7 τροφές που μπορεί να διαταράσσουν τον ύπνο σου

Μετά την καφεΐνη, αυτές οι τροφές μπορεί να ευθύνονται για το ότι στριφογυρίζεις τα βράδια στο κρεβάτι σου

Ναταλία Πετρίτη

Έχεις σταματήσει τους καφέδες μετά τις 3 το μεσημέρι, είσαι πτώμα μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, αλλά για ακόμη μια φορά δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς. Οι διαταραχές ύπνου είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων και δεν είναι λίγες οι φορές που για αυτές μπορεί να ευθύνονται οι τροφές που καταναλώνουμε. Αν λοιπόν κι εσύ δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς τα βράδια, συνέχισε να διαβάζεις και δες μήπως το βραδινό σου γεύμα είναι αυτό που σε κάνει να μένεις ξύπνια τα βράδια.

Pizza

Η κατανάλωση junk food οποιαδήποτε ώρα της ημέρας μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καούρα και ένα σωρό άλλα προβλήματα, όμως ακόμη ένας τρόπος που αυτή μπορεί να σου κάνει τη ζωή δύσκολη είναι η διαταραχή στον ύπνο που αυτή προκαλεί. Η pizza είναι το junk food που μπορεί να κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά, αφού περιέχει τεράστιες ποσότητες από κορεσμένα λίπη και αλάτι. Αν λοιπόν επιθυμείς να καταναλώσεις ένα-δύο κομμάτια, φρόντισε τουλάχιστον να το κάνεις το μεσημέρι.

Smoothies

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η υψηλή πίεση και άλλα. Και μπορεί να αποφεύγουμε τροφές όπως τα ντόνατς, οι τάρτες και τα κρουασάν, όμως απολαμβάνουμε πολύ συχνά smoothies, πιστεύοντας πως αυτά είναι εντελώς αθώα και ωφελούν την υγεία μας. Στην πραγματικότητα όμως, τα smoothies είναι γεμάτα από σάκχαρα από τα φρούτα και το μέλι ή αλλα γλυκαντικά που περιέχουν, αλλά και διάφορα λίπη, που όχι μόνο βλάπτουν την υγεία μας, αλλά διαταράσσουν για πλάκα τον ύπνο μας όταν καταναλώνονται λίγες ώρες πριν πέσουμε στο κρεβάτι.

Τυρί

Όσο πιο νόστιμο είναι το τυρί που καταναλώνουμε, τόσο πιο πιθανό είναι αυτό να διαταράσσει τον ύπνο μας! Τυριά όπως η γραβιέρα ή η παρμεζάνα περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις της τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέου που ανεβάζει την αρτηριακή πίεση. Με άλλα λόγια, καταναλώνοντας τυριά τέτοιου είδους πριν από τον ύπνο, όχι απλά εμποδίζουν στο να αποκοιμηθούμε, αλλά μας γεμίζουν υπερένταση.

Ντομάτα

Παρά το γεγονός ότι αυτή είναι μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή που ωφελεί τον οργανισμό, η ντομάτα και κυριότερα τα οξέα της ντομάτας μπορούν να διαταρράξουν τον ύπνο μας. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για όλα τρόφιμα που περιέχουν ντομάτα, όπως οι σάλτσες, οι χυμοί και η pizza.

Καυτερή σάλτσα

Όπως η ντομάτα έτσι και οι καυτερές σάλτσες μπορεί με την οξύτητά τους να μας εμποδίσουν από το να αποκοιμηθούμε, προκαλώντας μας ταυτόχρονα αίσθημα καύσου και δυσφορία. Γι’ αυτό και πρέπει να καταναλώνονται με σύνεση, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται να κοιμηθούμε ή όχι.

Νερό

Τα οφέλη του νερού για τον οργανισμό μας είναι φυσικά εκατοντάδες, όμως η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού πριν τον ύπνο μπορεί να προκαλέσει διαταραχές σε αυτόν, αφού είναι διουρητικό. Την ίδια επίδραση στον οργανισμό μας μπορεί να έχουν και τροφές που είναι πλούσιες στο νερό και ταυτόχρονα διουρητικές, όπως ο μαϊντανός, το τζίντζερ και άλλες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως πρέπει να ελαττώσουμε το νερό που πίνουμε, αλλά σίγουρα μπορούμε να το καταναλώνουμε σε μεγαλύτερες ποσότητες τις πρωινές ή απογευματινές ώρες.

Αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βοηθά στο να κοιμόμαστε πιο γρήγορα, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ο ύπνος που κάνουμε είναι και ποιοτικός ή ότι ξεκουραζόμαστε πραγματικά. Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει υπνική άπνοια, αλλά και ροχάλισμα.About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares