Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

5 ενδείξεις ότι υπάρχει λεκτική βία στη σχέση σας

Και πώς να διαχειριστείς την κατάσταση όταν αυτό είναι μέρος της καθημερινότητας της σχέσηςΗ λέξη «κακοποίηση» όταν αυτή αναφέρεται στο πλαίσιο των ερωτικών σχέσεων, συνήθως μας κάνει να σκεφτόμαστε τη σωματική, μιας που αυτή είναι και μια πιο προφανής μορφή βίας. Κι όμως, στην πραγματικότητα αυτή δεν είναι δυστυχώς η μόνη μορφή βίας από την οποία μπορεί να υποφέρει ένας άνθρωπος στη σχέση του, αφού και η λεκτική κακοποίηση είναι εξαιρετικά συνηθισμένη, αν όχι η βασική, που αντιμετωπίζεται μάλιστα σε καθημερινή τις περισσότερες φορές βάση.

Η λεκτική βία είναι φυσικά εξαιρετικά επιβλαβής για την ψυχική υγεία και το σύνολο της καθημερινότητας, ενώ το χειρότερο ως προς αυτή στοιχείο δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι πολλές φορές τα θύματά της δεν αντιλαμβάνονται εγκαίρως την τοξικότητα που αυτή φέρει.

Ακολουθούν 5 ενδείξεις ότι υπάρχει λεκτική βία στη σχέση σας και συμβουλές ως προς τη διαχείριση της κατάστασης.

Λέει «αστεία» που σε προσβάλλουν

Η πλάκα με πράγματα που νιώθεις ότι σε μειώνουν και υποβαθμίζουν την προσωπικότητα και τη νοημοσύνη σου είναι το πρώτο στάδιο λεκτικής κακοποίησης που εύκολα μπορεί να φέρει μεγαλύτερα ζητήματα στο μέλλον.

Σε διατάζει

Αν ο σύντροφός σου σου δίνει συνέχεια διαταγές ως προς το τί θα κάνεις και πώς θα φερθείς, τότε  το μόνο σίγουρο είναι ότι σου ασκεί λεκτική βία και σε χειρίζεται προς όφελός του, πιστεύοντας μάλιστα ότι είσαι μέρος της ιδιοκτησίας του.

Ξεσπάει επάνω σου

Αν ο σύντροφός σου ξεσπάει τα νεύρα του επάνω σου με πρόφαση καταστάσεις όπως το στρες από τη δουλειά, μια αναποδιά και μια σειρά από ατυχή μεν, αλλά άσχετα με εσένα γεγονότα, τότε είναι πρόδηλο ότι σου ασκεί λεκτική βία συστηματικά.

Σε μειώνει μπροστά στον κόσμο

Αν ο σύντροφός σου σε προσβάλει και σε μειώνει συνεχώς μπροστά σε τρίτους ή στους δικούς σου ανθρώπους, τότε η συμπεριφορά του είναι εμποτισμένη με λεκτική βία που δεν πρέπει να γίνεται σε καμία περίπτωση ανεκτή. Αν μάλιστα δεν υπάρχει καμία συστολή στο γεγονός ότι αυτή ασκείται μπροστά σε μάρτυρες, τότε είναι πολύ εύκολο η λεκτική βία να μετατραπεί σταδιακά και σε σωματική όταν θα βρίσκεστε μόνοι σας.

Σε βρίζει χυδαία

Δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρη ένδειξη λεκτικής κακοποίησης σε μια σχέση από τις χυδαίες εκφράσεις που ο σύντροφός σου μπορεί να εκστομίζει δίχως όρια, είτε είστε μόνοι σας, είτε παρουσία κόσμου. Αν αυτό συμβαίνει στη δική σου σχέση, τότε πρέπει σίγουρα να απομακρυνθείς για το καλό σου.

Τί να κάνεις στην περίπτωση που υφίστασαι λεκτική κακοποίηση

Η λεκτική βία είναι υπαρκτή στις σχέσεις των ανθρώπων είτε σε δημόσιο πλαίσιο, είτε ιδιωτικά, όταν και δυστυχώς είναι δύσκολο να αποδειχτεί. Μην επιτρέψεις τον δεύτερο παράγοντα να σταθεί εμπόδιο στο να ενημερώσεις τους δικούς σου ανθρώπους για το τι συμβαίνει στη σχέση σου, αναζητώντας τη στήριξή τους.

Σε δεύτερο χρόνο – αλλά άμεσα – αναζήτησε την υποστήριξη που χρειάζεσαι από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, ακόμη και έναν δικηγόρο αν η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, που θα σε καθοδηγήσουν στο πώς να απομακρυνθείς από έναν άνθρωπο που ασκεί αυτή τη βία και σε υποτιμά. Επιπλέον, επίλεξε να κάνεις πράγματα που θα τονώσουν το ηθικό σου και την αυτοπεποίθησή σου ως άτομο, μιας που αν η κακοποίηση είχε μεγάλη διάρκεια στη σχέση σας, ενδέχεται η τοξικότητά της να σε έχει επηρεάσει βαθιά και να χρειάζεσαι μια μεγάλη ώθηση για να την ξεπεράσεις.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tι μας μαθαίνει η σχέση των Keanu Reeves και Alexandra Grant

Kάτι παραπάνω από ένα αντισυμβατικό matching γιατί  «η ομορφιά είναι αγάπη»

ΣΧΕΣΕΙΣ

Δέκα ενδείξεις ότι έχετε συμβιβαστεί σε μια σχέση που δεν σας ικανοποιεί πια

Πώς να καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα να διεκδικείσετε κάτι παραπάνω

ΣΧΕΣΕΙΣ

Next stop: συγκατοίκηση! Δες πώς να πετύχει

Πώς θα καταλάβετε αν είστε έτοιμοι να μείνετε μαζί

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 17 Απριλίου

Βγάλτε τελείως από τη ζωή σας ό,τι σας φαίνεται άχρηστο και σας κουράζει

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ASK THE EDITOR

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το μανδελικό οξύ προτού το βάλεις στη beauty ρουτίνα σου

Σε τι ακριβώς συμβάλει το συγκεκριμένο οξύ στη φροντίδα του δέρματός σου;