Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Διδάσκοντας στα παιδιά την αληθινή σημασία των δώρων

Με αφορμή την περίοδο των εορτών και της αρχής της νέας χρονιάς



Δεν υπάρχει κάτι πιο όμορφο και πιο σημαντικό από ένα δώρο με νόημα και αγάπη. Δείτε πώς να μάθετε στα παιδιά την αληθινή σημασία της προσφοράς - μιας συνειδητής στάσης ζωής που διαρκεί όλο τον χρόνο!

Φυτεύστε σπόρους γενναιοδωρίας στο σπίτι

  1. Ο εθελοντισμός διδάσκει στα παιδιά σας ότι η παροχή στους άλλους είναι μια πράξη και όχι μια έννοια. Υπάρχουν πολλές ενέργειες που μπορούν να κάνουν τα παιδιά για να βοηθήσουν σε εκστρατείες και πρωτοβουλίες που δείχνουν ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο, το περιβάλλον ή τα ζώα.
  2. Διαβάστε τα βιβλία / δείτε ταινίες που διδάσκουν τα παιδιά για τις εμπειρίες άλλων ανθρώπων. Χρησιμοποιήστε ιστορίες για το βραδινό ύπνο για να κάνετε τα παιδιά σας πιο ενημερωμένα για τη δυσχερή κατάσταση των συνανθρώπων τους.
  3. Μοιραστείτε ιστορίες για τη γενναιοδωρία που έχει βιώσει η οικογένειά σας. Εξηγήστε πώς σας βοήθησε η γενναιοδωρία των άλλων ή πώς το γενναιόδωρο πνεύμα κάποιου ατόμου βοήθησε το παιδί σας. Κάτι τέτοιο θα ενσταλάξει την επιθυμία να κάνει κάτι αντίστοιχο.
  4. Κρατήστε σημειώσεις. Όταν καταγράφετε καθημερινά πράξεις ευγνωμοσύνης, τα παιδιά θα μάθουν να την αναζητούν παντού και με τη σειρά τους να μοιράζονται με άλλους.

Τα παιδιά σας παρακολουθούν ... Κι ακολουθούν το δικό σας παράδειγμα

  1. Να είστε γενναιόδωροι με τα λόγια σας / καλοσύνη / καλές πράξεις καθημερινά. Κάθε γονέας γνωρίζει, τα παιδιά μας μιμούνται τις πράξεις μας. Αφήστε τους λοιπόν να σας βοηθήσουν, να βοηθήσουν τον δάσκαλό τους στην τάξη, να δώσουν τη σειρά τους στο ταμείο, να δώσουν τη θέση τους στο μετρό.
  2. Ρυθμίστε τον τρόπο και το παράδειγμά σας. Τα παιδιά επίσης μελετούν τους γονείς τους στενά για να δουν πώς μαμά και ο μπαμπάς αντιμετωπίζουν τις μεταξύ τους επιθυμίες. Μετακινήστε την εστίαση από τα υλικά σε άυλες μορφές εκπλήρωσης.
  3. Διεύρυνση της προοπτικής τους για τον κόσμο. Οι γονείς τείνουν να προστατεύουν τα μικρά παιδιά τους σε μια φούσκα ... και σωστά κάνουν σε ένα βαθμό. Αλλά μπορούμε να διευρύνουμε την προοπτική τους, και να τους μιλήσουμε για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και να τους διδάξουμε την ενσυναίσθηση, προσφέροντας χρόνο ή αγαθά σε άλλους. Κάντε σούπα για να παραδώσει σε έναν ηλικιωμένο γείτονα. Να τα ενθαρρύνετε να επιλέξουν τα παιχνίδια και τα βιβλία που δεν χρησιμοποιούν πλέον για να τα δωρίσουν σε παιδιά σε καταφύγια. Πάρτε ένα νέο αρκουδάκι στο τοπικό νοσοκομείο για παιδιά για ένα παιδί που είναι άρρωστο. Καμία πράξη φιλανθρωπίας δεν είναι πολύ μικρή.

Περιορίστε τον καταναλωτισμό

  1. Να λέτε ΟΧΙ, και μην υποχωρήσετε. Πριν πάτε μαζί για ψώνια, εξηγήστε από πριν τι σκοπεύετε και τι μπορείτε να πάρετε. Διευκρινίστε από πριν τα όρια, οικονομικά και αγοραστικά.
  2. Ή ... πατήστε το κουμπί παύσης στις αγορές. Δοκιμάστε την καθυστερημένη ικανοποίηση - μια πρακτική που έχει αποδειχθεί ότι κάνει τους ανθρώπους πιο επιτυχημένους συνολικά στη ζωή. Περιορίστε τον καταναλωτισμό
  3. Ρωτήστε: «Το έχεις ανάγκη αυτό, το χρειάζεσαι πραγματικά;» Μάθετε στα παιδιά να ξεχωρίζουν το νόημα της ανάγκης και το νόημα της επιθυμίας. Αρετές όπως εγκράτεια και υπομονή διδάσκονται και καλλιεργούνται όσο είναι ακόμα μικρά…

Υπάρχουν κι αυτά τα δώρα – που δεν μπαίνουν σε κουτί

Μάθετε στα παιδιά να αγαπούν και να δείχνουν την αγάπη τους. Δείξτε στα παιδιά σας την αγάπη σας περνώντας μαζί τους ουσιαστικό χρόνο κι όχι κάνοντας πανάκριβα δώρα. Χαρίστε στα παιδιά εμπειρίες ζωής και αναμνήσεις. Μια αγκαλιά, μια γλυκιά κουβέντα, μια βόλτα, ένα χάδι, είναι πολύτιμα δώρα που συχνά ξεχνάμε ή υποτιμάμε την αξία τους.

 Διδάσκοντας στα παιδιά την αληθινή σημασία των δώρων - Childit - Τα πάντα για το παιδί 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Μωρά του Μαΐου, φωτεινά σαν ηλιαχτίδες – δες σε τι ξεχωρίζουν

Όσοι γεννιούνται τον Μάιο ξέρουν, μεταξύ άλλων, να χαίρονται τη ζωή και να είναι δημιουργικοί

ΠΑΙΔΙ

Πώς να κρατήσετε τα παιδιά δημιουργικά απασχολημένα στις διακοπές του Πάσχα

Αξιοποιήστε τον κοινό χρόνο των εορτών και χαρίστε στα παιδιά όμορφες αναμνήσεις

Προτεινόμενα

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν δημιουργώ μουσική για τα μάτια. Κάνω μουσική για τα αυτιά» Adele

Γίνεται 36 ετών και συνεχίζει να «περπατάει» τη μουσική της με τον πιο θαρραλέο, πετυχημένο και ειλικρινή τρόπο

CELEBS

Άννα Παναγιωτοπούλου: Ο έρωτας με τον Κατράκη και ο θάνατος του συζύγου της

Η αγαπημένη Χριστίνα της σειράς «Ντόλτσε Βίτα» πέθανε σε ηλικία 76 ετών

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Το κεράκι της Λαμπρής – ένα παραμύθι για τη δύναμη της αγάπης

Μια εικονική επίσκεψη για Πάσχα στο «χωριό» της παιδικής μας ηλικίας