Skip to main content

SEX

Είναι το Rebound Sex καλή ή κακή ιδέα;

Το σεξ με έναν νέο σύντροφο μετά από χωρισμό είναι μια συναισθηματικά ευάλωτη στιγμή.Το σεξ ανάκαμψης ή επαναφοράς ή αλλιώς Rebound Sex ορίζεται γενικά ως σεξουαλική δραστηριότητα που κάποιος επιδιώκει προκειμένου να ξεπεράσει έναν πρώην. Είναι ουσιαστικά το να προχωρήσεις μετά από έναν χωρισμό. Ωστόσο, επειδή αυτή είναι μια συναισθηματικά ευάλωτη περίοδος για τα άτομα, αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν το σεξ επαναφοράς είναι καλή ή κακή ιδέα.

Πώς είναι οι εμπειρίες των ανθρώπων με το σεξ ανάκαμψης; Τους βοηθά να ξεπεράσουν τον χωρισμό τους; Ας διερευνήσουμε τι λέει η έρευνα.

Πότε συμβαίνει συνήθως το σεξ ανάκαμψης;

Το σεξ ανάκαμψης είναι πολύ πιθανό να συμβεί εντός περίπου ενός μήνα μετά τον χωρισμό. Η έρευνα διαπιστώνει ότι όσο περισσότερος χρόνος έχει περάσει από τον χωρισμό, τόσο λιγότερο πιθανό είναι κάποιος να κάνει σεξ ανάκαμψης.

Αυτό είναι λογικό επειδή η αγωνία μετά από χωρισμό συνήθως κορυφώνεται σε περίπου δύο εβδομάδες και αρχίζει να μειώνεται περίπου τέσσερις εβδομάδες. Επίσης, κατά μέσο όρο, τέσσερις εβδομάδες μετά τον χωρισμό είναι όταν οι άνθρωποι τείνουν να κάνουν σεξ με έναν νέο σύντροφο κατά μέσο όρο.

Υπό αυτό το πρίσμα, το σεξ ανάκαμψης πιθανώς θεωρείται καλύτερα ως μια βραχυπρόθεσμη στρατηγική αντιμετώπισης που συμβαίνει σε κοντινή απόσταση από τον χωρισμό. Τούτου λεχθέντος, υπάρχει μεγάλη διακύμανση στον χρόνο που χρειάζεται για να ξεπεράσετε έναν χωρισμό και αν αποχωρείτε από μια μακροχρόνια ή πολύτιμη σχέση, η στενοχώρια μπορεί να συνεχιστεί για μήνες, ίσως και χρόνια. Εάν η δυσφορία παραμένει υψηλή για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, το σεξ ως επαναφορά θα μπορούσε ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί και μετά από πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ποιος κάνει σεξ ανάκαμψης και πόσο συχνό είναι;

Ποιος είναι πιο πιθανό να κάνει σεξ επαναφοράς; Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι πολύ πιο πιθανό να ασχοληθούν με αυτό αν είχαν μείνει πίσω. Αυτό είναι λογικό γιατί το να σας εγκαταλείψει ένας σύντροφος (ειδικά αν δεν το είδατε να έρχεται) μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό και να προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στην αυτοεκτίμησή σας. Ως αποτέλεσμα, αυτό τείνει να προκαλεί περισσότερες συμπεριφορές αντιμετώπισης, όπως το σεξ ανάκαμψης.

Πόσα άτομα έκαναν Rebound Sex; Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Archives of Sexual Behavior παρακολούθησε φοιτητές που βίωσαν χωρισμό τον περασμένο χρόνο σε διάστημα τριών μηνών. Περίπου τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι έκαναν σεξ κατά τη διάρκεια της μελέτης, περίπου το ένα τρίτο των οποίων είπε ότι το έκαναν για λόγους ανάκαμψης.

Αυτό υποδηλώνει ότι το σεξ ανάκαμψης είναι μια αρκετά συνηθισμένη εμπειρία μετά από χωρισμό, τουλάχιστον για τους νεαρούς ενήλικες. Είναι πιθανότατα κοινό μεταξύ των ηλικιωμένων επίσης. Ωστόσο, δεν έχουμε ακόμη τα δεδομένα για να βάλουμε έναν αριθμό.

Είναι το Rebound Sex χρήσιμο;

Δεν υπάρχει τίποτα εγγενώς κακό στο να κάνεις ή να θέλεις να κάνεις σεξ ανάκαμψης. Δεν είναι απαραίτητα καλό ή κακό. Από τη θετική πλευρά, για μερικούς ανθρώπους, το σεξ ανάκαμψης μπορεί να τονώσει ή να αποκαταστήσει την αυτοπεποίθηση με τρόπο που τους βοηθά να συνεχίσουν τη ζωή τους και ή να ξεκινήσουν μια νέα σχέση.

Ταυτόχρονα, όμως, δεν παίρνουν όλοι όσοι κάνουν σεξ ανάκαμψης εξαιρετικές αποφάσεις ή έχουν θετικές εμπειρίες. Για παράδειγμα, εάν το ριμπάουντ σας περιλαμβάνει μια μεθυσμένη σύνδεση για την οποία τελικά μετανιώνετε, τότε μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό προκαλώντας περαιτέρω πλήγμα στην αυτοεκτίμησή σας. Επομένως, το πλαίσιο και οι συνθήκες που περιβάλλουν το σεξ ανάκαμψης έχουν μεγάλη σημασία όσον αφορά τον τελικό αντίκτυπό του.

Αυτό που δείχνει η έρευνα είναι ότι το Rebound Sex είναι λίγο μικτό. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Social and Personal Relationships, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σεξ ανάκαμψης είχε τόσο θετικές όσο και αρνητικές πτυχές σε αυτό. Από τη μία πλευρά, τα άτομα που άρχισαν γρήγορα μια σχέση ανάκαμψης ανέφεραν υψηλότερη ψυχολογική ευημερία, ίσως προερχόμενη από αυτήν την κοινωνική και συναισθηματική υποστήριξη.

Από την άλλη πλευρά, το γρήγορο Rebound Sex συνδέθηκε επίσης με την αίσθηση μεγαλύτερης επιθυμίας για τιμωρία ή εκδίκηση του πρώην. Παρόλο που φαινόταν ότι υπήρχαν κάποια οφέλη στην ψυχική ευεξία, δεν ήταν απαραίτητα ότι το να προχωρήσουν σε Rebound Sex έλυσε όλα τα αρνητικά συναισθήματά τους για τον χωρισμό.

Συμπέρασμα

Φυσικά, υπάρχει πάντα μεγάλη ατομική μεταβλητότητα. Για κάποιους, το Rebound Sex είναι ένα ουσιαστικό μέρος της διαδικασίας επούλωσης, ενώ, για άλλους, μπορεί να είναι ένα εμπόδιο που καθιστά δυσκολότερο να προχωρήσουν λόγω άλυτων συναισθημάτων.

Εάν κάνετε σεξ επαναφοράς, καλό είναι να είστε εκ των προτέρων ειλικρινείς με τους συντρόφους σας σχετικά με αυτό. Εάν μπορείτε να είστε και οι δύο στην ίδια σελίδα σχετικά με το τι είναι αυτό και τι δεν είναι (δηλαδή, μόνο σεξ και τίποτα περισσότερο), τότε μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες σύγκρουσης και δράματος. Εάν δεν είστε συναισθηματικά διαθέσιμοι και ανέτοιμοι να ξεκινήσετε μια νέα σχέση, τότε το να δημιουργείς λανθασμένες εντυπώσεις σε κάποιον πιθανότατα δεν θα είναι καλό για κανέναν. Όπως και με κάθε άλλη σεξουαλική σχέση, η επικοινωνία είνα 

Διαβάστε επίσης

SEX

Sex και καλοκαιρινές διακοπές: 4 μύθοι που πρέπει να καταρριφθούν

Δημοφιλείς μύθοι για το καλοκαιρινό σεξ ώστε να καταλάβεις ότι δεν είναι απαραίτητα και το καλύτερο που υπάρχει!

SEX

Ποιες καλοκαιρινές φαντασιώσεις θα ανεβάσουν τη θερμοκρασία στη σχέση σας

Και πώς να τις χρησιμοποιήσετε για να βελτιώσετε τον ερωτισμό με τον σύντροφό σας

SEX

3 αινίγματα που ενισχύουν τη σεξουαλική ικανοποίηση

Πρέπει πραγματικά να κλείνουμε τα μάτια μας και να βογκάμε κατά τη διάρκεια του σεξ;

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 20 Ιουνίου

Χαλαρώστε και εισπράξτε την αγάπη που απλόχερα σας δίνουν οι άνθρωποί σας

SEX

Sex και καλοκαιρινές διακοπές: 4 μύθοι που πρέπει να καταρριφθούν

Δημοφιλείς μύθοι για το καλοκαιρινό σεξ ώστε να καταλάβεις ότι δεν είναι απαραίτητα και το καλύτερο που υπάρχει!

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

ΞΑΦΝΙΚΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ: Το κινηματογραφικό φεστιβάλ επιστρέφει για 13η συνεχόμενη χρονιά

Από τις 27 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου, η διοργάνωση που αγαπά το σινεμά ρεπερτορίου, δίνει το ραντεβού της με το κοινό της Αθήνας, στο αγαπημένο θερινό ΡΙΒΙΕΡΑ. Γράφει ο Κώστας Λινάρδος