Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

12 σημάδια ότι ένα τραύμα από το παρελθόν επηρεάζει τη σχέση σας

Πώς να καταλάβεις αν μια τραυματική σου εμπειρία έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στο πώς είστε με τον σύντροφό σου



Οι άνθρωποι που έρχονται στον Seth J. Gillihan για θεραπεία συχνά περιγράφουν πώς τα τραύματα που έχουν βιώσει συνεχίζουν να τους επηρεάζουν. Επιφέροντας μερικές από τις πιο οδυνηρές επιπτώσεις στις σχέσεις τους.

Παρακάτω είναι 12 από τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους οι πληγές από το παρελθόν μπορούν να επηρεάσουν τη σχέση σας με τον σύντροφό σας, ειδικά εάν αντιμετωπίζετε ανεπίλυτη διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).

Αποφεύγετε ορισμένα θέματα όταν μιλάτε με τον σύντροφό σας.

Όταν σας στοιχειώνει η ανάμνηση ενός τραύματος, είναι συνηθισμένο να αποφεύγετε θέματα που σας το θυμίζουν. Για παράδειγμα, μπορεί να αποφύγετε να μιλήσετε για νοσοκομεία εάν έχετε υποστεί κάποιο ιατρικό τραύμα. Αυτοί οι περιορισμοί μπορεί να σας οδηγήσουν να διακόψετε τις συνομιλίες με τρόπους που ο σύντροφός σας δεν καταλαβαίνει.

Είναι δύσκολο να κάνετε ορισμένες δραστηριότητες.

Με παρόμοιο τρόπο, μπορεί να αισθάνεστε υποχρεωμένοι να αποφύγετε δραστηριότητες που προκαλούν οδυνηρές αναμνήσεις ή σας κάνουν να αισθάνεστε ανασφαλείς. Για παράδειγμα, μπορεί να μην οδηγείτε εάν το τραύμα σας ήταν ατύχημα με αυτοκίνητο. Ίσως είναι δύσκολο να εξηγήσετε στον σύντροφό σας γιατί δεν θέλετε να κάνετε αυτά τα πράγματα.

https://www.instagram.com/p/CjyDb5huzbp/

Πιστεύτε αρνητικά πράγματα για τον σύντροφό σου.

Το τραύμα επηρεάζει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο και τους άλλους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του συντρόφου μας. Οποιοδήποτε σοβαρό τραύμα μπορεί να κάνει ευκολότερο να υποθέσουμε τα χειρότερα για τους άλλους. Τραυματικά γεγονότα που προκλήθηκαν άμεσα από άλλο άτομο, όπως κακοποίηση ή επίθεση, μπορεί να έχουν ιδιαίτερα ισχυρές επιπτώσεις στη σχέση σας.

Συχνά υιοθετείτε αμυντική στάση.

Το τραύμα μπορεί επίσης να σας αφήσει με μια άδικα χαμηλή γνώμη για τον εαυτό σας. Αυτή η αρνητική εικόνα του εαυτού σας μπορεί να σας κάνει λανθασμένα να νομίσετε ότι ο σύντροφός σας σας επικρίνει. Ως αντίδραση, θυμώνετε με τις αντιληπτές αποδοκιμασίες του συντρόφου σας.

Ο σύντροφός σας σας τρομάζει.

Εάν ο σύντροφός σας κάνει έναν ξαφνικό θόρυβο ή εμφανίζεται όταν δεν τον περιμένετε, νιώθετε σαν να πάθατε έμφραγμα. Μπορεί να μπερδευτεί από τις αντιδράσεις σας, που μπορεί να σας προβληματίσουν επίσης. Δεν είναι ότι φοβάστε τον σύντροφό σας. Είναι ένα σημάδι ενός νευρικού συστήματος σε υψηλή εγρήγορση.

https://www.instagram.com/p/CfCFqb4rVya/

Είστε λιγότερο ενθουσιασμένοι με το να κάνετε δραστηριότητες με τον σύντροφό σας, συμπεριλαμβανομένου του σεξ.

Η έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες –ακόμη και για αυτές που απολαμβάνατε– είναι ένα κοινό σύμπτωμα μετατραυματικού στρες και μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση με τον σύντροφό σας. Το χαμηλό ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα έντονο εάν έχετε επίσης κατάθλιψη, κάτι που είναι σύνηθες μετά από τραύμα.

Νιώθετε αποκομμένοι από τον σύντροφό σας.

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται αποκομμένοι από τον κόσμο τους και τους ανθρώπους γύρω τους μετά από ένα τραύμα. Μπορεί να αισθάνεστε σαν να διαφέρετε θεμελιωδώς από τους άλλους, κάτι που μπορεί να δυσκολέψει την οικειότητα με τον σύντροφό σας.

Συχνά νιώθετε αρνητικά συναισθήματα.

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα συναισθήματα όπως ο θυμός, ο φόβος ή η λύπη χρωματίζονται πολλές φορές σε στιγμές που μοιράζεστε με τον σύντροφό σας.

Είστε ευερέθιστοι με τον σύντροφό σας.

Σε μια σχετική σημείωση, διαπιστώνετε ότι τα μικρά πράγματα που κάνει ο σύντροφός σας μπορούν πραγματικά να σας ενοχλήσουν. Τα νεύρα σας πιθανώς τα αισθάνεστε ακατέργαστα και έχετε λίγη υπομονή για οποιαδήποτε ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Μερικές φορές μπορεί ακόμη και να εκραγείτε με τρόπο που σοκάρει και τους δύο.

https://www.instagram.com/p/CJLVk8wjVsT/

Δεν κοιμάστε καλά.

Είναι δύσκολο να κοιμηθείς καλά όταν ο εγκέφαλος και το σώμα αισθάνονται ότι απειλούνται. Ακόμα κι αν γνωρίζετε ότι είστε ασφαλείς με τον σύντροφό σας, το νευρικό σας σύστημα μπορεί να μην είναι έτοιμο να χαλαρώσει.

Είναι δύσκολο να εστιάσετε στον σύντροφό σας.

Συχνά διαπιστώνετε ότι δεν ακολουθείτε πραγματικά αυτό που λένε, καθώς το μυαλό σας συνεχίζει να παρασύρεται σε άλλα πράγματα. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να παραμείνετε συγκεντρωμένοι όταν αναβοσβήνουν στο μυαλό σας σκηνές από το τραύμα σας.

Είναι δύσκολο να νιώσετε αγάπη για τον σύντροφό σου.

Μπορεί να ξέρεις ότι τον αγαπάς, αλλά είναι δύσκολο να συνδεθείς πραγματικά με αυτά τα συναισθήματα. Μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να νιώσετε και να λάβετε την αγάπη που εκφράζουν για εσάς.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tips ταχείας ανάρρωσης μετά από χωρισμό

Πώς να κάνεις τον πόνο του χωρισμού να περάσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά

ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι 11 πιο απαραίτητες δεξιότητες των επιτυχημένων συντρόφων

Ποιες στάσεις και συμπεριφορές χρειάζονται στις ευτυχισμένες μακροχρόνιες σχέσεις

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να διαφωνείς με «επιτυχία» – χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς

Το να ξέρεις πώς να «μαλώνεις» είναι σωτήρια δεξιότητα στη σχέση σου, μάθε πώς να την αποκτήσεις

Προτεινόμενα

CELEBS

Δημήτρης Σέρφας: Η ηλικία, η καταγωγή και η αδυναμία στη μητέρα του

Όσα δεν ξέρουμε για τον «Γρηγόρη» από το «Προξενιό της Ιουλίας»

PETS

Πώς να κάνετε τον σκύλο σας να μυρίζει όμορφα χωρίς μπάνιο

8 απλές συμβουλές για καθαρό και μοσχομυριστό σκύλο χωρίς να προϋπθέτει μπανιέρα ή λάστιχο...

CELEBS

Βασίλης Καρράς: Την Κυριακή θα γίνει το τρίμηνο μνημόσυνό του

Πέρασαν τρεις μήνες από τον θάνατό του σπουδαίου τραγουδιστή