Skip to main content

FOOD

6 λόγοι για τους οποίους πρέπει να βάλεις τα μαυρομάτικα φασόλια στο διαιτολόγιό σου αυτό το καλοκαίρι

Μία μερίδα μαυρομάτικα φασόλια παρέχει στον οργανισμό μας όση ποσότητα πρωτεΐνης παρέχει και μισή μπριζόλα, χωρίς φυσικά τα περιττά λίπη!



Είναι εύκολα στη μαγειρική τους, οικονομικά και πάνω από όλα γευστικά. Να γιατί πρέπει να βάλεις τα μαυρομάτικα φασόλια στο διαιτολόγιό σου αυτό το καλοκαίρι!

Είναι μια υπερτροφή για το σώμα μας

Τα μαυρομάτικα φασόλια συνδυάζουν δύο πολύ σημαντικές ιδιότητες: έχουν ελάχιστες θερμίδες (170 γρ. παρέχουν 227 θερμίδες) και ταυτόχρονα είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Μία μόλις κούπα μαυρομάτικα φασόλια καλύπτει το 45% των καθημερινών μας αναγκών σε φυτικές ίνες, το 58% σε φυλλικό οξύ και το 31% σε πρωτεΐνες.

Κρατούν την καρδιά μας γερή

Το κάλιο, που περιέχουν τα μαυρομάτικα φασόλια είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία όλων των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων του σώματος, ενώ η κατανάλωσή τους συμβάλει στην πρόληψη και τον έλεγχο της αυξημένης πίεσης του αίματος, του εγκεφαλικού επεισοδίου και των καρδιακών νοσημάτων.

Διατηρούν καλή τη μνήμη μας

Η θειαμίνη, δηλαδή η βιταμίνη Β1, που περιέχουν τα μαυρομάτικα, συμβάλει στην καλή λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων, τη διατήρηση της μνήμης και των γνωστικών μας ικανοτήτων.

Συμβάλλουν στην καλή φυσική κατάσταση

Τα μαυρομάτικα είναι μια καλή εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης για όσους δεν καταναλώνουν κρέας. Πιο συγκεκριμένα: 1/2 φλιτζάνι βρασμένα μαυρομάτικα περιέχει 6,7 g πρωτεΐνης, και 1/2 φλιτζάνι κονσερβοποιημένα μαυρομάτικα περιέχει 5,7 γρ.

Είναι καλή πηγή σιδήρου

Μισό φλιτζάνι κονσερβοποιημένα μαυρομάτικα έχει 1,2 mg σιδήρου, ενώ 1/2 φλιτζάνι βρασμένα μαυρομάτικα φασόλια περιέχει 2.2 mg. Για να αυξήσεις την απορρόφηση του φυτικού σιδήρου που αυτά περιέχουν, φρόντισε να τα καταναλώνεις συνδυαστικά με τροφές που περιέχουν βιταμίνη C.

Προστατεύουν την υγεία των ματιών μας

Τα μαυρομάτικα φασόλια έχουν εκπληκτικά υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία διαθέτει αντιοξειδωτική δράση και είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών, των οστών, του δέρματος και των μαλλιών μας.

Διαβάστε επίσης

FOOD

Σαρακοστή: Μια καλή αφορμή για να γίνεις vegan!

Σου έχουμε πολλούς λόγους 

FOOD

Ταχίνι: το πολύτιμο διατροφικό του προφίλ

Θα θες να το τρως κάθε μέρα μόλις διαβάσεις πόσο ωφέλιμο είναι!

Προτεινόμενα

CELEBS

Μαρίνα Σάττι - Η απάντηση για το: «Είχατε και στο χωριό σας ρεγκετόν»

Ευχαρίστησε τις τηλεοπτικές εκπομπές που προβάλλουν τη δουλειά της

BEAUTY NEWS

Η Natalie Portman φέρνει το άρωμα της άνοιξης

Η Natalie Portman αποπνέει χαρά και αισθησιασμό καθώς κάνει το μεγάλο άλμα για αγάπη για το νέο άρωμα Miss Dior του Dior.