Skip to main content

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Διεθνής Ημέρα Οικογένειας - 15 Μαΐου

Γιορτάζουμε την πιο μεγάλη αγκαλιά αγάπης



Κατά τη δεκαετία του 1980, τα Ηνωμένα Έθνη άρχισαν να εστιάζουν την προσοχή τους σε ζητήματα που σχετίζονται με την οικογένεια. Το 1983, βάσει των συστάσεων του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου, η Επιτροπή Κοινωνικής Ανάπτυξης στο ψήφισμά της σχετικά με τον ρόλο της οικογένειας στην αναπτυξιακή διαδικασία (1983/23) ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα να ευαισθητοποιήσει τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και κοινό των προβλημάτων και των αναγκών της οικογένειας, καθώς και των αποτελεσματικών τρόπων αντιμετώπισης αυτών των αναγκών.

Στο ψήφισμά του 1985/29 της 29ης Μαΐου 1985, το Συμβούλιο κάλεσε τη Γενική Συνέλευση να εξετάσει τη δυνατότητα να συμπεριληφθεί στην προσωρινή ημερήσια διάταξη της 41ης συνόδου του ένα θέμα με τίτλο «Οικογένειες στην αναπτυξιακή διαδικασία», με σκοπό να εξεταστεί να ζητήσει από τον Γενικό Γραμματέα να ξεκινήσει μια διαδικασία ανάπτυξης παγκόσμιας ευαισθητοποίησης για τα ζητήματα που εμπλέκονται, που απευθύνονται σε Κυβερνήσεις, διακυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς και την κοινή γνώμη.

Αργότερα, βάσει των συστάσεων της Επιτροπής Κοινωνικής Ανάπτυξης, που διατυπώθηκε στον 30ο γύρο των συνεδριάσεών της, η Συνέλευση κάλεσε όλα τα κράτη να γνωστοποιήσουν τις απόψεις τους σχετικά με την πιθανή ανακήρυξη ενός διεθνούς έτους της οικογένειας και να υποβάλουν τα σχόλια και τις προτάσεις τους.

https://www.instagram.com/p/CO5iQWjHNsX/

Το Συμβούλιο ζήτησε επίσης από τον Γενικό Γραμματέα να υποβάλει στη Γενική Συνέλευση κατά τη σαράντα τρίτη σύνοδό του μια ολοκληρωμένη έκθεση, με βάση τα σχόλια και τις προτάσεις των κρατών μελών σχετικά με την πιθανή διακήρυξη ενός τέτοιου έτους και άλλους τρόπους και μέσα για τη βελτίωση της θέσης και την ευημερία της οικογένειας και να εντείνει τη διεθνή συνεργασία ως μέρος των παγκόσμιων προσπαθειών για την προώθηση της κοινωνικής προόδου και ανάπτυξης.

Στο ψήφισμά του 44/82 της 9ης Δεκεμβρίου 1989, η Γενική Συνέλευση κήρυξε το Διεθνές Έτος της Οικογένειας.

https://www.instagram.com/p/CO5XWzXpQIM/

Το 1993, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε με ψήφισμα (A / RES / 47/237) ότι η 15η Μαΐου κάθε έτους θα πρέπει να εορτάζεται ως η Διεθνής Ημέρα των Οικογενειών. Αυτή η ημέρα παρέχει την ευκαιρία να προωθηθεί η ευαισθητοποίηση για θέματα που σχετίζονται με οικογένειες και να αυξηθεί η γνώση των κοινωνικών, οικονομικών και δημογραφικών διαδικασιών που επηρεάζουν τις οικογένειες.Στις 25 Σεπτεμβρίου 2015, τα 193 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησαν ομόφωνα τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης, ένα σύνολο 17 στόχων που αποσκοπούν στην εξάλειψη της φτώχειας, των διακρίσεων, της κακοποίησης και των προληπτικών θανάτων, την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής καταστροφής και την έναρξη μιας εποχής ανάπτυξης για όλους άνθρωποι, παντού. Οι οικογένειες και οι οικογενειακές πολιτικές και προγράμματα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη πολλών από αυτούς τους στόχους.

https://www.instagram.com/p/CO5Q_1kltJb/

Οικογενειακές τάσεις

Οι οικογένειες σε όλο τον κόσμο αλλάζουν, πολλές γίνονται μικρότερες, καθώς ο αριθμός των μονογονεϊκών νοικοκυριών αυξάνεται. Επί του παρόντος, το 65% όλων των οικογενειών αποτελούνται είτε από ζευγάρια που ζουν με παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας, είτε από ζευγάρια που ζουν με τα δύο παιδιά και τα μέλη της εκτεταμένης οικογένειας, όπως οι παππούδες. Ο μειωμένος αριθμός των εκτεταμένων οικογενειών και ο αυξανόμενος αριθμός των μονογονεϊκών οικογενειών έθεσαν έντονα το ζήτημα της κοινωνικής προστασίας.

Το ήξερες ότι:

Η άδεια μητρότητας, η οποία προσφέρθηκε στο 89% των χωρών το 1995, ήταν διαθέσιμη στο 96% των χωρών έως το 2015.

Μόνο το 57% των γυναικών, που είναι παντρεμένες, ή σε συμβίωση, είναι σε θέση να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τις σεξουαλικές σχέσεις και τη χρήση αντισυλληπτικών και υπηρεσιών αναπαραγωγικής υγείας.

Η οικογενειακή φτώχεια αυξάνεται. Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ήταν πάνω από το 20% του συνολικού πληθυσμού των αστέγων.

 

 

2022 το φετινό Θέμα: Οικογένειες και αστικοποίηση

Η αστικοποίηση είναι μια από τις πιο σημαντικές μεγα-τάσεις που διαμορφώνουν τον κόσμο μας και τη ζωή και την ευημερία των οικογενειών παγκοσμίως. Η βιώσιμη αστικοποίηση σχετίζεται με την επίτευξη αρκετών Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) και των στόχων τους, συμπεριλαμβανομένης της εξάλειψης της φτώχειας και της μείωσης της ανισότητας. Με θέμα «Οικογένειες και αστικοποίηση», η φετινή Διεθνής Ημέρα Οικογένειας (15 Μαΐου) στοχεύει να ευαισθητοποιήσει τη σημασία των βιώσιμων αστικών πολιτικών φιλικών προς την οικογένεια.

Οι SDGs και οι στόχοι τους εξαρτώνται από το πόσο καλά γίνεται η αστικοποίηση προς όφελος των οικογενειών και για τη βελτίωση της ευημερίας όλων των γενεών που ζουν στις πόλεις.

International Day of Families | United Nations

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά του Καρκίνου στις 4/2 ξαναβλέπουμε το “Hair Love”

Τη μικρού μήκους animation ταινία που κέρδισε το Όσκαρ αλλά και την καρδιά μας

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Στον αστερισμό των μαμάδων!

Τι είδους μαμά είσαι, με βάση το ζώδιό σου

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε γονιός καθώς το παιδί μεγαλώνει

Ο ρόλος του γονέα είναι μια συνεχής περιπέτεια που εκτός από απολαυστικές στιγμές και έντονα συναισθήματα, προσφέρει και μικρές (ή και μεγαλύτερες!) αγωνίες.

Προτεινόμενα

FASHION RADAR

Η Lily Collins γιόρτασε τα 35α γενέθλιά της κι εμείς γιορτάζουμε το στυλ της

Η εξέλιξη του στυλ της Lily Collins μέσα στα χρόνια

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…