Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Κόλπα για τον βήχα

Τα απόλυτα κόλπα που σου κόβουν τον βήχα!



Δείξε μου έναν άνθρωπο που να μην βήχει αυτή την περίοδο που διανύουμε και θα σου πω μπράβο που τον εντόπισες. Νομίζω όμως ότι θα δυσκολευτείς. Εναγωνίως όλοι ψάχνουμε για φυσικούς μη τρόπους, γιατροσόφια και κόλπα για τον βήχα.

Οι περισσότεροι από εμάς ταλαιπωρούμαστε από βήχα, είτε ελαφρύ είτε απελπιστικά ενοχλητικό. Αν είσαι και εσύ μία από εμάς τις παθούσες, δες εδώ πώς με απλά υλικά που έχουμε στο σπίτι μας μπορείς να καταπολεμήσεις τον έντονο βήχα...

3 καλά κόλπα για τον βήχα:

1. Πρώτο (κλασικό) κόλπο για τον βήχα: ανακάτεψε σε βραστό νερό λίγα φύλλα θυμάρι που θα έχεις θρυμματίσει, άστο για ένα δεκάλεπτο σκεπασμένο και μετά σούρωσέ το και πιες το. 

2. Κόψε ένα λεμονάκι σε τέταρτα, πασπάλισέ το με μαύρο πιπέρι και αλάτι, και πιπίλισέ το.  

3. Ζέστανε λίγο γάλα, βάλε μέλι και πιες το. Κλασικό και αγαπημένο. 

Εάν βέβαια πονάς πολύ και ο βήχας επιμένει, εννοείται θα πηγαίνεις στον γιατρό σου, είναι αυτονόητο.  

Κόλπο για τον βήχα νο.4: βάσει αμερικανικής μελέτης

Νέα αμερικανική μελέτη υποστηρίζει με τρανταχτές αποδείξεις ότι 30 λεπτά μέτριου περπατήματος την ημέρα θα σε βοηθήσουν να μειώσεις τον κίνδυνο να αρπάξεις κρυολόγημα κατά 43%. Επιπλέον, οι ερευνητές τονίζουν ότι ακόμα κι αν κρυολογήσεις, τα συμπτώματά σου θα είναι λιγότερο σοβαρά κι επώδυνα.

 Κι αν αναρωτιέσαι πώς θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο μέσω του περπατήματος, ο Δρ. David Nieman, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine, εξηγεί ότι «έτσι αυξάνεται στον οργανισμό η κυκλοφορία των κυττάρων που καταπολεμούν τον ιό του κοινού κρυολογήματος». Με άλλα λόγια, keep walking.

 



Για να μαλακώσεις τον ξηρό λαιμό

Λιώσε 6 σκελίδες σκόρδο, ρίξε τις σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και κάνε το… γαργάρα πρωί και βράδυ για τρεις μέρες. Μπορεί ο χυμός σκόρδου να μην είναι αυτό που λέμε «λαχταριστός», αλλά το σκόρδο έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες, το ζεστό νερό ανακουφίζει από τη φλεγμονή.    
 

 

 

 

 

Πώς να πετύχουμε αποτελεσματική πρόληψη για τον βήχα

Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από την θεραπεία. Το «κλειδί» για την πρόληψη του βήχα είναι ένα καλό και υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Το σώμα μας έχει ένα φυσικό αμυντικό σύστημα που μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τις λοιμώξεις. Η ισορροπημένη διατροφή, η αποχή από την καπνιστική συνήθεια, η κατάλληλη άσκηση, ο επαρκής ύπνος και γενικά ο υγιεινός τρόπος ζωής, μπορούν να συντελέσουν στην ενίσχυση της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού.

Πότε να συμβουλευτώ τον γιατρό μου;

 

Πέρα από τα κόλπα για τον βήχα, όμως, συμβουλευτείτε άμεσα το γιατρό σας αν:

  • Ο βήχας συνοδεύεται από πυρετό που παραμένει υψηλός πάνω από 24 ώρες ή πυρετό που επανέρχεται ενώ είχε πέσει για 24 ώρες ή περισσότερο.
  •  Ο βήχας δεν υποχωρεί παρά την εξασθένιση και διακοπή των υπόλοιπων συμπτωμάτων.
  • Ο βήχας διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα.
  • Ο βήχας συνοδεύεται από κιτρινοπράσινα φλέματα που μυρίζουν άσχημα.
  • Ο βήχας ξεκινά με αίμα.
  • Έχετε δυσκολία στην αναπνοή.

Ο βήχας στο παιδί

Ο βήχας είναι συχνό σύμπτωμα στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, κατά τους μήνες του χειμώνα. 

Όπως όλα τα συμπτώματα στον ανθρώπινο οργανισμό, οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν ότι ο βήχας εξυπηρετεί μια λειτουργία, βοηθάει στην απομάκρυνση των ερεθιστικών ή μολυσματικών παραγόντων από τα πνευμόνια και την αναπνευστική οδό.

Επομένως, η συμπτωματική καταπολέμηση οποιουδήποτε βήχα στα παιδιά, ούτε χρειάζεται, ούτε είναι ωφέλιμη. Και πράγματι αυτό επιβεβαιώνεται από την επιστημονική τεκμηρίωση, που αποτυγχάνει να βρει όφελος από την χρήση διαφόρων αντιβηχικών.

Σκοπός του γονιού δεν είναι να καταπολεμήσει οποιοδήποτε βήχα στο παιδί του. Θα πρέπει να μάθει να αναγνωρίζει πότε ο βήχας είναι ένα παροδικό σύμπτωμα μιας εκ των πολλών ιώσεων που θα περάσει το μικρό του παιδί στο δρόμο για να χτίσει την άμυνά του και πότε έχει ιδιαίτερα και πιο δύσκολα χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει να τον οδηγήσουν σε παιδιατρική εκτίμηση ή και θεραπευτική αντιμετώπιση.

Από τις αρχές του φθινοπώρου και με το άνοιγμα των παιδικών σταθμών και των νηπιαγωγείων, ξεκινούν επιδημίες ιώσεων από μεγάλο αριθμό ρινο-ιών και άλλων ιών που προκαλούν κοινό κρυολόγημα. Αυτός ο τύπος βήχα ακολουθεί συνήθως ένα σύντομο διάστημα όχι υψηλού πυρετού και ρινικής καταρροής και μπορεί να επιμείνει ως μεταλοιμώδης βήχας με φθίνουσα πορεία, έως και 7-10 μέρες.

Στο στάδιο του βήχα, η μύξα του παιδιού έχει συνήθως γίνει πηχτή και το παιδί εμφανίζεται να «πνίγεται» στο ξάπλωμα ή όταν ξυπνάει ή μετά το γάλα του.

Προς ανακούφιση του παιδιού, απλά παρηγορητικά μέτρα συνήθως αρκούν: να κοιμάται πιο ανασηκωμένο με ανάκλιση (κάτω του έτους) ή σε μαξιλάρια (άνω του έτους), άφθονη αγκαλιά και ανταπόκριση, μέλι είτε σε χλιαρό ρόφημα, είτε και σκέτο πριν τον ύπνο, βιταμίνη C σε φρούτα λαχανικά και χυμό, θηλασμό και καθάρισμα της μύτης με φυσιολογικό ορό ή θαλασσινό νερό.

Με υπομονή αποφεύγουμε την πολυφαρμακία και ιδιαίτερα δυνητικά επικίνδυνα φάρμακα, όπως κατασταλτικά του βήχα.

Συχνά, στις μέρες έξαρσης του βήχα αρκεί να δώσουμε πιο χλιαρό το γάλα του ή λιγότερη ποσότητα ή σε πιο όρθια ή καθιστή θέση ή όχι με μπιμπερό αλλά σε ποτήρι, για να βελτιωθούν τα επεισόδια βήχα.

Οι γονείς έχουν το νου τους για την επιπλοκή της ωτίτιδας: αν στην πορεία της ίωσης ο πυρετός χειροτερεύει αντί να καλυτερεύει ή το παιδί φαίνεται κακοδιάθετο και στο ρίξιμο του πυρετού ή να πονάει στο αυτί του.

Ο βήχας που είναι αποτέλεσμα απλών ιώσεων του ανώτερου αναπνευστικού, όπως η ιογενής φαρυγγίτιδα, μπορεί επίσης να κάνει τον κύκλο του σε αρκετές ημέρες, έως και 10-14 μέρες ανά επεισόδιο λοίμωξης. Αν, δε, αναλογιστούμε ότι τα περισσότερα μικρά παιδιά χτίζουν την άμυνά τους, καταπολεμώντας κατά την διάρκεια της προσχολικής ηλικίας πάνω από 50-60 ιώσεις συνολικά, και ότι ένα μικρό παιδί που ξεκινάει για πρώτη φορά βρεφονηπιακό σταθμό είναι πιθανό να κολλήσει -ως παρθένος οργανισμός- μια καινούργια ίωση κάθε βδομάδα, γίνεται εμφανές ότι -ιδιαίτερα κατά την περίοδο του χειμώνα- ένα φυσιολογικό κατά τα άλλα παιδί μπορεί να έχει σχεδόν μόνιμα υποτροπιάζοντα βήχα με κάθε κύκλο λοίμωξης.

Ο βήχας αυτός είναι μεταλοιμώδης και στο τελείωμά του, εκεί που καλυτερεύει, υποτροπιάζει με μια καινούργια ίωση που φέρνει καινούργιο πυρετό και καταρροή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, φροντίζουμε να ανεβάζουμε την γενικότερη άμυνα του παιδιού με θηλασμό, αγκαλιά, καλή διατροφή, ξεκούραση και διακοπή κάποιων ημερών από τον παιδικό σταθμό, ώστε ο οργανισμός του να προλάβει να αναρρώσει από τη μια ίωση πριν έρθει η άλλη.

Αρκετές φορές, όμως, ο γονιός θα πρέπει να μαθαίνει να αναγνωρίζει σημάδια συναγερμού (red flags), που υποδεικνύουν ότι ο συγκεκριμένος τύπος βήχα υποδηλώνει βαρύτερη πάθηση και χρήζει κλινικής εξέτασης και εκτίμησης από τον γιατρό ή και θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

Προτεινόμενα

CELEBS

Σκοτ Ντίσικ: Κραυγή βοήθειας μετά τη δραματική απώλεια κιλών με Ozempic

Το σκεύασμα που κάνει θραύση μεταξύ των celebrities

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το πόδι του έσπασε ο Kid Cudi μετά την πτώση του από τη σκηνή του Coachella 2024

Ο rapper μπήκε τελευταία στιγμή στο line-up του δημοφιλούς φεστιβάλ για να εμφανιστεί το δεύτερο Σαββατοκύριακό του

CELEBS

Πέθανε διάσημη TikToker – Ήταν μόλις 29 ετών

Ήταν πρωταγωνίστρια στη σειρά Club Rat