Γαρύφαλλο: ιδιότητες, οφέλη, χρήση, καλλιέργεια και παρενέργειες

Γαρύφαλλο: ο απόλυτος οδηγός για τη χρήση του, τη θεραπευτική δράση και τις παρενέργειές του

 

Allyou Team

 

Εκτός από την ευρεία χρήση του στη μαγειρική, το γαρύφαλλο είναι αντισηπτικό (βοηθά σε λοιμώξεις), αντισπασμωδικό (ανακουφίζει από αέρια και τυμπανισμό) και διεγερτικό του εγκεφάλου. Επιπλέον, χρησιμοποιείται στη θεραπεία της ακμής, των ελκών του δέρματος, των ερπήτων και στο κριθαράκι.

Στη φαρμακευτική

• Το γαρύφαλλο  χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική. Λόγω της ευγενόλης, χρησιμεύει ως τοπικό αναισθητικό και έχει αντισηπτικές ιδιότητες για τα ούλα και τα δόντια.

• Με το γαρύφαλλο καταπολεμάται η άσχημη αναπνοή.

• Το τσάϊ που περιέχει γαρύφαλλο δρα ενάντια στο φούσκωμα και  την δυσπεψία και προστατεύει το έντερο απαλλάσσοντάς το από τα παράσιτα.

• Χρησιμοποιείται ενάντια στην αρθρίτιδα και τους τραυματισμένους μυς μέσα σε ένα ζεστό μπάνιο.

• Υποστηρίζεται ότι κατεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα στους διαβητικούς.

• Χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία.

 

 

Σε καλλυντικά

• Το γαρύφαλλο προστίθεται σε οδοντόκρεμες, σαπούνια και αλοιφές.

Στη διακόσμηση

• Το μοσχοκάρφι με την μικρή του κεφαλή είναι εύχρηστο γιατί βυθίζοντάς το μέσα στον φλοιό του πορτοκαλιού έχουμε ένα όμορφο μυρωδάτο διακοσμητικό. Με τον ίδιο τρόπο βάζουμε τα μάτια, τα αυτιά σε ένα πρόσωπο.

Στη μαγειρική

Με γλυκό άρωμα και αρκετά έντονη γεύση.

Στο εμπόριο: Ολόκληρο μοσχοκάρφι ή τριμμένο.

Χρήση: Ολόκληρο, αλλά βγάλτε το από το φαγητό ή το γλυκό πριν από το σερβίρισμα. Τριμμένο έχει πιο έντονο άρωμα, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε το με μέτρο.

Ταιριάζει: Σε χοιρινό, γλυκά (κέικ, μπισκότα), μαρινάδες, αλλά θέλει μέτρο, επειδή έχει πολύ έντονο άρωμα.

Στο πρόσωπο: μια σπιτική μάσκα κάνει θαύματα!

Το γαρύφαλλο είναι ιδανικό για βαθύ καθαρισμό, ενώ έχει τονωτικές και στυπτικές ιδιότητες. Δοκίμασε την παρακάτω σπιτική μάσκα που ανακουφίζει τα σημάδια της ακμής.

Θα χρειαστείς:

1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη

1 κουταλάκι του γλυκού ροδόνερο

Εκτέλεση-Εφαρμογή

Ανακάτεψε τη σκόνη από το γαρύφαλλο και το ροδόνερο μέχρι να γίνει μια λεπτή πάστα. Εφάρμοσε αυτό το μείγμα στο πρόσωπό σου ομοιόμορφα. Χαλάρωσε για 10 λεπτά και ξέπλυνε.

Bonus: Αυτή είναι μια εξαιρετική θεραπεία για την ακμή, τις κηλίδες ή τα εξανθήματα. Το γαρύφαλλο απαλύνει το δέρμα και εμποδίζει τη φαγούρα και την περαιτέρω μόλυνση.

Γεωργικές εφαρμογές

Επιπλέον, χρησιμοποιείται ευρέως σε γεωργικές εφαρμογές ως φυτοφάρμακο και απολυμαντικό καθώς και για την προστασία των τροφίμων από μικροοργανισμούς κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης, η οποία μπορεί να έχει συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία. Σημαντική είναι η χρήση του στην οδοντιατρική και στην παρασκευή διαφόρων σκευασμάτων για τον καθαρισμό του στόματος.

 

 

Ως τσιγάρο

Το μπαχαρικό, επίσης, χρησιμοποιούταν σε κάποιο είδος τσιγάρου στην Ινδονησία, και ονομαζόταν kretek, το οποίο κυκλοφόρησε σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ. Το 2009 τα τσιγάρα γαρίφαλου μαζί με τα υπόλοιπα αρωματισμένα τσιγάρα (από φρούτα και γλυκά), απαγορεύτηκαν στις ΗΠΑ ενώ τώρα κατατάσσονται ως πούρα όταν πωλούνται (5).

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Προσοχή το γαριφαλέλαιο είναι ιδιαίτερα συμπυκνωμένο και θεωρείται τοξικό σε μεγάλη ποσότητα. Η αλόγιστη χρήση του μπορεί να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες όπως ναυτία, κοιλιακό άλγος, διάρροια, εγκαύματα κ.λ.π. Δεν είναι εύκολα διαθέσιμο στο εμπόριο παρά μόνο για οδοντιατρική χρήση (6). Ωστόσο το γαρίφαλο είναι ασφαλές και υπάρχει διαθέσιμο στο εμπόριο ολόκληρο ή σε σκόνη. Χρησιμοποιείται ευρύτερα στην ελληνική κουζίνα και ζαχαροπλαστική σε πολύ γνωστές συνταγές όπως είναι η σάλτσα κιμά, το ραβανί ή η καρυδόπιτα κ.λ.π. Μπορείτε επίσης να πειραματιστείτε μόνοι σας και να δημιουργήσετε ξεχωριστά πιάτα αλλά ακόμα και αφεψήματα και αλκοολούχα ποτά!!!

Θέλει ιδιαίτερη προσοχή η ποσότητα χρήσης του διότι είναι ιδιαίτερα αρωματικό και καυτερό, ενώ συνιστάται να αφαιρείται από το φαγητό προτού σερβιριστεί.

Ανάπτυξη γαρυφαλλιάς

H γαρυφαλλιά χρειάζεται πλούσιο, γόνιμο έδαφος με καλή αποστράγγιση του νερού, καθώς είναι ευαίσθητη στην υπερβολική υγρασία και μπορεί να σαπίσουν οι ρίζες της. Για καλύτερη ανάπτυξη και πλουσιότερη ανθοφορία, οι γαρυφαλλιά προτιμάει φωτεινά και ηλιόλουστα μέρη. Δεν φοβάται το χειμώνα και είναι ανθεκτική στο ψύχος, ακόμα και σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός. Αντίθετα τα πολύ ζεστά και ξηρά καλοκαίρια την ταλαιπωρούν. Θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς μπορεί να εξασθενήσουν το φυτό και να ξεραθεί. Όταν η γαρυφαλλιά είναι φυτεμένη σε γλάστρα, φροντίζουμε να της εξασφαλίζουμε κατάλληλο φυτόχωμα με περλίτη για να αναπτυχθεί, καθώς και ικανοποιητική αποστράγγιση.

 

 

Συστατικά γαρύφαλλου

Το γαρύφαλλο περιέχει 15-20% αιθέριο έλαιο που ευθύνεται για την έντονη, χαρακτηριστική γεύση και το άρωμά του. Περιέχει ευγενόλη, καρβακρόλη, θυμόλη και κινναμαλδεΰδη. Επίσης ευεργετικά για τον οργανισμό φλαβονοειδή, βιταμίνες και μέταλλα περιέχονται στο γαρύφαλλο σε μεγάλο ποσοστό. Το γαρύφαλλο μπορεί να το βρει κανείς εύκολα στο εμπόριο καθ ‘όλη την διάρκεια του έτους. Το καλό ποιοτικά γαρύφαλλο έχει καφεκόκκινο χρώμα και όταν πιέζεται το μπουμπουκάκι του βγάζει ευχάριστη μυρωδιά. Είναι από τα πολύ έντονα μπαχαρικά γι αυτό λίγη ποσότητα αρκεί όταν το χρησιμοποιούμε. Μπορούμε να το βρούμε ολόκληρο το μπουμπούκι με τον μίσχο του ή τριμμένο. Το τριμμένο γαρύφαλλο είναι πιο εύχρηστο, χάνει όμως πολύ εύκολα το άρωμά του αν μείνει εκτεθειμένο για αρκετό διάστημα.

Προσοχή

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Τα βότανα θα πρέπει να καταναλώνονται με ιδιαίτερη προσοχή και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, κυρίως για όσους ακολουθούν ιατροφαρμακευτική αγωγή, αλλά και για τις εγκύους, τις θηλάζουσες και τα παιδιά. Τα βότανα δεν αποτελούν φάρμακα, ούτε πρέπει να τα καταναλώνουμε αλόγιστα και με την ελπίδα ότι θα γιατρέψουν όλες τις ασθένειες.Τα φυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο και βάσει των συμβουλών των ειδικών, που γνωρίζουν καλύτερα. Πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε βότανο είναι απαραίτητο να είστε σίγουροι ότι είναι το σωστό φυτό. Η λανθασμένη αναγνώριση βοτάνων είναι η αιτία συχνά για πολλές παρενέργειες.

Πηγές:

Η κουζίνα των βοτάνων - Σπυριδογιαννάκη Μαίρη, Εκδόσεις Οξύ
Μοναστηριακές Θεραπείες - Σπυριδογιαννάκη Μαίρη, Εκδόσεις Οξύ
230 βότανα-Ιουλίας Δαβάρα-Αθήναι 1978
Το πράσινο φαρμακείο Βοτανο θεραπείες, Dr James A. Duke
100 Βότανα 1000 Θεραπείες, Κώστας Μπαζαίος, Εκδόσεις Διατροφή και Υγεία
Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος – Larousse – Britannica
https://www.britannica.com/topic/list-of-herbs-and-spices-2024392
https://greatist.com/health/herb-guide#1
https://web.extension.illinois.edu/herbs/directory.cfm
https://www.planetnatural.com/category/gardening/herb/growing-guides-herbs/
https://www.health.com/food/
https://www.mistikakipou.gr/frontida-garifallias/
https://www.tettixblog.gr/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF-%CE%B2%CE%BF%CF%84%CE%AC%CE%BD%CF%89%CE%BD/%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%B2%CE%BF%CF%84%CE%AC%CE%BD%CF%89%CE%BD/205-%CE%BC%CE%B5-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CF%8C-%CF%84%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CF%89%CF%86%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%AF-%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CE%B1%CF%81%CF%8D%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%BF
https://nutriscience.gr/article/%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%AF%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%BF-%CE%BF%CF%86%CE%AD%CE%BB%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%85%CE%B3/
https://el.wikipedia.org/

 

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!

0
Shares