Skip to main content

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Γονείς σαν... τον Benjamin Button

Μήπως τα τελευταία χρόνια νιώθεις ότι "νταντεύεις" εσύ τον πατέρα και τη μητέρα σου;


Γεωργία Κοντού

Ο πατέρας σου παραπονιέται διαρκώς για φανταστικές αρρώστιες. Η μητέρα σου νιώθει παραγκωνισμένη και επιζητά διαρκώς την προσοχή σου. Όποιο κι αν είναι το πρόβλημα, οι γονείς σου περιμένουν από εσένα να τους το λύσεις. Κατά κάποιον τρόπο, τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχουν αντιστραφεί οι ρόλοι: να είναι πλέον εκείνοι τα μικρά παιδιά κι εσύ η κηδεμόνας τους

Pixel

Σύμφωνα με την ψυχολόγο και ψυχοθεραπεύτρια Harriet Goldhor Lerner, συγγραφέα του βιβλίου «Γυναίκες και αρμονικές σχέσεις», αν έχεις μπει στη διαδικασία του "νταντέματος" των γονιών σου ίσως φέρεις κι εσύ κάποιο μερίδιο ευθύνης: Πιθανόν να ανήκεις στον τύπο των ανθρώπων που πιστεύουν ότι ξέρουν τι είναι το καλύτερο όχι μόνο για τον εαυτό τους, αλλά και για τους άλλους. Βιάζονται λοιπόν να συμβουλέψουν, να διορθώσουν και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Δυσκολεύονται να αφήσουν τους άλλους να λύσουν μόνοι τα προβλήματά τους, ενώ δεν εκδηλώνουν τη δική τους ευάλωτη πλευρά. 

Έτσι, αφενός απολαμβάνεις ένα αίσθημα «δικαίωσης» όταν κρίνεις τους άλλους και η κρίση σου αποδεικνύεται «σωστή», αφετέρου, με το να δίνεις υπερβολική προσοχή στον άλλο αποσπάσαι από τα δικά τους προβλήματα. Όμως, «όταν υπερλειτουργούμε σε σχέση με κάποιον, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι αυτός θα υπολειτουργεί και θα πάψει να χρησιμοποιεί τις δικές του ικανότητες για να βρει λύση στο πρόβλημά του», προειδοποιεί η ειδικός. Τι μπορείς να κάνεις:

Να ελέγξεις την τάση σου να δίνεις συμβουλές, τουλάχιστον μέχρι να αρχίσεις να σέβεσαι την ικανότητα των δικών σου να βρίσκουν μόνοι λύσεις.

Κάθε φορά που επικοινωνούν μαζί σου να σου μιλήσουν για τα προβλήματά τους, κάνε τους ερωτήσεις και άκουσε με προσοχή τις απαντήσεις τους.

Αν ζητήσουν τη γνώμη σου πάνω σε ένα ζήτημα, πες κάτι για τον εαυτό σου, αντί να προσπαθήσεις να γίνεις ειδική στο θέμα των γονιών σου. Αν, π.χ., η μητέρα σου έχει αφοσιωθεί εξ ολοκλήρου στη φροντίδα ενός άρρωστου συγγενή, πες της: «Στη θέση σου δεν θα μπορούσα να το κάνω. Η πρώτη μου κίνηση θα ήταν να βρω κάποιον να με βοηθήσει».

Κάνε κτήμα σου την πεποίθηση ότι δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρη για το τι είναι καλύτερο για τους άλλους. Πώς είναι δυνατό, από τη στιγμή που δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ούτε για τον ίδιο μας τον εαυτό; 

 

Διαβάστε επίσης

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Πώς νιώθουν τα παιδιά σας όταν κοιτάτε το τηλέφωνό σας αντί για εκείνα;

Προσοχή Προσβολή! Πώς νιώθουν τα παιδιά για το τηλέφωνό σας

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Το κεράκι της Λαμπρής – ένα παραμύθι για τη δύναμη της αγάπης

Μια εικονική επίσκεψη για Πάσχα στο «χωριό» της παιδικής μας ηλικίας

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Οικογενειακό πασχαλινό τραπέζι: Οδηγός επιβίωσης

Πώς θα φέρεις σε πέρας αυτή την επικίνδυνη αποστολή (και φέτος).

Προτεινόμενα

ΒΙΒΛΙΟ

Διαβάζοντας την ιστορία των Διάφανων Κρίνων, με τους δίσκους τους στο repeat

Ο Γιάγκος Πλατής διαβάζει το βιβλίο του Θάνου Σαρρή που αφηγείται την ιστορία της δημιουργίας των Διάφανων Κρίνων, και που κυκλοφορεί στο πλαίσιο της σειράς 33 ⅓ των Εκδόσεων Οξύ.

CELEBS

Μαρία Καβογιάννη: Η ηλικία, η «άγνωστη» προσωπική ζωή & το πρώτο επάγγελμα

Οι αξέχαστοι ρόλοι και η καθηλωτική ερμηνεία στο Maestro

FITNESS

Γιατί δεν πρέπει να το παρακάνεις με τα squats στη γυμναστική

Τα καθίσματα είναι μια πολύ σημαντική άσκηση, χρειάζεται όμως προσοχή ώστε να μην το παρακάνεις