωσης του βάρους στις οποίες αυτή αναμφίβολα συμβάλει. Γνωρίζατε όμως ότι η γυμναστική ενισχύει και την ψυχική μας υγεία με πληθώρα τρόπων; Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πως ακριβώς συμβαίνει αυτό.

Ενισχύει την αυτοπεποίθησή μας

Η συστηματική γυμναστική ενισχύει την αυτοπεποίθησή μας, ιδιαίτερα όταν μέσω αυτής αποκτάμε νέες ικανότητες σε κάτι. Κατ’ αυτόν τον τρόπο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και για τις νεότερες ηλικίες, ιδιαίτερα για παιδιά στην εφηβεία, που τότε ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα χαμηλής αυτοπεποίθησης.

Βοηθά στη διαχείριση του stress

Τα είδη γυμναστικής όπως η yoga ή το περπάτημα βοηθούν αποδεδειγμένα στη μείωση του stress, το οποίο φαίνεται πως την τελευταία δεκαετία φαίνεται πως έχει αναδειχθεί σε νέα μάστιγα στις σύγχρονες κοινωνίες, οι ρυθμοί των οποίων είναι ιδιαίτερα έντονοι. Βοηθά επίσης και τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να διαχειριστούν το άγχος της αναμονής του μωρού τους, ωστόσο η γυμναστική σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά παρουσία κάποιου ειδικού.

Βοηθά στον ύπνο

Ο ύπνος κακής ποιότητας ευθύνεται για την χαμηλής ποιότητας απόδοση σε διάφορες δραστηριότητες, ενώ έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο και στην ψυχική μας υγεία. Ευτυχώς όμως, η συχνή γυμναστική βοηθά στο να κοιμόμαστε καλύτερα και περισσότερο από ό,τι συνήθως, με αποτέλεσμα η διάθεσή μας να βελτιώνεται εξίσου. Αποφύγετε ωστόσο την έντονη γυμναστική λίγο πριν την ώρα του ύπνου σας.

Ενισχύει τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου

Η συχνή γυμναστική ενισχύει τη μνήμη μας αλλά και τη γενικότερη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου, μειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το ρίσκο εμφάνισης γεροντικής άνοιας.

Βοηθά στη μάχη ενάντια στην κατάθλιψη

Η συχνή γυμναστική μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα δυνατό αντικαταθλιπτικό, όσο έντονα κι αν είναι τα συμπτώματα της ασθένειας σε ένα άτομα. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που αυτή γίνεται ομαδικά, η κοινωνικοποίηση που προκύπτει μέσω της γυμναστικής μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα, ενισχύοντας παράλληλα τα κίνητρα του ασθενή, όπως και τα επίπεδα ενέργειάς του, που όπως γνωρίζουμε είναι πεσμένα σε αυτές τις περιπτώσεις. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως έχει λειτουργία πανάκειας, γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητη η παρακολούθηση από ειδικό, που ενδεχομένως να χορηγήσει κάποια αγωγή.

Ενισχύει την βιολογία του εγκεφάλου

Η συχνή γυμναστική ενισχύει την βιολογία του εγκεφάλου, μιας που βελτιώνει τη ροή του αίματος σε αυτόν και τους συνδέσμους-κλειδιά για τη λειτουργία του. Επιπλέον, μειώνει τις σχετικές φλεγμονές, ενώ ανανεώνει γρηγορότερα τα εγκεφαλικά κύτταρα και τις ορμόνες.

Διαβάστε επίσης

FITNESS

6 λόγοι για να ξεκινήσεις reform pilates αυτήν την άνοιξη

Μια ιδανική γυμναστική για να «ξυπνήσεις» το σώμα σου από τη χειμερινή ανάπαυση

FITNESS

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το αίσθημα εξάντλησης μετά τη γυμναστική σου

Μην αφήσεις ένα workout session να σου στερήσει την ενέργεια όλης της μέρας

FITNESS

6 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνεις μετά από ένα workout

Τα don’ts που δεν πρέπει να ξεχνάς μετά τη γυμναστική σου, για τα καλύτερα αποτελέσματα στο σώμα σου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;