Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η Ελευθερία Αλιφιεράκη μάς φτιάχνει χταπόδι κρασάτο με ελιές

Η δημιουργός του αγαπημένου μας blog μαγειρικής elalifieraki.blogspot.gr, σου προτείνει...


Ελευθερία Αλιφιεράκη

Υλικά: 

1 ½ κιλό χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες

2 μεγάλες ντομάτες τριμμένες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ

1 νεροπότηρο κρασί κόκκινο

1 φλυτζάνα τσαγιού πράσινες τσακιστές ελιές

1 φύλλο δάφνη

1 νεροπότηρο ελαιόλαδο

Πιπέρι (προσοχή: στο χταπόδι δεν προσθέτουμε αλάτι)

Εκτέλεση:

1. Πλένουμε το χταπόδι, κόβουμε τα πλοκάμια του και το καθένα στη μέση.

2. Αφαιρούμε τα μάτια και το στόμα και κόβουμε την κουκούλα του σε τέσσερα κομμάτια.

3. Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα στην εστία, σε μέτρια θερμοκρασία, χωρίς λάδι και αφού ζεσταθεί καλά το σκεύος, ρίχνουμε το χταπόδι μέσα και το αφήνουμε να αποβάλλει τα περισσότερα από τα υγρά του, αλλά και να κοκκινίσει ομοιόμορφα. Σε αυτό βοηθάμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα και προσέχοντας να μην μας κολλήσει στον πάτο του σκεύους. Αν ναι, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία. Όταν κοκκινίσει καλά, ρίχνουμε το κρασί και μετά από 5 λεπτά το λάδι. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, τη δάφνη και το πιπέρι, το αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις για 5 λεπτά και μετά -οπωσδήποτε- χαμηλώνουμε την θερμοκρασία πάρα πολύ και σιγομαγειρεύουμε για 1 περίπου ώρα, ανακινώντας κατά διαστήματα την κατσαρόλα, για να μην μας πιάσει το χταπόδι. Δεν προσθέτουμε ούτε νερό ούτε αλάτι!

4. Όταν μαλακώσει το χταπόδι μας είναι έτοιμο και 5 λεπτά πριν ολοκληρώσουμε το ψήσιμο ρίχνουμε τις ελιές.

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τραγανό κοτόπουλο Primavera σε ένα σκεύος

Εύκολη και πεντανόστιμη ανοιξιάτικη συνταγή με κοτόπουλο και λαχανικά εποχής

Ακριβώς όταν νομίζατε ότι τα ζυμαρικά primavera ήταν ο βασιλιάς του φαγητού άνεσης της άνοιξης, εμείς σας προτείνουμε αυτό το primavera κοτόπουλου με ένα τηγάνι.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φράουλα + λεμονάδα +βότκα = βουτιά στον παράδεισο

Καλωσόρισε το καλοκαίρι με ένα θεσπέσιο κοκτέιλ

Ψάχνετε για ένα εύκολο, εντυπωσιακό κοκτέιλ αυτό το καλοκαίρι; Μην ψάξετε πέρα από αυτές τις πολυεπίπεδες σταγόνες λεμονάδας ombre. Απογειώνουν την ιδέα πίσω από τα κλασικά αγαπημένα ποτά όπως οι παγωμένες μαργαρίτες και τα daiquiris φράουλα στο επόμενο επίπεδο με πολύχρωμες, φωτεινές στρώσεις.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Απολαυστικό κοτόπουλο με κρέμα, τυρί και σπαράγγια

Ένα εύκολο, υγιεινό και γευστικό πιάτο που θα σε χορτάσει υπέροχα

Μια κρεμώδης σάλτσα τυριού πικάντικη με τρυφερά, τραγανά σπαράγγια, κοτολέτες κοτόπουλου σε αυτό το δείπνο εμπνευσμένο από τις αρχές της άνοιξης.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.