Skip to main content

INTERVIEW

Αθανασία Κουρκάκη: «Είναι όμορφο να ωριμάζουμε με παιδικότητα»

Η ηθοποιός, μουσικός και επιχειρηματίας κατεβαίνει για λίγο από τη σκηνή του Tempus Verum και μιλά στην Αλεξάνδρα Παπαδάκη και το allyou.gr για «Το δαχτυλίδι της μάνας», τον ρόλο της Ερωφίλης και την αξία της παιδικότητας.



  
Ο θίασος C. for Circus δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο τρόπο να γιορτάσει τα 10 του χρόνια από το ανέβασμα του έργου του Γιάννη Καμπύση «Το δαχτυλίδι της μάνας» που παίζεται έως και τις 10 Ιουνίου στο θέατρο Tempus Verum І Εν Αθήναις.

Η Αθανασία μας μιλά για το έργο πριν πάμε να το δούμε αλλά ούσα ένα πλάσμα πολυδιάστατο, μας προκαλεί να ανακαλύψουμε το κορίτσι και πίσω από τη σκηνή. 

Παίζεις ρόλους, παίζεις μουσικές, διανέμεις παιχνίδια. Το ρήμα «παίζω» είναι λες αυτό που σε χαρακτηρίζει;

Πιστεύω πως ναι. Παιχνίδι σημαίνει ανακάλυψη, ενθουσιασμός, αγωνία και χαρά. Η ζωή είναι ένα παιχνίδι με τις χαρές και τις λύπες της και οφείλουμε να το επιζητάμε, όποιο επάγγελμα κι αν κάνουμε. Είναι όμορφο να ωριμάζουμε με παιδικότητα.

Σου αρέσει να ασχολείσαι με πολλά- το κάνεις από ανασφάλεια ή ακόμα δεν έχεις καταλήξει σε μια μεγάλη αγάπη επαγγελματική;

Αγαπώ πολύ αυτά που κάνω και το καθένα έχει ξεχωριστή θέση στη ζωή μου. Η επιχείρηση με γειώνει, το θέατρο με εξελίσσει και με μορφώνει και το τραγούδι με ελευθερώνει... Όλα μ’ ένα μαγικό τρόπο συνδέονται μεταξύ τους. Φυσικά και δε γίνονται όλα μαζί, γιατί άμα κάνεις πολλά, στο τέλος δεν κάνεις τίποτα σωστά. Αρκετές φορές πέφτουν όλα μαζί και σιγά σιγά μαθαίνω να βάζω προτεραιότητες.

«Το δακτυλίδι της μάνας»: Ποιος ο ρόλος σου στην παράσταση; Μίλησέ μας λίγο για αυτόν. 

Ο τρόπος που υπάρχουμε όλοι στη σκηνή είναι αφηγηματικός και ο κάθε αφηγητής έχει συγκεκριμένη οπτική γωνία για την ιστορία. Εγώ μιλώ για τον έρωτα και την ανάγκη να πιστεύουμε στη φαντασία. Πιο συγκεκριμένα, είμαι η Ερωφίλη, το κορίτσι που θα ήθελε να έχει ο Γιαννάκης, και στην ιστορία υπάρχω μόνο στη φαντασία του.
 
Γιατί να έρθει κάποιος να δει αυτό το έργο; Τι θα του χαρίσει; 

Για να δει πώς επιλέγει να πεθάνει ένας ποιητής. Όπως λέει και ο σκηνοθέτης μας ο Παύλος Παυλίδης, το έργο αυτό είναι μια ιστορία που δεν έχει να πει κάτι κακό. Είναι το ταξίδι του Γιαννάκη προς το θάνατο, αλλά εκείνος δεν τον φοβάται. Μέσα στην φαντασία του (ή για μένα στην πραγματικότητα) συναντά τις νεράιδες και ξαναβλέπει τα βουνά της πατρίδας του. Αυτό κάνουμε στην παράσταση αυτήν. Αποχαιρετούμε το Γιαννάκη με τραγούδια και ποίηση.

10 κεράκια για τους C. for Circus. Τι τους εύχεσαι μαζί με το Happy Birthday; (ίσως και τραγουδιστά).

Να είναι αγαπημένοι, να μην ξεχνούν ποτέ τι είναι αυτό που τους ενώνει τόσα χρόνια και να σέβονται ο ένας τον άλλον στα εύκολα και στα δύσκολα. Επειδή ο καθένας τους είναι πολύ ξεχωριστή προσωπικότητα και διαφέρουν αρκετά, τους αφιερώνω το “Dance with the devil” που ταιριάζει σε όλους.

Τα θετικά και τα αρνητικά του να μεγαλώνεις με γονείς εκπαιδευτικούς...

Δεν υπάρχουν θετικά ή αρνητικά. Πιστεύω πως η ανατροφή των παιδιών διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από το επάγγελμα των γονιών, αλλά η παιδεία εξαρτάται από το πώς μορφώνεται κανείς έξω απ’ το επάγγελμά του. Η σωστή εκπαίδευση εξαρτάται από το πόσο ανοιχτόμυαλος είσαι και ποιες αρχές επιλέγεις να δώσεις στα παιδιά σου.

Το αγαπημένο σου παιχνίδι και βιβλίο όταν ήσουν μικρή... 

Το αγαπημένο μου παιχνίδι ήταν το τζαμί. Παίζεται με 5 κομματάκια από κεραμίδια και με μία μπάλα, είναι σαν το κυνηγητό. Το παίζαμε στον ακάλυπτο της πολυκατοικίας. Είναι λυπηρό που τώρα τα παδιά δεν μπαίζουν στους δρόμους... Αγαπημένο παιδικό βιβλίο, η Ματίλντα.

Kourkaki_mesa.jpg

Μια συμβουλή που έδωσαν οι γονείς σου σε σένα και την αδερφή σου Βικτωρία και αποδείχθηκε πολύτιμη...

Η μαμά πάντα λέει να έχουμε υπομονή και να μη βιαζόμαστε και ο μπαμπάς «Αγάπα τον άνθρωπο γιατί είσαι εσύ», τη γνωστή φράση του Καζαντζάκη.
 
Γιατί σπούδασες (και) οικονομικά; Σου έλεγαν οι δικοί σου «πάρε, παιδί μου, ένα πτυχίο»;

Σπούδασα οικονομικά γιατί ήξερα πως θα ασχοληθώ με την επιχείρηση. Καμία γνώση δε πάει χαμένη. Άλλωστε δεν είναι εύκολο να ξέρεις τι θέλεις να γίνεις στα 18 σου. Οι γονείς μου δεν με πίεσαν ποτέ σε τίποτα. Ήταν και είναι δίπλα μου σε κάθε μου επιλογή. 

Τι κρατάς από τα χρόνια των σπουδών σου στη δραματική σχολή;

Τα πάντα. Ήταν το σπίτι μου για τρία ολόκληρα χρόνια. Η γνώση, η ανακάλυψη, οι φιλίες, οι έρωτες, οι συγκρούσεις, η κούραση, η συγκίνηση των εξετάσεων του τρίτου έτους, οι συμβουλές τον καθηγητών με διαμόρφωσαν ως άνθρωπο και ως καλλιτέχνη.

Η πρώτη φορά που κατάλαβες ότι σε ελκύει η σκηνή... 

Στα 8 μου, σε έναν διαγωνισμό τραγουδιού. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε αλλά θυμάμαι την κάθε στιγμή πάνω σκηνή. Ήταν όμορφα πολύ.

Ποιος ρόλος μέχρι τώρα μίλησε λίγο περισσότερο στην ψυχή σου;

Η Σταχτομπούτα, γιατί κάθε φορά ήταν άλλη. Παίζουμε το τώρα στην παράσταση αυτή και το κοινό διαμορφώνει τη ροή.

Στίχοι τραγουδιού που γράψατε με τη Βαλέρια και εκφράζει το σήμερα και των δυο σας...
Από το τραγούδι μας “The biggest Pin”:
IF YOU BELIEVE THAT YOU CAN SUCCEED WHATEVER YOU WANT, IF YOU BELIEVE THAT YOU ARE BIG AND YOU DESERVE SOMETHING MORE, MAYBE IT S TRUE MAYBE NOT, THAT’ S NOT THE POINT, YOU BE SURE! YOUR LIFE IS SHORT TO BE SPENT. SO WAKE UP DARLING, IT’ S LATE! 

OPEN YOUR EYES, LOOK AROUND! YOU ARE NOT ALONE, DON’ T YOU SEE? SUCCESS IS NOTHING BUT DUST. AND NOW FEEL IT’ S THE SEA. BUT YOU’ LL BE THIRSTY AND DRY, YOU’ LL FIND THE SEA IF YOU SEE.

Ιδανικά οι Valsia θα ήθελαν να κάνουν τι; Θα δημιουργήσετε και άλλες... Σταχτομπούτες; 

Υπάρχουν διάφορες σκέψεις για νέες Σταχτομπούτες... αλλά η ίδια Σταχτομπούτα δεν έχει κάνει ακόμα τον κύκλο της. Μας αρέσει να ψάχνουμε παραμύθια και να τα φέρνουμε στο σήμερα. Την περίοδο αυτή βρισκόμαστε στη φάση δημιουργίας νέων τραγουδιών και σκοπεύουμε να κάνουμε σύντομα και το πρώτα μας clip.

Ασχολείσαι ενεργά με την Plan Toys; Πες μας ένα στοιχείο που σε κάνει να νιώθεις περήφανη για αυτή την εταιρεία.

Ασχολούμαι περισσότερο με το διαφημιστικό κομμάτι της εταιρίας και με τους τρόπους προώθησής της. Η φιλοσοφία της PlanToys® βασίζεται στην εκπαίδευση, την οικολογία, την υγεία και την ψυχαγωγία για «καλύτερα παιδιά για έναν καλύτερο κόσμο». Η εκπαιδευτική αξία των παιχνιδιών PlanToys έχει αναγνωριστεί από τους πιο αξιόλογους διεθνείς οργανισμούς βραβείων και η εταιρία διαθέτει κάθε χρόνο δωρεάν σε Κρατικά Ιδρύματα και Ειδικά Σχολεία παγκοσμίως την πρώτη σειρά οικολογικών παιχνιδιών, που απευθύνονται σε παιδιά με ειδικές ικανότητες, όλα κατασκευασμένα από 100% φυσικά υλικά, τηρώντας αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια.

Μια όμορφη μέρα σου περιλαμβάνει...

Να έχω καταφέρει να βρω λίγο χρόνο για τον εαυτό μου, μια βόλτα, σινεμά, διάβασμα, yoga.

Θα προτιμούσες να έκανες τώρα forrest yoga από το να απαντάς αυτές τις ερωτήσεις; (ξεκάθαρα, ερώτηση-παγίδα).

Ναι. Θα προτιμούσα να κάνω Forrest yoga από το να απαντώ σε αυτήν την ερώτηση :)

Η μεγαλύτερη αλήθεια που έχεις βρει μέχρι τώρα για τη ζωή...

Η ζωή κάνει κύκλους. Μία πάνω… μία κάτω. This is life!

circus_mesa.jpg

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
 
"Το δαχτυλίδι της μάνας" του Γιάννη Καμπύση

C. for Circus

Σκην.: Παύλος Παυλίδης

1-10 Ιουνίου 
Θίασος: C. for Circus
Συγγραφέας: Γιάννης Καμπύσης
Σκηνοθεσία: Παύλος Παυλίδης
Δραματουργία: Παύλος Παυλίδης, Αθηνά Σακαλή

Κατασκευή σκηνικού: Σπύρος Δουκέρης
Κοστούμια: Λίνα Σταυροπούλου
Σχεδιασμός φωτισμών: Ιωάννα Ζέρβα

Μουσική διδασκαλία: Βαλέρια Δημητριάδου
Πιάνο, νταούλι, ηλεκτρική κιθάρα, τρομπόνι, μελόντικα: C. for Circus

Βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Σακαλή
Φωτογραφίες: Χρήστος Συμεωνίδης, Νίκος Πανταζάρας
Βίντεο: Μαρία-Ελισάβετ Κοτίνη 

Παίζουν: Παναγιώτης Γαβρέλας, Χρύσα Κοτταράκου, Αθανασία Κουρκάκη, Ειρήνη Μακρή, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Νατάσα Ρουστάνη, Σπύρος Χατζηαγγελάκης

Μέρες και ώρα παραστάσεων: 1-10 Ιουνίου στις 21.00

Tιμές εισιτηρίων: 12€, 8€ μειωμένο

Διάρκεια: 80 λεπτά

Κρατήσεις θέσεων: 210 3425170, 6948298063

www.cforcircus.gr

Tempus Verum І Εν Αθήναις
Ιάκχου 19, Γκάζι
Τ: 210 3425170, 6948298063
 

Φωτό credits: Όλγα Τζήμου/ παράστασης: Νίκος Πανταζάρας/ Χρήστος Συμεωνίδης

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.