Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

13 συμπεριφορές του που δείχνουν ότι είναι συναισθηματικά ώριμος

Επειδή η συναισθηματική ωριμότητα είναι σημαντική σε μια σχέση, συνεχίστε να διαβάζετε



Η συναισθηματική ωριμότητα δεν έχει να κάνει με την ηλικία ή το πόσο σοβαρός φαίνεται ένας άντρας όταν διαβάζει την εφημερίδα. Είναι κάτι πολύ πιο ουσιαστικό από αυτό. Είναι ο τρόπος που χειρίζεται τη ζωή, την αγάπη και ό,τι εμφανίζεται στο δρόμο του. Ένας άντρας που είναι συναισθηματικά ώριμος μοιάζει με μια ανάσα καθαρού αέρα σε μια πόλη γεμάτη αιθαλομίχλη. Ξεχωρίζει, όχι επειδή φωνάζει πιο δυνατά ή επειδή τα ξέρει όλα, αλλά με το πώς κινείται στον κόσμο και συμπεριφέρεται στους γύρω του. Λοιπόν, πώς μοιάζει αυτό στην πραγματική ζωή; Ακολουθεί μια σύνοψη αυτών των σημείων που λένε ότι η συναισθηματική ωριμότητα ενός άνδρα είναι η πραγματική υπόθεση.

Ακούει περισσότερο από όσο μιλάει.

Αυτός ο άνθρωπος δεν περιμένει μόνο τη σειρά του για να μιλήσει. Είναι συντονισμένος, πλήρως παρών, όταν μοιράζεστε κάτι και δεν διατυπώνει την απάντησή του ενώ είστε στα μισά της πρότασης. Είναι το είδος του άντρα που σε κάνει να νιώθεις ότι σε ακούει, σε ακούει αληθινά, και αυτή είναι μια ήσυχη υπερδύναμη εκεί.

Είναι εντάξει με το να μην είναι καλά.

Η ζωή δεν είναι πάντα ηλιοφάνεια και ουράνια τόξα, και το καταλαβαίνει αυτό. Δεν τρέχει μακριά από σκληρά συναισθήματα, δικά του ή δικά σας. Αντίθετα, κάθεται αναπαυτικά με τη δυσφορία και δεν φοράει ένα γενναίο πρόσωπο ούτε κρύβει πράγματα κάτω από το χαλί. Είναι αρκετά ασφαλής ώστε να είναι ευάλωτος, και αυτό είναι σπάνιο.

Διατηρεί την ψυχραιμία του.

Όταν η πίεση είναι έντονη, είναι σαν ένας έμπειρος καπετάνιος σε θαλασσοταραχή – σταθερός και συγκεντρωμένος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αισθάνεται άγχος, απλώς έχει μάθει πώς να διαχειρίζεται τις αντιδράσεις του. Η ικανότητά του να παραμένει συγκρατημένος δεν έχει να κάνει με την απόκρυψη συναισθημάτων. Πρόκειται για την επεξεργασία τους με τρόπο που δεν ενισχύει το χάος.

Ενθαρρύνει με κάθε τρόπο την ανάπτυξη.

Αυτός ο τύπος δεν πιστεύει ότι έχει τελειώσει να μαθαίνει για τη ζωή ή τον εαυτό του. Είναι ανοιχτός σε νέες ιδέες, πρόθυμος να αλλάξει γνώμη και πάντα αναζητά τρόπους βελτίωσης. Το θέμα δεν είναι να είσαι εθισμένος στην αυτοβοήθεια, αλλά πρόκειται για μια γνήσια δέσμευση για προσωπική ανάπτυξη.

Μπορεί να γελάσει με τον εαυτό του.

Δεν παίρνει τον εαυτό του πολύ στα σοβαρά και βρίσκει γρήγορα το χιούμορ στις δικές του ατυχίες. Δεν πρόκειται για υποτίμηση του εαυτού του, αλλά έχει μια υγιή προοπτική για την ανθρωπιά του. Έχει αρκετή αυτοπεποίθηση για να ξέρει ότι ένα λάθος δεν είναι το τέλος του κόσμου και ότι μερικές φορές, πρέπει απλώς να γελάσεις και να προχωρήσεις.

Δεν κρατάει κακία ή μούτρα.

Αυτός ο άντρας ξέρει ότι το να κρατάς την πικρία είναι σαν να πίνεις δηλητήριο και να περιμένεις από τον άλλον να αρρωστήσει. Έχει ειδίκευση στη συγχώρεση, όχι επειδή είναι εντάξει με το να τον αδικούν, αλλά επειδή εκτιμά την ψυχική του ηρεμία περισσότερο από το να κερδίσει κάποια σιωπηλή βεντέτα.

Έχει πραγματική ενσυναίσθηση.

Μπορεί να μπει στη θέση κάποιου άλλου και όχι μόνο στις εύκολες καταστάσεις. Προσπαθεί να καταλάβει από πού προέρχονται οι άνθρωποι, ακόμα κι αν δεν συμφωνεί μαζί τους. Αναγνωρίζει ότι ο καθένας έχει τις δικές του μάχες και τις δικές του ιστορίες.

Είναι επικοινωνιακός, και δεν προσπαθεί να μαντέψει.

Ξέρει ότι η σαφής επικοινωνία είναι το κλειδί. Δεν περιμένει από τους άλλους να αποκωδικοποιήσουν τις σκέψεις ή τις διαθέσεις του και δεν προσπαθεί να το παίξει μέντιουμ. Είναι συνειδητοποιημένος για αυτό που σκέφτεται και αισθάνεται, και κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να το εκφράσει χωρίς να βάζει κανέναν άλλο στην άμυνα. Το είναι να είναι ξεκάθαρος, είναι από τα δυνατά του σημεία.

Μπορεί να χειριστεί την κριτική.

Σε κανέναν δεν αρέσει να του λένε ότι έχει κάτι λάθος, αλλά αυτός είναι σε θέση να ακούσει σχόλια χωρίς να αμυνθεί ή να το εκλάβει ως προσωπική επίθεση. Του αρέσει να ακούει τις λέξεις για κάτι που θα μπορούσε να τον βοηθήσει να τα καταφέρει καλύτερα την επόμενη φορά, αντί απλώς να εκνευριστεί ή να εξαφανιστεί.

Γιορτάζει τις νίκες των άλλων.

Όταν κάποιος άλλος έχει μια νίκη, οδηγεί το χειροκρότημα. Δεν υπάρχει φθόνος ή στάση «τι γίνεται με εμένα». Είναι πραγματικά χαρούμενος που βλέπει άλλους να πετυχαίνουν. Δεν είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος για αυτόν. Γνωρίζει ότι η επιτυχία ενός άλλου ατόμου δεν σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερα εκεί έξω για αυτόν.

Μπορείς να του έχεις εμπιστοσύνη.

Κρατάει τον λόγο του. Αν πει ότι πρόκειται να κάνει κάτι, μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι θα το κάνει. Δεν είναι μόνο αξιόπιστος, είναι κάποιος στον οποίο μπορείτε να βασιστείτε. Ο λόγος του δεν είναι φτηνός και αυτό κάνει τη διαφορά.

Σέβεται τα όρια.

Καταλαβαίνει ότι «όχι» σημαίνει «όχι» και δεν το πιέζει. Σέβεται τα όρια των άλλων και δεν προσπαθεί να επιβάλει τη θέλησή του πάνω στη δική τους. Αυτός ο σεβασμός εκτείνεται σε όλες τις πτυχές – σωματικές, συναισθηματικές, ακόμα και ψηφιακές. Δεν κάνει υπέρβαση και δεν κάνει υποθέσεις για το τι είναι εντάξει για εσάς.

Είναι μια συναισθηματική άγκυρα.

Εν μέσω αναταραχής, είναι σταθερός και καθησυχαστικός, χωρίς να απορρίπτει αυτά που νιώθετε. Δεν είναι ακλόνητος, αλλά είναι παρών και ξέρεις να σας υποστηρίζει. Δεν τα κάνει όλα γι' αυτόν και δεν ευτελίζει τα συναισθήματά σας. Είναι εκεί, προσφέροντας μια δύναμη που δεν αφορά τους μυς αλλά την παρουσία και την κατανόηση.

 

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

Προτεινόμενα

DO IT YOURSELF

Ποια fashion items αξίζει πραγματικά να αναζητήσεις σε καταστήματα με vintage προϊόντα;

Πες «ναι» στο vintage, ποντάροντας όμως σε πράγματα που αξίζουν πραγματικά.

BEAUTY TIPS

4 λόγοι για τους οποίους τα leave-in προϊόντα μπορούν να μεταμορφώσουν τα μαλλιά σου

Σε περίπτωση που έψαχνες κίνητρο για να τα βάλεις στη ζωή σου!